میعاد حاجی محمودی؛ عبدالمهدی بخشنده؛ سید امیر موسوی؛ سید عطا اله سیادت
چکیده
فرسودگی و تنش شوری از مهمترین چالشهای تولید یک گیاهچه سالم محسوب میشوند. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر فرسودگی بذر بر ویژگیهای جوانهزنی بذرهای خردل وحشی تحت شرایط تنش شوری انجام پذیرفت. تیمارهای آزمایشی شامل پیری تسریع شد (صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت) و تنش شوری (صفر، 100، 200، 300، 400 و 500 میلیمولار) شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش ...
بیشتر
فرسودگی و تنش شوری از مهمترین چالشهای تولید یک گیاهچه سالم محسوب میشوند. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر فرسودگی بذر بر ویژگیهای جوانهزنی بذرهای خردل وحشی تحت شرایط تنش شوری انجام پذیرفت. تیمارهای آزمایشی شامل پیری تسریع شد (صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت) و تنش شوری (صفر، 100، 200، 300، 400 و 500 میلیمولار) شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش شوری و پیری تسریع شده معنیدار بود. با افزایش تنش شوری درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و قدرت بذرکاهش معنیداری یافت. پیری تسریع شده موجب کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز و میزان پروتئین بذر خردل شد. در بذرهای پیر نشده میزان پروتئین 3/1 واحد استاندارد در میلیگرم پروتئین بود که در اثر 96 ساعت پیری تسریع شده میزان پروتئین با کاهش 92 درصدی به 1/0 واحد استاندارد در میلیگرم پروتئین رسید. فعالیت کاتالاز در اثر پیری تسریع شده کاهش یافت، اما فعالیت آنزیم پراکسیداز در اثر پیری تسریع شده 60 درصد افزایش یافت. در بذرهای پیری تسریع شده یافته میزان فعالیت این آنزیم 04/0 واحد استاندارد در میلی-گرم پروتئین بر دقیقه بود که در اثر پیری تسریع شده 96 ساعت میزان پراکسیداز به 11/0 واحد استاندارد در میلیگرم پروتئین افزایش یافت. در مقدار اسیدهای چرب روغن بذر پس از پیری تسریع شده تغییراتی مشاهده شد. از بین همهی ترکیبات درصد بهنیتک اسید (C22:0) و یوریسیک اسید (C22:1) در شرایط شاهد به ترتیب 656/0 و 534/38 درصد و در اثر پیری تسریع شده 72 ساعت به 751/0 و 186/40 درصد افزایش یافت.
محمدشاهین دانشمندی؛ رضا توکل افشاری؛ رضا صدرآبادی حقیقی
چکیده
این پژوهش جهت شناسایی ساختارهای شیمیایی و بیوشیمیایی روغن بذر بالنگو شیرازی (Lallemantia royleana) و بررسی تغییرات این صفات تحت شرایط پیری تسریع شده با مدت زمان 24، 48 و 72 ساعت با رطوبت نسبی 100 درصد و دمای 41 درجه سانتیگراد در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج نشان داد بذر این گیاه دارویی دارای 19.26 درصد روغن است. پروفایل اسیدهای چرب روغن ...
بیشتر
این پژوهش جهت شناسایی ساختارهای شیمیایی و بیوشیمیایی روغن بذر بالنگو شیرازی (Lallemantia royleana) و بررسی تغییرات این صفات تحت شرایط پیری تسریع شده با مدت زمان 24، 48 و 72 ساعت با رطوبت نسبی 100 درصد و دمای 41 درجه سانتیگراد در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج نشان داد بذر این گیاه دارویی دارای 19.26 درصد روغن است. پروفایل اسیدهای چرب روغن شامل 90.71 درصد اسیدهای چرب غیراشباع در مقابل 9.29 درصد اسیدهای چرب اشباع بود که اسید لینولنیک (C18:3)، اسید اولئیک (C18:1) و اسید پالمتیک (C16:0) به ترتیب مهمترین اسید چرب چند غیر اشباع، تک غیر اشباع و اسید چرب اشباع روغن بودند. آنتی اکسیدانهای بذر بالنگو شیرازی شامل 427.8 پیپیام توکوفرول و210 میلیگرم پلیفنل بود. شرایط پیری تسریع شده محتوای روغن بذر را تا 15.2 درصد کاهش داد همچنین بطور نسبی باعث افزایش اسیدهای چرب اشباع در مقابل اسیدهای چرب غیراشباع گردید. اوج اکسیداسیون و تولید پراکسید بین شاهد و تیمار پیری تسریع شده 24 ساعت رخ داد. حداکثر مقاومت روغن (رنسیمت) در تیمار پیری تسریع شده 72 ساعت تا 5/1 برابر کاهش پیدا کرد. نتایج نشان داد آزمونهای جوانهزنی تحت تاثیر پیری تسریع شده به صورت خطی کاهش پیدا کرد. ارزش جوانهزنی در شاهد به ترتیب 6/1، 5/2 و 8/4 برابر بیشتر از سایر تیمارها بود. دستاوردهای این تحقیق نشان داد اکسیداتیو آنزیمی علاوه بر افزایش سرعت زوال، میتواند باعث تغییر ماهیت شیمیایی و بیوشیمیایی ترکیبات ذخیرهای بذر بالنگو شیرازی گردد.
پرویز رضوانی مقدم؛ سید محمد سیدی
دوره 5، شماره 2 ، بهمن 1395، ، صفحه 119-131
چکیده
میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب از مهمترین عوامل در ارزیابی و توصیف دانههای روغنی به شمار میروند. از سوی دیگر، جوانهزنی بذر و استقرار گیاهچهها تحت تاثیر ذخایر موجود در بذر قرار دارند. از این رو، به منظور بررسی ویژگی های جوانه زنی بذر ارقام کنجد (Sesamum indicum L.) و رابطه آن با ترکیب اسیدهای چرب در ساختار روغن، مطالعاتی در شرایط ...
بیشتر
میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب از مهمترین عوامل در ارزیابی و توصیف دانههای روغنی به شمار میروند. از سوی دیگر، جوانهزنی بذر و استقرار گیاهچهها تحت تاثیر ذخایر موجود در بذر قرار دارند. از این رو، به منظور بررسی ویژگی های جوانه زنی بذر ارقام کنجد (Sesamum indicum L.) و رابطه آن با ترکیب اسیدهای چرب در ساختار روغن، مطالعاتی در شرایط آزمایشگاه و گلخانه به صورت طرح کاملاً تصادفی با 15 تیمار و چهار تکرار در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در این مطالعات ارقام کنجد (شامل داراب 2، داراب 14، دشتستان 2، دشتستان 5، اسفراین، IS، JL-13، کلات، کاشمر، مشهد، اولتان، سیستان، TS-3، ورامین 2822 و یلو وایت) به عنوان تیمارهای آزمایش در نظر گرفته شدند. این ارقام از پژوهشکده گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد و نیز موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذر در کرج تهیه شدند. طبق نتایج، کمترین متوسط زمان جوانه زنی1 (MGT) و متوسط زمان سبز شدن2 (MET) در ارقام دشتستان 2، دشتستان 5 و ISبه دست آمد. در مقابل، بیشترین MGTو METدر ارقام یلو وایت و مشهد مشاهده شد. اگر چه بین ارقام تفاوت معنیداری از نظر غلظت نیتروژن دانه و درصد روغن مشاهده نشد، اما از نظر غلظت فسفر بین ارقام تفاوت معنیداری وجود داشت؛ به طوری که بیشترین و کمترین غلظت فسفر دانه به ترتیب در ارقام دشتستان 2 و یلو وایت مشاهده شد. به جز اسید اولئیک، لینولئیک و لینولنیک، سایر اسیدهای چرب ارتباط معنیداری با METنداشتند. بین اسید اولئیک با METهمبستگی منفی(R2= 0.73**) و بین اسید لینولنیک با METهمبستگی مثبت و معنیداری(R2= 0.93**) مشاهده شد. از این رو به نظر میرسد که بنیه بذر کنجد به شدت وابسته به ترکیب اسیدهای چرب غیر اشباع تشکیل دهنده روغن باشد.
سید محمد سیدی؛ پرویز رضوانی مقدم؛ محمد خواجه حسینی؛ حمید شاهنده
دوره 5، شماره 1 ، فروردین 1395، ، صفحه 93-105
چکیده
این آزمایش در سال 92-1391 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. منابع اصلاح کننده خاک آهکی (شامل 10 تن ورمی کمپوست در هکتار (V) + باکتری تیوباسیلوس (T)، 20 تن گوگرد در هکتار V+S+T ، T+(S) و شاهد) به عنوان عامل اول و سطوح کاربرد فسفر (صفر، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار از منبع فسفات ...
بیشتر
این آزمایش در سال 92-1391 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. منابع اصلاح کننده خاک آهکی (شامل 10 تن ورمی کمپوست در هکتار (V) + باکتری تیوباسیلوس (T)، 20 تن گوگرد در هکتار V+S+T ، T+(S) و شاهد) به عنوان عامل اول و سطوح کاربرد فسفر (صفر، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار از منبع فسفات دی آمونیوم) عامل دوم این آزمایش بودند. بر اساس تجزیه شیمیایی بذرهای سیاهدانه، کاربرد V+S+T در مقایسه با شاهد بیشترین تاثیر را در افزایش معنی دار درصد پروتئین خام، اسانس و روغن سیاهدانه داشت. طبق نتایج آزمایش، کاربرد V+T، S+T و V+S+T در مقایسه با شاهد، نقش معنیداری در کاهش معنیدار اسید لینولنیک (به ترتیب تا 53، 42 و 63 درصد) داشت. در بین منابع اصلاح کننده خاک، بیشترین درصد اسید لینولئیک سیس، به طور معنی دار در نتیجه کاربرد تیمار V+S+T مشاهده شد. در بین اسیدهای چرب تشکیل دهنده روغن سیاهدانه، اسید لینولنیک دارای بالاترین ارتباط منفی با بنیه بذر بود (**0/69= R2). طبق نتایج آزمایش می توان کاربرد ورمی کمپوست به ویژه همراه با مصرف گوگرد را جهت بهبود کیفیت روغن بذر سیاهدانه توصیه نمود.