@article { author = {زارعیان, عباس and حیدری شریف آباد, حسین and یاری, لیلا and اسکویی, بیتا}, title = {Effect of seed size on some germination characteristics of three bread wheat (Triticum aestivumL.) cultivars}, journal = {Iranian Journal of Seed Science and Technology}, volume = {1}, number = {1}, pages = {19-27}, year = {2012}, publisher = {Seed Science Society of Iran}, issn = {2322-2646}, eissn = {2588-4638}, doi = {}, abstract = {Among the production factors, seed as the primary production factor plays an important role in the transfer and exploitation of genetic characteristics seeds aiming to increase qualitative and quantities of the yield. Among growth stages of plants, seed germination and emergence stages are the most critical growth stages and play a pivotal role in plant establishment in fields. In order to investigate the impacts of seed diameter size on characteristics of germination in three wheat )Triticum aestivum L.( cultivars, this study was conducted in 2008 in a research station of seed and plant certification and registration research institute, Karaj, Iran. The experimental factors were five seed diameters ) 2-2.2, 2.2-2.5, 2.5-2.8, 2.8-3 ,andgt;3 mm ( and three wheat cultivars )Mahdavi, Pishtaz and Bahar(. In laboratory, seeds from different size class from cultivars were planted in a completely randomized design with 3 replicates. Germination percentage, germination speed , seedling-length, radicle-length, plumule-length, seedling dry weights, radicle dry weights and plumule dry weights were measured. Data analysis showed that seed size had a significant impact on speed of germinations, radicle dry weights, plumule dry weights and seedling dry weights. Results indicated that germination speed significantly decrease with increasing seed size. The other traits showed significant increases with increasing seed size. Cultivar had significant impact on germination characteristics but germination percentage and germination speed were similar between cultivars. Mahdavi cultivarandrsquo;s seedling length and dry weight was dependent on 1000 number of seed weights, especially influenced by 2.5-2.8, 2.8-3 and andgt;3 mm seed diameter, Seed size may be equivalent to the amount of nutrients saved in seeds. Therefore larger seeds may produce vigorous seedlings. Significant interaction was observed for radicle-length, plumule-length and seedling dry weight. This study suggested that the wheat genotypes did not have similar performance regarding to the variation in seed sizes .}, keywords = {Wheat,cultivar,seed,Seed size and Germination percentage}, title_fa = {اثر اندازه بذر بر برخی خصوصیات جوانه زنی سه رقم گندم نان}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثراندازه بذر بربرخی خصوصیات جوانه زنی سه رقم گنددم در شدرای آزمایشدگاه، تحقیقدی در سدال 1831 در مؤسسده تحقیقات ثبت و گواهی بذرونهال به اجرا درآمد. تیمارهایآزمایش شامل پنج اندازه بذر: 2/2-2 ،5/2-2/2 ،3/2-5/2 ،8-3/2 و 8> میلی متد ر و سه رقم گندم نان: پیشتاز، مهدوی وبهار بودند. اثرتیمارها درآزمایشگاه با انجام آزمون جوانه زنی استاندارد بر صفات سرعت و درصد جوانه زنی، طول گیاهچه، ریشه چهو ساقه چه،وزن خشک گیاهچه، ریشه چهو ساقه چه با استفاده از طرح کامالً تصادفی با سه تکرار مدورد بررسدی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفت و اندازه بذر بدر سدرعت جوانده زندی اثدر ماندی دار داشت. اثر متقابل رقم × اندازه بذر برای طول گیاهچه و ریشه چه و وزن خشک گیاهچه مانی دار بود. سرعت جوانه زنی با افزایش اندازه بدذر افزایش نشان داد ولی سایر خصوصیات مورد بررسی با افزایش اندازه بذر به طور مانی داری افزایش یافتند. همچنین ارقدام از لحداط طدول سداقه چه و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه تفاوت مانی داری با یکدیگر داشتند. برتری رقم مهدوی از نظر طول ووزن خشدک گیاهچده بد ه علدت وزن هزار بذر بیشتربه ویژه در اندازه های 3/2-5/2 ،8-3/2 و8> میلی مترو در نتیجه برخورداری از اندازه بزرگترو اندوخته غذایی بیشدتر بدذ ر محسوب شده و موجب تولیدگیاهچه های قویتردر این رقم شد. اثرمتقابل رقم × اندازه بذر برای طدول گیاهچده و ریشده چده ووزن خشدک گیاهچه مانی دار بوده، نشان داد که ارقام مختلف به تغییراندازه بذر از لحاط این صفات عکس الامل یکسان نداشتند.}, keywords_fa = {گندم,رقم,بذر,اندازه بذرو درصد جوانه زنی}, url = {https://ijsst.areeo.ac.ir/article_107340.html}, eprint = {https://ijsst.areeo.ac.ir/article_107340_f068cbb4179863fb52044606de817302.pdf} }