%0 Journal Article %T تعیین دماهای کاردینال و مطالعه اثر دما بر کارایی پرایمینگ بذر پیاز خوراکی رقم زرگان (Allium Cepa cv, Zargan) %J علوم و فناوری بذر ایران %I انجمن علمی بذر ایران %Z 2322-2646 %A عسکری سرچشمه, محمدعلی %A مرادی شکوریان, زهرا بیگم %A دلشاد, مجتبی %A توکل افشاری, رضا %D 2019 %\ 06/22/2019 %V 8 %N 1 %P 265-277 %! تعیین دماهای کاردینال و مطالعه اثر دما بر کارایی پرایمینگ بذر پیاز خوراکی رقم زرگان (Allium Cepa cv, Zargan) %K Onion %K Zargan Cultivar %K cardinal temperatures %K thermal time %K priming %R 10.22034/ijsst.2018.120240.1159 %X به منظور بررسی اثر پرایمینگ بر جوانه‌زنی بذر پیاز خوراکی رقم زرگان در شرایط دمایی متفاوت این تحقیق با 6 سطح دمایی 5 تا 30 درجه سانتی‌گراد و سه پیش تیمار بذر یعنی شاهد، هیدرو پرایمینگ و هالو پرایمینگ با نیترات پتاسیم 0/5 % به مدت 12 ساعت با سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد پرایمینگ بذر پیاز با نیترات پتاسیم 0/5 % توانست بر مولفه‌های جوانه‌زنی موثر باشد. بذرهای پرایمینگ شده با نیترات پتاسیم 0/5 % میزان جوانه­ زنی بیشتری در دامنه‌های مختلف دمایی نشان دادند. نیترات پتاسیم 0/5 % توانست بر واکنش جوانه ­زنی به دما تاثیر گذاشته و بذرها در مقایسه با دو تیمار دیگر در دمای 5 درجه سانتی­گراد در حدود 33/6 % جوانه‌زنی بیشتری داشتند. سایر نتایج نشان داد درصد جوانه ­زنی در دمای 20 درجه سانتی‌گراد در کلیه پیش تیمارها به حداکثر مقدار خود رسیدند و پس از آن تقریبا روند ثابتی داشتند. در ارزیابی مدل دوتکه­ای برای پیش بینی دماهای کاردینال جوانه‌زنی بذر تیمار شده دماهای پایه، مطلوب و سقف به ترتیب 1/07، 27/38، 46/09 درجه سانتی‌گراد (در تیمار نیترات پتاسیم 0/5%)، 1، 25، 43 درجه سانتی­گراد (در تیمار هیدروپرایمینگ) و 1/09، 27/6، 46/12 درجه سانتی­گراد (در تیمار شاهد) تعیین شد. برای پیش بینی زمان جوانه‌زنی در دماهای ثابت مختلف از مدل زمان-دمایی استفاده گردید که ضریب ثابت دمای طبیعی برابر 1872/794 درجه سانتیگراد  ساعت بود. %U https://ijsst.areeo.ac.ir/article_119621_91304c851ca7b481327369db5e2ce23c.pdf