TY - JOUR ID - 113285 TI - شناسایی ساختار شیمیایی و بیوشیمیایی بذر گیاه دارویی بالنگو شیرازی (Lallemantia royleana (Benth.) Benth. in Wall) و بررسی تغییرات این صفات تحت شرایط پیری تسریع شده JO - علوم و فناوری بذر ایران JA - IJSST LA - fa SN - 2322-2646 AU - دانشمندی, محمدشاهین AU - توکل افشاری, رضا AU - صدرآبادی حقیقی, رضا AD - محقق ارشد بیولوژی، بیوشیمی و بیوفیزیک بذرهای دارویی/ دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تربت حیدریه، ایران. AD - عضو هیئت علمی/ گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران. AD - عضو هیئت علمی/ گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران. Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 6 IS - 1 SP - 23 EP - 37 KW - ارزش جوانه‌زنی KW - اکسیداتیو آنزیمی KW - اسید چرب KW - توکوفرول KW - پراکسید KW - رنسیمت DO - 10.22034/ijsst.2017.113285 N2 - این پژوهش جهت شناسایی ساختارهای شیمیایی و بیوشیمیایی روغن بذر بالنگو شیرازی (Lallemantia royleana) و بررسی تغییرات این صفات تحت شرایط پیری تسریع شده با مدت زمان 24، 48 و 72 ساعت با رطوبت نسبی 100 درصد و دمای 41 درجه سانتی‌گراد در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج نشان داد بذر این گیاه دارویی دارای 19.26 درصد روغن است. پروفایل اسیدهای چرب روغن شامل  90.71 درصد اسیدهای چرب غیراشباع در مقابل 9.29 درصد اسیدهای چرب اشباع بود که اسید لینولنیک (C18:3)، اسید اولئیک (C18:1) و اسید پالمتیک (C16:0) به ترتیب مهمترین اسید چرب چند غیر اشباع، تک غیر اشباع و اسید چرب اشباع روغن بودند. آنتی اکسیدان‌های بذر بالنگو شیرازی شامل 427.8 پی‌پی‌ام  توکوفرول و210 میلی‌گرم پلی‌فنل بود. شرایط پیری تسریع شده محتوای روغن بذر را تا 15.2 درصد کاهش داد همچنین بطور نسبی باعث افزایش اسیدهای چرب اشباع در مقابل اسیدهای چرب غیراشباع گردید. اوج اکسیداسیون و تولید پراکسید بین شاهد و تیمار پیری تسریع شده 24 ساعت رخ داد. حداکثر مقاومت روغن (رنسیمت) در تیمار پیری تسریع شده 72 ساعت تا 5/1 برابر کاهش پیدا کرد. نتایج نشان داد آزمون‌های جوانه‌زنی تحت تاثیر پیری تسریع شده به صورت خطی کاهش پیدا کرد. ارزش جوانه‌زنی در شاهد به ترتیب 6/1، 5/2 و 8/4 برابر بیشتر از سایر تیمارها بود. دستاوردهای این تحقیق نشان داد اکسیداتیو آنزیمی علاوه بر افزایش سرعت زوال، می‌تواند باعث تغییر ماهیت شیمیایی و بیوشیمیایی ترکیبات ذخیره‌ای بذر بالنگو شیرازی گردد. UR - https://ijsst.areeo.ac.ir/article_113285.html L1 - https://ijsst.areeo.ac.ir/article_113285_5e41c3210b883350b4df66289a3e824b.pdf ER -