فاطمه پیرمرادی؛ عبدالمهدی بخشنده؛ سید امیر موسوی؛ محمد حسین قرینه؛ علی مشتطی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر همزمان دما و تنش شوری بر ویژگیهای جوانهزنی گیاه کنار رملیک آزمایشی بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1398 انجام شد. عامل اول تنش شوری (غلظتهای صفر ، 50، 100، 150، 200، 250 و 300 میلیمولار) و عامل ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر همزمان دما و تنش شوری بر ویژگیهای جوانهزنی گیاه کنار رملیک آزمایشی بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1398 انجام شد. عامل اول تنش شوری (غلظتهای صفر ، 50، 100، 150، 200، 250 و 300 میلیمولار) و عامل دوم دما (5 ، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتیگراد) بود. نتایج آزمایش نشان داد که جوانهزنی در در دمای 5 و 10 درجه سانتیگراد، جوانهزنی در هیچ کدام از سطوح شوی اتفاق نیفتاد. در همهی تیمارهای دمایی، با افزایش غلظت شوری از جوانهزنی و رشد گیاهچه کاسته شد. حد آستانه تحمل به شوری جوانهزنی بذر کنار رملیک در دمای 25 درجه سانتیگراد، غلظت 173 میلیمولار شوری بود که با افزیش دما از 25 به 35 درجه سانتیگراد، حد آستانه به 150 میلیمولار کاهش یافت. بیشترین ویژگیهای جوانهزنی کنار رملیک در دمای 25 درجه سانتیگراد ایجاد شد. با توجه به این که کنار رملیک قادر به تکمیل جوانهزنی در 250 میلیمولار نمک بود، این گیاه در مرحله جوانهزنی، بهعنوان نیمه متحمل به تنش شوری ارزیابی میشود.
بیژن شادکام؛ محمد حسین قرینه؛ امین لطفی جلال آبادی؛ سید امیر موسوی
چکیده
چکیدهتنش شوری یکی از اصلیترین عوامل بازدارنده جوانهزنی و رشد گیاهچه میباشد. استفاده از عناصر غذایی در تیمار پرایمینگ بهعنوان یک راهکار مؤثر در بهبود کارایی بذرها شناخته میشود. آزمایشی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمار پرایمینگ با ...
بیشتر
چکیدهتنش شوری یکی از اصلیترین عوامل بازدارنده جوانهزنی و رشد گیاهچه میباشد. استفاده از عناصر غذایی در تیمار پرایمینگ بهعنوان یک راهکار مؤثر در بهبود کارایی بذرها شناخته میشود. آزمایشی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمار پرایمینگ با عنصر منیزیوم در دو مقیاس نانو و میکرو بهصورت جداگانه در پنج غلظت صفر، 50، 100، 200، 400 میلی-گرم بر لیتر، دو زمان اعمال تیمار پرایمینگ 12 و 24 ساعت و شش سطح تنش شوری با نمک سدیم کلرید ( صفر، 50، 100، 150، 200، 250 میلیمولار)، انجام شد. نتایج نشان داد، افزایش تنش شوری تحمل بذرهای زوفا را کاهش داده و موجب کاهش خصوصیات جوانهزنی در این گیاه شد. پرایمینگ با غلظت 400 میلیگرم در لیتر میکرو کلات منیزیوم بیشترین درصد جوانهزنی( 3/89 درصد)، متوسط زمان جوانهزنی( 9/5 جوانه در روز در 400 میلیگرم در لیتر)، بنیه بذر( 2/27 در سطح صفر کود) و طول ریشهچه ( 24 میلیمتر) را ایجاد نمود. بیشترین سرعت جوانهزنی(461/0 جوانه در روز) و طول ساقهچه ( 18 میلیمتر) بهترتیب در در سطح صفر کود و در غلظت 400 میلیگرم در لیتر) در تیمار پرایمینگ با نانو کلات منیزیوم مشاهده شد. نتایج نشان داد پرایمینگ تغذیهای با میکرو کلات منیزیم اثرات تنش شوری را بطور موثری کاهش داد و شرایط مطلوبتری برای بهبود جوانهزنی در مقایسه با نانوکلات منیزیم ایجاد نمود . بهینهترین تیمار پرایمینگ با غلظت 400 میلیگرم در لیتر میکروکلات منیزیم به مدت 12 ساعت مشاهد گردید.
رضا افروشه؛ حمیدرضا بلوچی؛ محسن موحدی دهنوی؛ محمدحسین قرینه
چکیده
بذر گیاهان روغنی مستعد زوال بوده و با گذشت زمان قدرت بذر در گیاهان روغنی سریعتر کاهش مییابد. بهمنظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک برشاخصهای جوانهزنی و تغییرات بیوشیمیایی بذر گلرنگرقم صفه در شرایط زوال، آزمایشی بهصورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصافی با چهارو سه تکرار به ترتیب برای شاخصهای جوانهزنی و بیوشیمیایی انجام شد. ...
بیشتر
بذر گیاهان روغنی مستعد زوال بوده و با گذشت زمان قدرت بذر در گیاهان روغنی سریعتر کاهش مییابد. بهمنظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک برشاخصهای جوانهزنی و تغییرات بیوشیمیایی بذر گلرنگرقم صفه در شرایط زوال، آزمایشی بهصورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصافی با چهارو سه تکرار به ترتیب برای شاخصهای جوانهزنی و بیوشیمیایی انجام شد. عامل اول شامل هفت سطح پرایمینگ بذر با اسیدسالیسیلیک صفر (آب مقطر)، 50 و 100 میلیگرم در لیتربرای مدت زمان 24 و 48 ساعت در دمای 15 درجه سانتیگراد و بذر بدون پرایمینگ(شاهد) و عامل دوم شامل چهار سطح زوال تسریع شده بذر به مدت صفر، 2، 4 و 6 روز بود. نتایج نشان داد اثر متقابل پرایمینگ بذر وزوال بر سرعت جوانهزنی، درصد گیاهچه طبیعی، درصد گیاهچه غیر طبیعی، طول گیاهچه، بنیه وزنی، وزن خشک گیاهچه، بنیه طولی و هدایت الکتریکی در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود، ولی درصد جوانهزنی و میزان فعالیت کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و میزان پروتئین فقط تحت تاثیر اثرات اصلی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش دوره زوال شاخصهای جوانهزنی بهطور معنیداری کاهش یافت و استفاده از تیمار پرایمینگ سبب افزایش در شاخصهای جوانهزنی شد.میزان پروتئین و تغییرات کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز با افزایش زوال بذر کاهش یافت. اما استفاده از تیمار پرایمینگ، میزان پروتئین، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز را تحت شرایط زوال و عدم زوال افزایش داد. در این تحقیق استفاده از تیمار پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک 50 میلیگرم در لیتر برای مدت زمان 48 ساعت بهطور معمول منجر به افزایش شاخصهای جوانهزنی و فعالیت آنتی اکسیدانی و پروتئین محلول بذر گلرنگ نسبت به شاهد گردید.
مریم سلطانی کاظمی؛ سامان آبدانان مهدی زاده؛ محمد حسین قرینه
چکیده
هدف این پژوهش بررسی امکان استفاده از روش پردازش تصویر بهمنظور تعیین کیفیت جوانه زنی بذر نخود بعد از بارگذاری دینامیکی بود. بدین منظور خسارت مکانیکی در 4 سطح (صفر، 0.0404، 0.0808، 0.1212 و 0.1617) بر بذر 3 رقم نخود (آزاد، هاشم و ILC) وارد شد و آزمایش به صورت فاکتوریل بر مبنای طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. صفات مورد بررسی هدایت الکتریکی، ...
بیشتر
هدف این پژوهش بررسی امکان استفاده از روش پردازش تصویر بهمنظور تعیین کیفیت جوانه زنی بذر نخود بعد از بارگذاری دینامیکی بود. بدین منظور خسارت مکانیکی در 4 سطح (صفر، 0.0404، 0.0808، 0.1212 و 0.1617) بر بذر 3 رقم نخود (آزاد، هاشم و ILC) وارد شد و آزمایش به صورت فاکتوریل بر مبنای طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. صفات مورد بررسی هدایت الکتریکی، شاخص جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، درصد جوانهزنی، طول گیاهچه، شاخص وزنی بنیه بذر، طول ریشهچه، وزن خشک ریشهچه، وزن خشک ساقه چه و وزن خشک گیاهچه بودند. نتایج مشخص کرد، رقم ILC با کمترین هدایت الکتریکی، بیشترین سرعت جوانه زنی، بیشترین طول گیاهچه، بیشترین شاخص وزنی بنیه بذر، بیشترین طول ریشه چه، بیشترین وزن خشک ریشه چه، بیشترین وزن خشک ساقه چه و بیشترین وزن خشک گیاهچه بهعنوان بهترین رقم در مقایسه با دو رقم دیگر بود. همچنین نتایج مقایسه میانگین مربوط به تیمار سطح انرژی نشان داد که هر چه سطح انرژی بیشتر باشد از کیفیت و شاخص وزنی بنیه بذر کاسته میشود. سپس با استفاده از پردازش تصویر دو پارامتر طول و مساحت ریشه چه نیز طی دوره جوانهزنی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس تجزیهوتحلیل آماری اختلاف معنی داری میان طول اندازه گیری شده با روش پردازش تصویر و اندازه گیری شده با روش دستی وجود نداشت. این مسئله نشان از توانایی جایگزینی روش پردازش تصویر بهمنظور انجام اندازه گیریهای وقت گیر دستی در بررسی ویژگیهای جوانه زنی بذر را دارد.
فاطمه سادات علایی طباطبایی؛ محمد حسین قرینه؛ قدرت االله فتحی؛ سید عطاءاالله سیادت
دوره 2، شماره 1 ، فروردین 1392، ، صفحه 101-114
چکیده
به منظور بررسی اثر اسموهیدروپرایمینگ بر جوانه زنی بذر، استقرار و عملکرد دانه ارقام گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه و بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین در سال 89-1388 اجرا گردید. ارقام گندم مورد بررسی شامل: استار، چمران، 15-79-D ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر اسموهیدروپرایمینگ بر جوانه زنی بذر، استقرار و عملکرد دانه ارقام گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه و بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین در سال 89-1388 اجرا گردید. ارقام گندم مورد بررسی شامل: استار، چمران، 15-79-D و کرخه و تیمار، پرایمینگ شامل: اسموپرایمینگ با محلول کلرید کلسیم 25/1 -مگاپاسگال، هیدروپرایمینگ به مدت 12 ساعت و شاهد بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل رقم و پرایمینگ در آزمایشگاه بر کلیه صفات جوانــهزنی معنی دار و پرایمینگ موجب بهبود جوانه زنی ارقام گندم شد. نتایج در شرایط مزرعه نیز نشان داد که پرایمینگ به طور معنیداری موجب بهبود استقرار گیاهچه شد و هیدروپرایمینگ ( 68/95 درصد) بالاترین و تیمار شاهد (81 درصد) کمترین درصد سبز شدن را داشتند. مقایسه میانگین عملکرد دانه نیز نشان داد که هیدروپرایمینگ بالاترین (22/5 تن در هکتار) و تیمار شاهد کمترین (03/4 تن در هکتار) عملکرد دانه را داشت. بطور کلی پرایمینگ با بهبود خصوصیات گیاهچهای و استقرار گیاهچه موجب استفاده سریع تر گیاه از امکانات محیطی شده که در نهایت موجب افزایش عملکرد دانه میشود.