ابراهیم شریفی عاشور آبادی؛ مریم مکی زاده تفتی؛ جمال حسنی؛ محمد حسین لباسچی
چکیده
بهمنظور بررسی سطح تحمل و غربالگری گونههای مختلف آویشن نسبت به تنشهای دمایی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی اجرا شد. این آزمایش با استفاده از شش گونه آویشن (Th. fallax، Th. fedtschenkoi، Th.pubescens، Th.vulgaris، Th.daenensis وTh. kotschyanus )، در دو سطح رطوبتی (خشک و مرطوب) و در 15 سطح دمایی (محدوده دمایی 8- ...
بیشتر
بهمنظور بررسی سطح تحمل و غربالگری گونههای مختلف آویشن نسبت به تنشهای دمایی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی اجرا شد. این آزمایش با استفاده از شش گونه آویشن (Th. fallax، Th. fedtschenkoi، Th.pubescens، Th.vulgaris، Th.daenensis وTh. kotschyanus )، در دو سطح رطوبتی (خشک و مرطوب) و در 15 سطح دمایی (محدوده دمایی 8- تا 48 درجه سانتیگراد با فاصله 4 درجه سانتیگراد بین دو دما) انجام شد. ویژگیهای اندازهگیری شده شامل درصد و متوسط زمان جوانهزنی بود. طبق نتایج بدست آمده، بیشترین درصد جوانهزنی به گونههای Th.pubescens (83/70%) و Th. daenensis (44/70%) و کمترین درصد جوانهزنی به گونه Th. vulgaris (04/53 %) تعلق داشت. میانگین درصد جوانهزنی بذور در شرایط خشک (66/74 %) بهطور معنیداری بیشتر از شرایط مرطوب (12/56 %) بود. بالاترین درصد جوانهزنی در دماهای 4- (44/79 %)، صفر (33/78 %) و 4 (72/79 %) درجه سانتیگراد مشاهده شد که با سایرین اختلاف معنی دار داشت. اثر متقابل گونه و شرایط رطوبتی نشان داد، بالاترین درصد جوانهزنی مربوط به گونههای Th. kotschyanus (40/79%)، Th. pubescens (95/78%)، Th. daenensis (08/78 %) و Th. falax (53/77 %) در شرایط خشک و پایینترین درصد جوانهزنی مربوط به گونه Th. vulgaris (46/45 %) در شرایط مرطوب بود. با استفاده از نتایج این تحقیق میتوان گونههای مختلف آویشن را از نظر سطح تحمل دمایی در شرایط خشک و مرطوب غربالگری و برای کشت در مناطق مختلف پیشنهاد نمود. در این آزمایش، گونههای بومی نسبت به تنشهایی دمایی مقاومتر بودند.
قاسم پرمون؛ علی عبادی؛ معصومه اسدی آقبلاغی
دوره 4، شماره 1 ، فروردین 1394، ، صفحه 39-52
چکیده
به منظور بررسی اثر شوری بر عوامل موثر بر جوانهزنی و رشد گیاهچه ماریتیغال و شکرتیغال آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل گونههای ماریتیغال و شکرتیغال و همچنین سطوح 0 ،50 ،100 ،150 و 200 میلیمولار کلرید سدیم بود. نتایج نشان داد، شوری موجب کاهش درصد و سرعت جوانه ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر شوری بر عوامل موثر بر جوانهزنی و رشد گیاهچه ماریتیغال و شکرتیغال آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل گونههای ماریتیغال و شکرتیغال و همچنین سطوح 0 ،50 ،100 ،150 و 200 میلیمولار کلرید سدیم بود. نتایج نشان داد، شوری موجب کاهش درصد و سرعت جوانه زنی و افزایش متوسط زمان جوانهزنی میشود که این کاهش در شکرتیغال بیشتر از ماریتیغال بود. شاخصهای رشد گیاهچهها (طول و وزن تر و خشک ریشهچه و ساقهچه) نیز تحت تاثیر شوری قرار گرفت. در شوری 50 میلیمولار اغلب صفات ماریتیغال در مقایسه با شکرتیغال، اثر معنیداری نشان نداد، در حالی که در شوریهای بالاتر این صفات در شکرتیغال کاهش شدیدی در مقایسه با ماریتیغال داشت که این نشان دهنده تحمل نسبی ماریتیغال به شوری میباشد. با وجودی که شوری بنیه اولیه و ثانویه و کارایی استفاده از ذخایر را کاهش داد، استفاده از ذخایر در اثر این تنش افزایش پیدا کرد. محتوی سدیم و پتاسیم و کلسیم ریشهچه در شدتهای پایین شوری افزایش و با تشدید تنش کاهش نشان داد