@article { author = {ایزدخواه شیشوان, موسی and تاج بخش شیشوان, مهدی}, title = {Effect of Pre-treatment and Seed Size on Germination Components, Marketable yield and Some Characteristics of Bulb Red Azarshahr Genotype and Zargan Cultivar Onion (Allium cepa L.)}, journal = {Iranian Journal of Seed Science and Technology}, volume = {7}, number = {1}, pages = {109-126}, year = {2018}, publisher = {Seed Science Society of Iran}, issn = {2322-2646}, eissn = {2588-4638}, doi = {10.22034/ijsst.2017.107981.1001}, abstract = {In order to evaluate the effect of priming and seed size on germination components, marketable yield, and some characteristics of bulb onion Red Azarshahr genotype and Zargan cultivar a factorial field experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted in 2012 and 2013 cropping season in laboratory and research field at Agriculture and Natural Resources Research Center of East Azarbayjan, Iran. The experimental treatments included priming (at four levels: hydropriming with distilled water for 4 hrs, halopriming with %2 KNO3 for 8 hrs, priming with falommin amino acid with 2% for 8 hrs and control (without priming), seed size (at three levels: small, medium, large), and the study of genotype and cultivar were Red Azarshahr and Zargan. Germination components such as shoot lengt, root lengt , seedling length , seedling vigor index, marketable yield and some onion characteristics such as percentage of class I, class II and class III, thick-neck, percentage double bulbs, fusarium infected bulbs percent, sprout number and percentage of bulbs containing multiple centers (PMC) were studied. Results showed that seed priming and seed size improved germination components and marketable yield. The highest germination percentage, seedling vigor index marketable yield were obtained from plant that primed with folammin amino acid 97.75 percent, 697.83 and 43.87 ton/ha respectively, and the lowest were achieved from control (unprimed).}, keywords = {Folammin,fusarium,Osmopriming,Vigor index}, title_fa = {تاثیر پرایمینگ و اندازۀ بذر بر مولفۀ‌های جوانه‌زنی، عملکرد اقتصادی و برخی ویژگی‌های سوخ ژنوتیپ‌ قرمزآذرشهر و رقم زرگان پیاز خوراکی (Allium cepa L.)}, abstract_fa = {به منظور ارزیابی تاثیر پیش‌تیمار و اندازۀ بذر بر مولفۀ‌های جوانه‌زنی، عملکرد اقتصادی و برخی ویژگی‌های سوخ ژنوتیپ قرمزآذرشهر و رقم زرگان ‌پیاز خوراکی، این پژوهش در دو سال زراعی (1391 و 1392) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه و مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ در چهار سطح (هیدرو پرایمینگ با آب مقطر به‌ مدت 4 ساعت، هالوپرایمینگ با نیترات پتاسیم 2درصد به مدت 8 ساعت، پرایمینگ با مادۀ فولامین 2 درصد به مدت 8 ساعت و شاهد) اندازۀ بذر در سه سطح (ریز، متوسط و درشت) و ژنوتیپ و رقم مورد بررسی قرمزآذرشهر و زرگان بود. مولفۀ‌های جوانه‌زنی شامل : درصد جوانه‌زنی، شاخص ویگورگیاهچه، طول ریشه‌چه، ساقه‌چه و گیاهچه، ویژگی‌های سوخ شامل: عملکرد اقتصادی، پیازهای درجه یک، دو، سه، میخی، دوقلو، آلوده به فوزاریوم ، تعداد اسپورات و درصد سوخ‌های چند مرکزه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر پرایمینگ و اندازه بذر از نظر تمام ویژگی‌های مورد بررسی از لحاظ آماری تفاوت معنی‌دار نشان داد. نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر موجب بهبود مولفۀ‌های جوانه‌زنی و عملکرد اقتصادی گردید به طوری که بیشترین درصد جوانه‌زنی، شاخص بنیه گیاهچه و عملکرد اقتصادی به ترتیب برابر97.75 درصد، 697.83 و 43.87 تن در هکتار به پرایمینگ با اسید آمینه فولامین تعلق داشت و کمترین آنها از تیمار شاهد به دست آمد}, keywords_fa = {اسموپرایمینگ,شاخص ویگور,فولامین و فوزاریم}, url = {https://ijsst.areeo.ac.ir/article_117056.html}, eprint = {https://ijsst.areeo.ac.ir/article_117056_564781c5cf99708d042cf94f31349dfd.pdf} }