مریم بروجردنیا؛ حامد حسن زاده خانکهدانی
چکیده
در این مطالعه روشهای مختلف شکستن رکود بذر در تمرهندی (Tamarindus indica L.) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل آب مقطر (24 ساعت)، آب گرم 80 درجه سانتیگراد (5 دقیقه)، نیترات پتاسیم 1 و 2% (24 ساعت)، اسید سولفوریک 50% (10 دقیقه)، اسید سولفوریک 98 درصد (5 دقیقه) و شاهد (بدون تیمار) بودند. نتایج نشان داد بیشترین ...
بیشتر
در این مطالعه روشهای مختلف شکستن رکود بذر در تمرهندی (Tamarindus indica L.) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل آب مقطر (24 ساعت)، آب گرم 80 درجه سانتیگراد (5 دقیقه)، نیترات پتاسیم 1 و 2% (24 ساعت)، اسید سولفوریک 50% (10 دقیقه)، اسید سولفوریک 98 درصد (5 دقیقه) و شاهد (بدون تیمار) بودند. نتایج نشان داد بیشترین درصد (66/81%) و سرعت جوانهزنی (61/1 بذر در روز) در تیمار اسید سولفوریک 98 % به مدت 5 مشاهده شد. کمترین میانگین زمان لازم برای جوانهزنی در تیمار بذرها با اسید سولفوریک 98% به مدت 5 دقیقه (62/16 روز) و پس از آن نیترات پتاسیم 1% به مدت 24 ساعت بدست آمد. بیشترین شاخص قدرت بذر در تیمار بذرها با اسید سولفوریک 98% به مدت 24 ساعت بدست آمد که اختلاف معنی داری با تیمارهای اسید سولفوریک 50 % برای 10 دقیقه و نیترات پتاسیم (1 و 2 %) برای 24 ساعت نداشت. پیش تیمار آب مقطر و آب گرم در بهبود جوانه-زنی بذر تمرهندی کارآیی چندانی نداشتند. بیشترین تعداد برگ، طول ساقه و ریشه، وزن تر و خشک ساقه و ریشه در تیمار نیترات پتاسیم 1% و پس از آن نیترات پتاسیم 2% به مدت 24 ساعت مشاهده شد. بنابراین نتایج نشان داد که پیش تیمار بذر با نیترات پتاسیم 1% به مدت 24 ساعت مؤثرترین روش برای بهبود جوانه زنی و رشد اولیه دانهال بذر تمرهندی محسوب میشود.
مریم بروجردنیا؛ سید سمیح مرعشی؛ سید ناصر موسوی
چکیده
این مطالعه روشهای مختلف بهبود جوانهزنی بذر خرمای رقم مجول (Phoenix dactylifera L.) را مورد ارزیابی قرار داد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل آب مقطر(24 و 48 ساعت)، نیترات پتاسیم 5/0 و 1 درصد (24 ساعت) ، اسید سولفوریک 50 درصد (3 دقیقه)، اسید سولفوریک 98 درصد (3 ،5 و 10 دقیقه)، آب جوش (5 و 10 دقیقه) و شاهد (بدون تیمار) بودند. بهترین ...
بیشتر
این مطالعه روشهای مختلف بهبود جوانهزنی بذر خرمای رقم مجول (Phoenix dactylifera L.) را مورد ارزیابی قرار داد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل آب مقطر(24 و 48 ساعت)، نیترات پتاسیم 5/0 و 1 درصد (24 ساعت) ، اسید سولفوریک 50 درصد (3 دقیقه)، اسید سولفوریک 98 درصد (3 ،5 و 10 دقیقه)، آب جوش (5 و 10 دقیقه) و شاهد (بدون تیمار) بودند. بهترین جوانهزنی بذر و رشد اولیه دانهال در تیمارهای خیساندن بذر در آب مقطر و نیترات پتاسیم بدست آمد. بیشترین درصد و سرعت جوانهزنی در تیمار نیترات پتاسیم 5/0 درصد مشاهده شد. بذرهای تیمار شده در آب جوش برای 5 و 10 دقیقه و اسید سولفوریک 98 درصد برای 3، 5 و 10 دقیقه جوانه نزدند.کمترین میانگین زمان لازم برای جوانهزنی در تیمار بذرها با آب مقطر به مدت 24 ساعت بدست آمد که اختلاف معنیداری با تیمارهای آب مقطر برای 48 ساعت و نیترات پتاسیم (5/0 و 1 درصد) برای 24 ساعت نداشت. بیشترین وزن تر و خشک دانهال در تیمار آب مقطر به مدت 48 ساعت مشاهده شد. بیشترین طول ریشه به تیمار شاهد، نیترات پتاسیم و آب مقطر مربوط بود. بین تیمارهای مختلف از نظر ارتفاع تفاوت معنیداری وجود نداشت. بنابراین پیش تیمار بذر با آب مقطر یا نیترات پتاسیم موثرترین روش برای بهبود جوانهزنی بذر خرما و رشد اولیه دانهال محسوب میشود.
ثمین لطفی؛ مختار قبادی؛ سعید جلالی هنرمند؛ محمداقبال قبادی
چکیده
معمولاً درصد و سرعت جوانه زنی بذر در آزمایشگاه با مزرعه به ویژه در شرایط دیم، متفاوت است. لذا به منظور بررسی آزمون جوانه زنی استاندارد برای پیشبینی وضعیت ظهور و استقرار گیاهچه عدس، دو آزمایش جداگانه در آزمایشگاه و مزرعه انجام شد. هشت توده بذر عدس دیم (شامل چهار رقم کیمیا، بیله سوار، قزوین و محلی با طول دوره انبارداری متفاوت) ...
بیشتر
معمولاً درصد و سرعت جوانه زنی بذر در آزمایشگاه با مزرعه به ویژه در شرایط دیم، متفاوت است. لذا به منظور بررسی آزمون جوانه زنی استاندارد برای پیشبینی وضعیت ظهور و استقرار گیاهچه عدس، دو آزمایش جداگانه در آزمایشگاه و مزرعه انجام شد. هشت توده بذر عدس دیم (شامل چهار رقم کیمیا، بیله سوار، قزوین و محلی با طول دوره انبارداری متفاوت) در آزمون جوانه زنی استاندارد در آزمایشگاه و مزرعه به صورت دیم کشت شدند و صفات مرتبط با بنیه گیاهچه (مثل سرعت سبزشدن گیاهچه، متوسط زمان لازم برای سبزشدن، میانگین سبزشدن روزانه و درصد سبزشدن نهایی گیاهچه) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمون های آزمایشگاهی و مزرعه ای نشان دادند که توده های بذر از نظر خصوصیات مرتبط با بنیه بذر و گیاهچه اختلاف معنی دار داشتند. همبستگی بین صفات اندازه گیری شده در آزمون جوانه زنی استاندارد با آزمون مزرعه نشان داد که درصد جوانه زنی نهایی، درصد گیاهچه نرمال و میزان استفاده از ذخایر بذر همبستگی مثبتی با درصد سبز مزرعه داشتند. در ارتباط با سرعت سبز مزرعه نیز صفات میانگین جوانه زنی روزانه و سرعت جوانه زنی، همبستگی مثبت و معنی دار را نشان دادند. بنابراین به نظر می رسد با اندازه گیری صفات مذکور در آزمون جوانه زنی استاندارد می توان به پیش بینی وضعیت سبزشدن گیاهچه های عدس در مزرعه در شرایط دیم پرداخت.
آرش محمدزاده؛ ناصر مجنون حسینی؛ صادق اسدی؛ حسین مقدم؛ محسن جمالی
چکیده
به منظور بررسی اثر پیری بذر بر شاخصهای جوانهزنی در شرایط آزمایشگاهی و استقرار گیاهچه و عملکرد گیاه لوبیا در شرایط مزرعه، پژوهشی در سال 90-1389 در آزمایشگاه و مزرعه آموزشی-پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران روی دو رقم لوبیا قرمز انجام شد. ارقام لوبیا شامل اختر و صیاد و سطح پیری مصنوعی شامل، صفر (شاهد)، 2، 4 و 6 روز پیری مصنوعی ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر پیری بذر بر شاخصهای جوانهزنی در شرایط آزمایشگاهی و استقرار گیاهچه و عملکرد گیاه لوبیا در شرایط مزرعه، پژوهشی در سال 90-1389 در آزمایشگاه و مزرعه آموزشی-پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران روی دو رقم لوبیا قرمز انجام شد. ارقام لوبیا شامل اختر و صیاد و سطح پیری مصنوعی شامل، صفر (شاهد)، 2، 4 و 6 روز پیری مصنوعی با طرح فاکتوریل و درقالب طرح بلوکهای کاملا تصادفی در 4 تکرار بود. نتایج نشان داد که تیمار پیری بذر، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، گیاهچههای طبیعی و بنیهوزنی گیاهچه را در آزمون جوانهزنی استاندارد به طور معنیداری کاهش داد. همچنین، تیمار پیری بذر سبب کاهش معنیدار صفات درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول و وزن خشک گیاهچه، گیاهچههای طبیعی و بنیهوزنی گیاهچه در آزمون پیری تسریع شده گردید. بین رقمهای مورد مطالعه نیز تفاوت معنیداری از نظر درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، گیاهچههای طبیعی، طول گیاهچه، بنیه وزنی گیاهچه و هدایت الکتریکی بذر مشاهده گردید. در آزمون هدایت الکتریکی، مقدار به دست آمده با افزایش شدت پیری افزایش یافت که این افزایش در رقم اختر بیشتر از صیاد بود. در شرایط مزرعه، صفات سبز شدن و عملکرد تحت تاثیر رقم و تیمار پیری قرار گرفت. اعمال پیری بذر سبب کاهش معنیدار شاخص ظهور گیاهچه، درصد استقرار و عملکرد دانه گردید که این کاهش در رقم اختر بیشتر از صیاد بود.
محسن جمالی؛ یوسف سده؛ رضا توکل افشاری؛ ابوذر اسدی
دوره 5، شماره 1 ، فروردین 1395، ، صفحه 63-74
چکیده
به منظور مطالعه و تعیین بهترین رابطه بین آزمونهای قدرت بذر در شرایط آزمایشگاهی و استقرار گیاهچه در شرایط مزرعه آزمایشی در دو مرحله و بر روی بذر سه رقم کلزا به نامهای RG003، ساریگل و زرفام انجام شد. در مرحله اول، آزمونهای مختلف قدرت بذر شامل جوانهزنی استاندارد، سرعت جوانهزنی، تسریع پیری و هدایت الکتریکی در قالب طرح کاملاً تصادفی ...
بیشتر
به منظور مطالعه و تعیین بهترین رابطه بین آزمونهای قدرت بذر در شرایط آزمایشگاهی و استقرار گیاهچه در شرایط مزرعه آزمایشی در دو مرحله و بر روی بذر سه رقم کلزا به نامهای RG003، ساریگل و زرفام انجام شد. در مرحله اول، آزمونهای مختلف قدرت بذر شامل جوانهزنی استاندارد، سرعت جوانهزنی، تسریع پیری و هدایت الکتریکی در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در مرحله دوم، آزمایشی مزرعهای در قالب بلوکهای کامل تصادفی بر روی سه رقم و در سه تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که بین ارقام مختلف کلزا از نظر صفاتی همچون درصد جوانهزنی استاندارد و سرعت رشد گیاهچه اختلاف معنیداری از لحاظ آماری وجود نداشت. همچنین، تسریع پیری به مدت 24 ساعت بر صفات وزن خشک گیاهچه، طول گیاهچه و هدایت الکتریکی ارقام تأثیرگذار نبود. اما، پس از تسریع پیری به مدت 24 و 48 ساعت در دمای 41 درجه سانتیگراد بین ارقام مختلف کلزا از نظر سرعت جوانهزنی، هدایت الکتریکی، طول گیاهچه و درصد جوانهزنی اختلاف آماری معنیداری وجود داشت. پس از انجام تجزیه رگرسیون، از جمله بهترین آزمونهای قدرت بذر جهت پیشبینی درصد سبزشدن گیاهچه کلزا در شرایط مزرعهایی میتوان به آزمون هدایت الکتریکی، جوانهزنی استاندارد، تسریع پیری به مدت 24 و 48 ساعت ، وزن خشک گیاهچه بعد از 48 ساعت تسریع پیری، طول گیاهچه پس از 24 و 48 ساعت تسریع پیری و هدایت الکتریکی پس از 24 ساعت تسریع پیری) اشاره کرد. بنابراین، از این آزمونها میتوان به طور موفقیتآمیزی جهت پیشبینی درصد سبزشدن گیاهچه کلزا در شرایط مزرعه استفاده نمود.