نورعلی ساجدی؛ بیژن قاضی نظامی
چکیده
به منظور القاء جوانهزنی بذر و واکنش رشدی گیاهچه گل پامچال به تیمارهای مختلف خراشدهی مکانیکی و پیشتیمار شیمیایی، آزمایشی به صورت طرح کاملاً تصادفی با تیمارهای شاهد (بذر بدون تیمار)، خراشدهی بذر (سمباده نرم به مدت سه دقیقه)، تیمار بذر با آب گرم 70 و 90 درجه سانتیگراد، پرایمینگ با نیترات پتاسیم 2 و 4 درصد، اسید جیبرلیک با غلظتهای ...
بیشتر
به منظور القاء جوانهزنی بذر و واکنش رشدی گیاهچه گل پامچال به تیمارهای مختلف خراشدهی مکانیکی و پیشتیمار شیمیایی، آزمایشی به صورت طرح کاملاً تصادفی با تیمارهای شاهد (بذر بدون تیمار)، خراشدهی بذر (سمباده نرم به مدت سه دقیقه)، تیمار بذر با آب گرم 70 و 90 درجه سانتیگراد، پرایمینگ با نیترات پتاسیم 2 و 4 درصد، اسید جیبرلیک با غلظتهای 250 و 500 میلیگرم در لیتر در سه تکرار در سال 1392 انجام شد. نتایج نشان داد که تیمارهای خراشدهی، آب گرم 70 و 90 درجه سانتیگراد، جیبرلیک اسید 250 و 500 میلیگرم در لیتر درصد ظهور گیاهچه را نسبت به شاهد افزایش دادند. بیشترین درصد ظهور گیاهچه در تیمار جیبرلیک اسید 250 میلیگرم در لیتر بود. تیمار بذرها با نیترات پتاسیم 2 و 4 درصد متوسط زمان ظهور گیاهچه را نسبت به شاهد به ترتیب به میزان 2/61 و 7/51 درصد کاهش دادند. بیشترین ضریب سرعت جوانه زنی معادل 0946/0 و 0926/0 از تیمارهای نیترات پتاسیم 2 و 4 درصد حاصل شد. بیشترین طول گیاهچه (53/5 سانتیمتر)، وزن خشک گیاهچه (0299/0 گرم) و شاخص بنیه وزنی گیاهچه (51/1) از تیمار جیبرلیک اسید 250 میلیگرم در لیتر حاصل شد. استفاده از تیمارهای خراشدهی، آب گرم 70 و 90 درجه سانتیگراد، تیمارهای جیبرلیک اسید 250 و500 میلیگرم در لیتر بطور معنیداری شاخص بنیه وزنی گیاهچه را نسبت به شاهد افزایش دادند. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که پیش تیمار بذر گل پامچال با جیبرلیک اسید 250 میلیگرم در لیتر باعث بهبود جوانه زنی و خصوصیات رشدی گیاهچه شد.
نورعلی ساجدی؛ حمید مدنی؛ عبدالله ساجدی
دوره 5، شماره 1 ، فروردین 1395، ، صفحه 1-14
چکیده
به منظور بررسی تاثیر تیمار های مختلف پرایمینگ بر خصوصیات جوانه زنی و عملکرد بذر گندم، آزمایشی در سه تکرار در سال 1393 در آزمایشگاه و مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک اجرا شد. تیمارهای آزمایشی در آزمایشگاه شامل شاهد، پرایمینگ با آب مقطر، پرایمینگ با مقادیر 1 ، 2 و 3 میلیگرم در لیتر سلنیوم بصورت طرح کاملاً تصادفی و ...
بیشتر
به منظور بررسی تاثیر تیمار های مختلف پرایمینگ بر خصوصیات جوانه زنی و عملکرد بذر گندم، آزمایشی در سه تکرار در سال 1393 در آزمایشگاه و مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک اجرا شد. تیمارهای آزمایشی در آزمایشگاه شامل شاهد، پرایمینگ با آب مقطر، پرایمینگ با مقادیر 1 ، 2 و 3 میلیگرم در لیتر سلنیوم بصورت طرح کاملاً تصادفی و در شرایط مزرعه از تیمارهای فوق توام با محلولپاشی بصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی استفاده شد. نتایج نشان داد که کمترین متوسط زمان جوانه زنی معادل 2/62 روز از پرایمینگ با 1 میلیگرم در لیتر سلنیوم حاصل شد. پرایمینگ با آب مقطر و پرایمینگ با 1 ،2 و 3 میلیگرم در لیتر سلنیوم، طول گیاهچه را نسبت به شاهد به ترتیب به میزان 28/5، 54/4 ، 49/1 و 48/5 درصد افزایش داد. پرایمینگ با 3 میلیگرم در لیتر سلنیوم شاخص طولی بنیه گیاهچه را نسبت به شاهد به میزان 1/6 برابر افزایش داد. پرایمینگ با 3 میلیگرم در لیتر سلنیوم وزن خشک ساقه چه و ریشه چه را نسبت به شاهد به ترتیب 44/4 و 46/5 درصد افزایش داد. پرایمینگ با 1 میلیگرم در لیتر سلنیوم میزان کلروفیلb را نسبت به شاهد 19/3 درصد افزایش داد. نتایج نشان داد که پرایمینگ با 1 و 2 میلیگرم در لیتر سلنیوم توام با محلولپاشی سلنیوم و همچنین پیش تیمار با آب مقطر توام با محلولپاشی سلنیوم، عملکرد بذر را به ترتیب به میزان 16/7، 19 و 17/9 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. نتایج کلی این آزمایش نشان داد از طریق پیش تیمار بذر با مقادیر کم سلنیوم توام با محلولپاشی سلنیوم میتواند به عملکرد مطلوب گندم در شرایط دیم دست یافت.
اکبر شفیعی؛ نورعلی ساجدی؛ مهدی چنگیزی
دوره 4، شماره 2 ، مهر 1394، ، صفحه 71-80
چکیده
به منظور بررسی تأثیرپرایمینگ بذر ومحلول پاشی نانو ذرات وسولفات روی بر عملکرد و اجزای عملکردگلرنگ، آزمایشی درقالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در سال زراعی 1392 اجراشد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد و11 ترکیب تیماری بصورت پرایمینگ بذر، محلول پاشی، پرایمینگ بذر توام با محلول پاشی سولفات روی و نانوذرات ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیرپرایمینگ بذر ومحلول پاشی نانو ذرات وسولفات روی بر عملکرد و اجزای عملکردگلرنگ، آزمایشی درقالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در سال زراعی 1392 اجراشد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد و11 ترکیب تیماری بصورت پرایمینگ بذر، محلول پاشی، پرایمینگ بذر توام با محلول پاشی سولفات روی و نانوذرات روی و پرایمینگ باآب مقطر بودند. نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر با آب مقطر و منابع مختلف روی نسبت به تیمار شاهد تعداد طبق در بوته را افزایش داد. پرایمینگ با آب مقطر و روش های مختلف مصرف سولفات روی، وزن 100 دانه را نسبت به تیمار نانو ذرات روی افزایش داد.بیشترین تعداد دانه در بوته از تیمارهای پرایمینگ با سولفات روی به تنهایی یا توام با محلول پاشی و تیمار پرایمینگ با 300 میلی گرم در لیتر نانوذرات روی حاصل شد. پرایمینگ بذر با نانوذرات یا سولفات رویبه تنهایی یا توام با محلول پاشی، عملکرد دانه را نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. بیشترین عملکرد دانه معادل 3/2853 کیلوگرم درهکتار ازپرایمینگ بذربا 600 میلی گرم سولفات روی همراه بامحلول پاشی 2 گرم در لیتر سولفاترویحاصل شد. به طور کلی نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر با 300 میلی گرم در لیتر نانوذرات یا پرایمینگ با 600 میلی گرم در لیتر سولفات روی به تنهایی یا توام با محلول پاشی می توان به نتیجه قابل قبول دست یافت.