اعظم خالقی؛ علیرضا دادخواه؛ رضا رضوانی
چکیده
این تحقیق در سال 1401 بهمنظور توانایی دگرآسیبی گیاه درمنه (Artemisia aucheri L.) بر ویژگیهای جوانهزنی و رشد گیاه زراعی کلزا و علف هرز ناخنک در دو بخش (آزمایشگاه و گلخانه) بهترتیب در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در دانشکده کشاورزی شیروان – دانشگاه بجنورد در سال 1401 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش ...
بیشتر
این تحقیق در سال 1401 بهمنظور توانایی دگرآسیبی گیاه درمنه (Artemisia aucheri L.) بر ویژگیهای جوانهزنی و رشد گیاه زراعی کلزا و علف هرز ناخنک در دو بخش (آزمایشگاه و گلخانه) بهترتیب در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در دانشکده کشاورزی شیروان – دانشگاه بجنورد در سال 1401 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل عصارههای آبی درمنه در غلظتهای 5، 10 و 15 درصد وزن خشک ریشه، 5، 10 و 15 درصد وزن خشک اندام هوایی (ساقه و برگ) و شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصارهها، صفات جوانهزنی، رشدی وهمچنین محتوای کلروفیل کل هر دو گیاه مورد بررسی بطور معنیداری کاهش یافت. بالاترین و پایینترین میزان بازدارندگی بین غلظتها و اندامها، به ترتیب در تیمار عصاره 15 درصد ریشه و عصاره 5 درصد اندام هوایی مشاهده شد. عصاره 15 درصد ریشه درمنه، جوانه زنی در کلزا و ناخنک را بترتیب 1/37 درصد و 5/48 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. با افزایش غلظت عصاره ریشه از صفر به 15 درصد در کلزا، طول ساقه 3/30 درصد و در ناخنک 3/56 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. بطور کلی، غلظتهای مختلف عصاره درمنه، تأثیر بازدارندگی بیشتری بر صفات مورد بررسی در علف هرز ناخنک نسبت به گیاه کلزا داشت و عصاره ریشه درمنه نسبت به اندام هوایی، توانایی بیشتری در بازدارندگی جوانهزنی و رشد بذور گیاهان داشت و میتوان عصاره آبی 15 درصد ریشه درمنه را برای کاهش رشد علف هرز ناخنک پیشنهاد نمود.
سکینه اسفندیاری؛ علیرضا دادخواه؛ رضا رضوانی
چکیده
این پژوهش بهمنظور مطالعه تأثیر عصاره آبی اندامهای مختلف قیچ (Zygophyllum eurypterum L.) بر شاخصهای جوانهزنی و رشدی گیاه گندم و علف هرز تلخه اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل عصارههای آبی قیچ در غلظتهای 5، 10 و %15ریشه ، 5، 10 و %15 اندامهوایی (ساقه و برگ) و شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصارهها، صفات رشدی و کلروفیل کل هر ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور مطالعه تأثیر عصاره آبی اندامهای مختلف قیچ (Zygophyllum eurypterum L.) بر شاخصهای جوانهزنی و رشدی گیاه گندم و علف هرز تلخه اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل عصارههای آبی قیچ در غلظتهای 5، 10 و %15ریشه ، 5، 10 و %15 اندامهوایی (ساقه و برگ) و شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصارهها، صفات رشدی و کلروفیل کل هر دو گیاه مورد بررسی بهطور معنیداری کاهش یافت. نتایج نشان داد که بالاترین و پایینترین میزان بازدارندگی بین غلظتها و اندامهای مورد بررسی بهترتیب مرتبط با عصاره %15 اندام هوایی و عصاره %5 ریشه بود. فعالیت آنتیاکسیدانی گندم و علف هرز تلخه با افزایش سطح عصارهی ریشه و اندام هوایی قیچ افزایش یافتند. نتایج نشان داد بالاترین سطح عصاره اندامهوایی قیچ در گندم، %12/77 سرعت جوانهزنی را نسبت به شاهد کاهش داد. اما جوانهزنی بذور تلخه، در سطحهای 10 و 15 درصد اندامهوایی کاملاً متوقف شد و به صفر رسید. با افزایش غلظت عصاره اندام هوایی از صفر به %15 در تلخه، طول ریشه %2/49 و در گندم %9/52 نسبت به شاهد کاهش پیدا کرد. بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدان در سطح %15 اندامهوایی در هر دو گیاه مشاهده شد که در این بین تلخه با %32/70 دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بیشتری بود. اکثر صفات بررسی شده در علفهرز تلخه نظیر درصد جوانهزنی، طول ریشهچه و طول ساقهچه، حساسیت بیشتری به اثرات دگرآسیبی قیچ نسبت به گندم داشت و میتوان عصاره آبی %15 اندام هوایی قیچ را برای کاهش رشد علف هرز تلخه پیشنهاد نمود.