TY - JOUR ID - 127759 TI - تأثیر پلاسمای سرد بر خصوصیات جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه ارقام تجاری سویا JO - علوم و فناوری بذر ایران JA - IJSST LA - fa SN - 2322-2646 AU - سیاحی, خدیجه AU - ساری, امیر حسین AU - حمیدی, آیدین AU - نوروزی, بهاره AU - حسنی, فرشید AD - دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران AD - گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران AD - سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی-مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر نهال AD - دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران AD - استادیار پژوهش سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 11 IS - 3 SP - 41 EP - 54 KW - پلاسما سرد KW - جوانه زنی بذر KW - رشد گیاهچه KW - سویا DO - 10.22092/ijsst.2022.358477.1431 N2 - بهمنظور بررسی تأثیر پلاسمای سرد بر خصوصیات جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه سویا، آزمایشی در قالب طرح آشیانه ای - فاکتوریل در چهار تکرار در مرکز تحقیقات فیزیک پلاسما دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران و مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در سال 1400 اجرا گردید. بذرها بهمدت 30، 60، 180، 300 و 420 ثانیه تحت تیمار پلاسمای سرد قرار گرفتند. به طور کلی، درصد جوانه زنی صفر تا 97/66 درصد، سرعت جوانه زنی صفر تا 17/32 درصد، شاخص جوانه زنی 61/3 تا 09/60 درصد، متوسط زمان جوانه زنی62/4 تا 66/66 درصد، طول ریشه-چه 87/2 تا 13/56 درصد، طول گیاهچه 70/2 13/78 درصد، تعدادگیاهچه عادی صفر تا 26/30 درصد و وزن خشک گیاهچه 36/1 تا 63/36 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. نتایج مطالعه ما نشان داد که تیمار 60 ثانیه بیشترین اثر مثبت بر روی خصوصیات جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه سویا داشت. UR - https://ijsst.areeo.ac.ir/article_127759.html L1 - https://ijsst.areeo.ac.ir/article_127759_88931b4082c787d40db33b2c3fa29482.pdf ER -