@article { author = {Shakeri, E. and Emam, Y. and Jahani Doghozloo, M. and Tabatabaei, S.A.}, title = {Seed germination responses of sorghum lines and cultivars under salinity stress conditions}, journal = {Iranian Journal of Seed Science and Technology}, volume = {5}, number = {2}, pages = {65-75}, year = {2017}, publisher = {Seed Science Society of Iran}, issn = {2322-2646}, eissn = {2588-4638}, doi = {}, abstract = {   To evaluate the effect of salinity stress on germination indices of sorghum, this experiment was conducted using a factorial arrangement based on a completely randomized design (CRD) with three replications at Cereal laboratory of College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran in 2015. Treatments included salinity levels (Control (0.5), 3.5, 6.5, 9.5 and 12.5 dS.m-1) and 48 sorghum lines and cultivars.Analysis of variance showed that the effect of salinity was significant on all measured traits at 1% level. In this experiment, increased salinity caused a significant reduction in germination percentage, germination rate, seedling dry weight and vigor index. The highest germination percentage (86%) as well as seedling length (386.2 mm), and vigor index (332.33) was found in KDFGS19 line. Ghalami Herat cultivar had the highest germination rate (12.6/day). Orthogonal comparison for two groups of genotypes indicated that there were significant differences between cultivars and lines for all measured traits (except for seedling dry weight). Lines had higher germination percentage and germination rate compared to cultivars, however, for seedling length and vigor index, cultivars had higher levels than lines. Lines had higher germination percentage and germination rate compared to cultivars, however, for seedling length and vigor index, cultivars had higher level than lines.}, keywords = {germination percentage,germination rate,Orthogonal contrast,Vigor}, title_fa = {بررسی شاخص‌های جوانه زنی و رشد گیاهچه لاین‌ها و ارقام سورگوم در شرایط تنش شوری}, abstract_fa = {به­ منظور ارزیابی اثر تنش شوری بر شاخص­های جوانه­ زنی گیاهچه سورگوم، آزمایشی در سال 1393 در آزمایشگاه غلات دانشکده­ی کشاورزی دانشگاه شیراز، بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل 5 سطح شوری (شاهد، 3/5، 6/5، 9/5 و 12/5 دسی­زیمنس بر متر) و 44 نوع بذر سورگوم بود. نتایج تجزیه واریانس نشان ­داد سطوح مختلف شوری اثر معنی­داری بر شاخص­های جوانه­زنی از جمله سرعت و درصد جوانه­زنی، طول و وزن خشک گیاهچه و شاخص بنیه­ی بذر داشت. نتایج مقایسه میانگین نشان ­داد لاین KDFGS19 از نظر شاخص­های درصد جوانه­زنی (86%)، طول گیاهچه (386/2 میلی­متر) و شاخص بنیه­ی بذر (332/33) و رقم قلمی هرات از لحاظ سرعت جوانه ­زنی (12/6 تعداد در روز) بیشترین میزان را به خود اختصاص دادند. مقایسه گروهی بین لاین­ها و ارقام نشان دادکه در تمامی شاخص­های مورد بررسی (به استثنای وزن خشک گیاهچه) بین این دو گروه تفاوت معنی­ داری وجود داشت بطوری­که میانگین شاخص­ سرعت و درصد جوانه ­زنی در لاین­ها، و میانگین طول گیاهچه و شاخص بنیه­ ی بذر در ارقام برتری نشان دادند. }, keywords_fa = {درصد جوانه زنی,سرعت جوانه زنی,شاخص بنیه بذر,مقایسات گروهی}, url = {https://ijsst.areeo.ac.ir/article_108162.html}, eprint = {https://ijsst.areeo.ac.ir/article_108162_6e9ff53558829609c5c98ec290101784.pdf} }