حسن نصیری اوانکی؛ سید محمدرضا احتشامی؛ محمود باقری
چکیده
به منظور بررسی اثر تاریخ کشت بر ویژگیهای جوانهزنی و فعالیت بیوشیمیائی بذر در ژنوتیپهای مختلف کینوا، آزمایشی در آزمایشگاه تحقیقاتی فیزیولوژی و زیست فناوری بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در سال 1399 اجرا شد. آزمایش بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. بذور سه ژنوتیپ T، R و Q29 در شش تاریخ کشت ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر تاریخ کشت بر ویژگیهای جوانهزنی و فعالیت بیوشیمیائی بذر در ژنوتیپهای مختلف کینوا، آزمایشی در آزمایشگاه تحقیقاتی فیزیولوژی و زیست فناوری بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در سال 1399 اجرا شد. آزمایش بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. بذور سه ژنوتیپ T، R و Q29 در شش تاریخ کشت 15 دی، 15 بهمن، 15 اسفند، 15 فررودین، 15 اردیبهشت و 15 خرداد در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج کشت شدند. بذور برداشتشده از تیمارهای موجود در مزرعه به منظور بررسی ویژگیهای جوانهزنی و بنیه بذر به آزمایشگاه منتقل شده و صفات درصد و سرعت جوانهزنی، طول و و زن خشک گیاهچه، شاخص طولی و وزنی بنیه بذر و هدایت الکتریکی محلول بذر و صفات بیوشیمیایی محتوای پروتئین محلول، محتوای مالوندیآلدئید، فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز، کاتالاز و پراکسیداز اندازهگیری شد. برهمکنش دو عامل بر درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، تعداد گیاهچه غیرطبیعی، فعالیت آنزیمهای آلفاآمیلاز، کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز و محتوای پروتئین محلول، محتوای مالون دیآلدئید و هدایت الکتریکی محلول بذر معنیدار شد. سه تاریخ کشت دی، بهمن و اسفند در ژنوتیپ Q29 بالاترین درصد و سرعت جوانهزنی و فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز و بالاترین تعداد گیاهچه غیرطبیعی را نشان دادند، هدایت الکتریکی محلول بذر و محتوای مالوندیآلدئید در ژنوتیپ Q29، بالاتر از دو ژنوتیپ دیگر بود.
حسین رضوانی؛ جعفر اصغری؛ سید محمدرضا احتشامی
دوره 2، شماره 2 ، مهر 1392، ، صفحه 147-159
چکیده
به منظور یافتن روشهای شکستن خواب بذر خردل وحشی(arvensis Sinapis ،(آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در سال 1389 انجام شد. بذرها به سه قسمت تقسیم شدند و دو قسمت از آن به ترتیب به مدت دو و چهار هفته در دمای 4 درجه سانتیگراد در شرایط مرطوب (سرمادهی مرطوب) بهطور یکنواخت نگهداری ...
بیشتر
به منظور یافتن روشهای شکستن خواب بذر خردل وحشی(arvensis Sinapis ،(آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در سال 1389 انجام شد. بذرها به سه قسمت تقسیم شدند و دو قسمت از آن به ترتیب به مدت دو و چهار هفته در دمای 4 درجه سانتیگراد در شرایط مرطوب (سرمادهی مرطوب) بهطور یکنواخت نگهداری شدند و یک قسمت از بذرها نیز در شرایط آزمایشگاه و در دمای معمولی قرار گرفتند. سپس 9 تیمار شکستن خواب مکانیکی و شیمیایی شامل تیمار بذرها با استفاده از اسید جیبرلیک با غلظت 500 ،1500 و 2000 قسمت در میلیــون؛ 1 ،2 و 4 دقیقه فرو بــردن در اسید سولفوریک و 1 ،2 و 3 دقیقه خراشدهی با سنباده برای سه قسمت بذر اعمال و سرعت، یکنواختی و درصد جوانهزنی آنها بررسی شد. همچنین به منظور تعیین تأثیر تیمارها بر نفوذپذیری پوسته بذر به آب، روند زمانی جذب آب بذرها پس از اعمال تیمارها مطالعه گردید. نتایج آزمایش حاکی از تأثیر معنیدار تیمارهای پیش سرمادهی و خراشدهی و اثر متقابل آنها بر ویژگیهای جوانهزنی بود. براساس نتایج، برای شرایط عدم سرمادهی مرطوب و دو هفته سرمادهی مرطوب، مؤثرترین تیمارها، تیمار قرار دادن بذرها در اسید جیبرلیک با غلظت 1500 و 2000 قسمت در میلیون بهمدت 24 ساعت و بهدنبال آنها تیمار 2 دقیقه خراشدهی مکانیکی بود. بدون استفاده از تیمار پیش سرمادهی، درصد جوانهزنی در تیمار 24 ساعت غوطهوری در اسید جیبرلیک با غلظت 1500 و 2000 قسمت در میلیون(ppm(و دو دقیقه خراشدهی مکانیکی به ترتیب 5/58 ،56 و5/47 درصد مشاهده شد. با وجود دو هفته سرمادهی مرطوب درصد جوانهزنی این تیمارها با اندکی افزایش درحدود 25/77 ،5/76 و52/53 درصد بود، درحالیکه در شرایط 4 هفته سرمادهی مرطوب درصد جوانهزنی در تیمارهای فوق به ترتیب حدود 77 ،65 و 66 درصد کاهش نشان داد. در پایان مشخص شــد که بهترین تیمــار جهت کاهش خواب بذر خــردل وحشـی و بهبـود جوانهزنی آن، تیمار 24 ساعت غوطهور کردن در اسیدجیبرلیک با غلظت 1500 قسمت در میلیون(ppm (و 2 دقیقه سنباده میباشد.
سید محمدرضا احتشامی؛ زهرا امین دلدار؛ خداداد مصطفوی؛ محمد گلباشی؛ علی ایزدی دربندی؛ مهدی ضرابی
دوره 1، شماره 2 ، مهر 1391، ، صفحه 117-127
چکیده
افزایش تحمل به شوری در جو نیاز اساسی جهت پایداری تولید این محصول در مناطق شور محسوب میشود. به این منظور لزوم دسترسی به منابع جدید ژنتیکی تحمل به شوری و روشهای غربالگری سریع وکــارآمد، روشن میباشد. این پژوهش به منظور ارزیابی میزان تحمل به شوری هشت رقم جو در مراحل اولیه رشد و نمو اجرا گردید. بذرهای ارقام و لاین ها تحت شرایط بدون تنش شوری ...
بیشتر
افزایش تحمل به شوری در جو نیاز اساسی جهت پایداری تولید این محصول در مناطق شور محسوب میشود. به این منظور لزوم دسترسی به منابع جدید ژنتیکی تحمل به شوری و روشهای غربالگری سریع وکــارآمد، روشن میباشد. این پژوهش به منظور ارزیابی میزان تحمل به شوری هشت رقم جو در مراحل اولیه رشد و نمو اجرا گردید. بذرهای ارقام و لاین ها تحت شرایط بدون تنش شوری و تنش شوری (24 دسی زیمنس بر متر) در ظرف پتری و در چهار تکرار کشت شدند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که بین ارقام و شرایط کشت از نظر اغلب صفات مورد مطالعه تفاوت معنیداری وجود دارد که نشاندهنده وجود تنوع کافی بین ارقام میباشد و میتوان از این تنوع به عنوان زمینهای برای غربال ارقام و لاینهای مقاوم به شوری استفاده کرد. برآورد پارامترهای ژنتیکی نشان داد که تحت شرایط تنش شوری بین اکثر صفات ارزیابیشده، مقدار ضریب تغییرات ژنوتیپی کمتر از ضریب تغییرات فنوتیپی می باشد. در مورد درصد جوانه زنی با توجه به مقدار بالای ضریب تغییرات ژنوتیپی و وراثتپذیری آن در شرایط تنش شوری می توان بیان نمود که احتمال وجود ژنهای با فعالیت افزایشی برای بنیه بذر وجود دارد. تجزیه خوشهای با استفاده از روش وارد ( s’Ward (ارقام مورد مطالعه در هر دو شرایط را در سه گروه مجزا تقسیم بندی نمود. با توجه بهنتایج به دست آمده از این پژوهش، لاین 15-81-EB به عنوان متحمل به شوری و ارقام نرمال و نیمروز، ارقاممقاومبه شوری در مرحله جوانه زنی ورشد اولیه گیاهچه شناخته شدند.