حیدر مفتاحی زاده؛ زهرا رحمتی احمد آباد
چکیده
گوار (Cyamopsis tetragonoloba L.) گیاهی یکساله از خانواده بقولات میباشد. صمغ این گیاه که در واقع از آندوسپرم بذر آن استخراج میشود، در صنایع مختلف کاربرد دارد. جوانه زنی و شاخصهای رشد گیاهچه جزو مهمترین شاخص های مهم برای انتخاب ژنوتیپ های متحمل به شوری میباشند. در این تحقیق اثر سطوح مختلف شوری با کلرید سدیم (0 ، 80 ، 150 و 220 میلیمولار) ...
بیشتر
گوار (Cyamopsis tetragonoloba L.) گیاهی یکساله از خانواده بقولات میباشد. صمغ این گیاه که در واقع از آندوسپرم بذر آن استخراج میشود، در صنایع مختلف کاربرد دارد. جوانه زنی و شاخصهای رشد گیاهچه جزو مهمترین شاخص های مهم برای انتخاب ژنوتیپ های متحمل به شوری میباشند. در این تحقیق اثر سطوح مختلف شوری با کلرید سدیم (0 ، 80 ، 150 و 220 میلیمولار) بر شاخصهای جوانهزنی و رشد گیاهچههای ده ژنوتیپ و توده گوار (S-5498، RGC-1066، RGC-1008، HG-884، RGC-1038، RGC-99، RGC-936،گرمبیت، بمپور و سراوان) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار شوری، ژنوتیپ و اثر متقابل شوری در ژنوتیپ بر صفات شاخص بنیه بذر، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه در سطح 1 درصد معنیدار شد. مقایسه میانگین دادهها نشان دادکه ژنوتیپ RGC-1008 دارای بیشترین و سراوان کمترین درصد و سرعت جوانه زنی داشت. مقایسه میانگین تیمار شوری نشان داد که تیمار شوری شاهد دارای بیشترین (23/2 سانتیمتر) و تیمار شوری 150 میلیمولار دارای کمترین طول ساقهچه (47/1 سانتیمتر) بود. ژنوتیپ RGC-1038 با بنیه بذر 30/395، توده بمپور با بنیه 73/414 بیشترین و سراوان با 32 /68کمترین بینه بذر را نشان دادند. نتایج بدست آمده نشان می دهد به طور کلی ژنوتیپ RGC-1008 از تحمل به شوری بالاتری برخوردار است.