نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم و تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، ایران.
2 دانشگاه یاسوج
چکیده
کاملینا (Camelina sativa) گیاهی روغنی یکساله بوده و یکی از مهمترین مشکلات زراعت آن برخورد مرحله جوانهزنی بذر و استقرار بذر با تنش خشکی میباشد. به همین دلیل استفاده از روش پرایمینگ بذر جهت سرعت بخشیدن به مرحله سبز شدن و استقرار بهویژه در شرایط تنش خشکی امری ضروری است. لذا این پژوهش با هدف بررسی تأثیر پرایمینگ و زمان پرایمینگ بر جوانهزنی و برخی صفات بیوشیمیایی کاملینا تحت تنش خشکی در آزمایشگاه زراعت و ژنتیک دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج طی سالهای 1400 تا 1401 انجام گردید. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار انجام شد. عامل اول پرایمینگ با عصاره ریشه گیاه چاودار رقم دانکو در 3 سطح (صفر، 40 و 60 درصد)، عامل دوم زمانهای پرایمینگ در سه سطح (صفر، 6 و 12 ساعت) و عامل سوم شامل تنش خشکی در 3 سطح (صفر، 3- و 6- بار) بود. بر اساس نتایج بهدست آمده مشاهده گردید که تنش خشکی شاخصهای بیوشیمیایی و جوانهزنی کاملینا را تحت تأثیر قرار داد و پیش تیمار با عصاره چاودار در غلظت 60 درصد به همراه پرایم در زمان 12 ساعت با بهبود برخی شاخصهای بیوشیمیایی و جوانهزنی توانستند با تأثیر بر سامانه دفاع آنتیاکسیدانی غیرآنزیمی گیاه باعث افزایش تحمل گیاهچههای کاملینا تحت تنش خشکی شوند. نتایج آزمایش نشان میدهد که بهکار بردن عصاره چاودار رقم دانکو با غلظت 60 درصد در زمان 12 ساعت ضمن بهبود ویژگیهای فیزیکی بذر به جوانهزنی در شرایط بهینه و تنش خشکی کمک مینماید.
کلیدواژهها