امین حقیقی؛ سید عطا اله سیادت؛ علی مشتطی؛ سید امیر موسوی
چکیده
به منظور بررسی واکنش شاخصهای جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه تریتیکاله به پرایمینگ هورمون اکسین تحت تنش شوری، پژوهشی بهصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1397 انجام شد. در این آزمایش، اثر دو عامل آزمایشی ...
بیشتر
به منظور بررسی واکنش شاخصهای جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه تریتیکاله به پرایمینگ هورمون اکسین تحت تنش شوری، پژوهشی بهصورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1397 انجام شد. در این آزمایش، اثر دو عامل آزمایشی شامل 9 سطح پرایمینگ هورمون اکسین (شاهد عدم پرایم، 5 میکرومولار اکسین بهمدت 3 ساعت، 10 میکرومولار اکسین بهمدت 3 ساعت، 20 میکرومولار اکسین بهمدت 3 ساعت، 40 میکرومولار اکسین بهمدت 3 ساعت، 5 میکرومولار اکسین بهمدت 6 ساعت، 10میکرومولار اکسین بهمدت 6 ساعت، 20 میکرومولار اکسین بهمدت 6 ساعت و 40 میکرومولار اکسین بهمدت 6 ساعت) و شش سطح تنش شوری (صفر، 4، 8، 12، 16 و 20 دسیزیمنس بر متر) بود. تجزیه واریانس صفات اندازهگیری شده نشان داد که اثر پرایمینگ، تنش شوری و برهمکنش آنها بر تمام صفات اندازهگیری شده بجز صفت درصد جوانهزنی در سطح احتمال خطای یک درصد معنی دار شدند. مقایسه میانگین نشان داد که تنش شوری باعث کاهش صفات جوانهزنی بذر شد اما پرایمینگ با هورمون اکسین باعث تعدیل اثر منفی ناشی از تنش شوری و بهبود صفات مختلف جوانهزنی بذر تریتیکاله شد. همچنین در این آزمایش غلظت 20 میکرومولار در مدت زمان 3 ساعت، بهترین غلظت پرایمینگ با هورمون اکسین بود.
فاطمه پیرمرادی؛ عبدالمهدی بخشنده؛ سید امیر موسوی؛ محمد حسین قرینه؛ علی مشتطی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر همزمان دما و تنش شوری بر ویژگیهای جوانهزنی گیاه کنار رملیک آزمایشی بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1398 انجام شد. عامل اول تنش شوری (غلظتهای صفر ، 50، 100، 150، 200، 250 و 300 میلیمولار) و عامل ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر همزمان دما و تنش شوری بر ویژگیهای جوانهزنی گیاه کنار رملیک آزمایشی بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1398 انجام شد. عامل اول تنش شوری (غلظتهای صفر ، 50، 100، 150، 200، 250 و 300 میلیمولار) و عامل دوم دما (5 ، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتیگراد) بود. نتایج آزمایش نشان داد که جوانهزنی در در دمای 5 و 10 درجه سانتیگراد، جوانهزنی در هیچ کدام از سطوح شوی اتفاق نیفتاد. در همهی تیمارهای دمایی، با افزایش غلظت شوری از جوانهزنی و رشد گیاهچه کاسته شد. حد آستانه تحمل به شوری جوانهزنی بذر کنار رملیک در دمای 25 درجه سانتیگراد، غلظت 173 میلیمولار شوری بود که با افزیش دما از 25 به 35 درجه سانتیگراد، حد آستانه به 150 میلیمولار کاهش یافت. بیشترین ویژگیهای جوانهزنی کنار رملیک در دمای 25 درجه سانتیگراد ایجاد شد. با توجه به این که کنار رملیک قادر به تکمیل جوانهزنی در 250 میلیمولار نمک بود، این گیاه در مرحله جوانهزنی، بهعنوان نیمه متحمل به تنش شوری ارزیابی میشود.