سیاوش محمدی؛ عباس ده شیری؛ محمد حسن عصاره؛ فضل الله صفی خانی
چکیده
بذر گشنیز ) Coriandrum sativum L.) دارای اسانس، لیپید و پروتئین است و عدم توجه دقیق به شرایط نگهداری بذر سبب خسارت فیزیکی و فیزیولوژیکی و در نهایت کاهش کیفیت و زوال آن می شود. لذا در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی، زمان نگهداری در شش سطح 30، 60، 90، 120، 150 و 180 روز، رطوبت بذر در پنج سطح 5، 7، 9، 11 و 13 درصد و دمای انبار در چهار سطح 10، 15، ...
بیشتر
بذر گشنیز ) Coriandrum sativum L.) دارای اسانس، لیپید و پروتئین است و عدم توجه دقیق به شرایط نگهداری بذر سبب خسارت فیزیکی و فیزیولوژیکی و در نهایت کاهش کیفیت و زوال آن می شود. لذا در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی، زمان نگهداری در شش سطح 30، 60، 90، 120، 150 و 180 روز، رطوبت بذر در پنج سطح 5، 7، 9، 11 و 13 درصد و دمای انبار در چهار سطح 10، 15، 20 و 25 درجه سانتیگراد بررسی شد. همچنین پوشش های پارچه متقالی، پاکت کاغذی، پلاستیکی (سلفون) و آلومینیومی برای نگهداری بذر در انکوباتور با دمای 20 درجه سانتی گراد به مدت 6 ماه استفاده شد. رطوبت بذر 13 درصد بخصوص در دماهای بالاتر تاثیر زیانبار شدیدی در کاهش درصد جوانهزنی بذر گشنیز داشت. در رطوبت بذر 5 درصد افزایش دما از 10 به 25 درجه سانیگراد پس از 180 روز تاثیر قابل ملاحظهای بر شاخص های جوانه زنی به ویژه درصد جوانه زنی بذر گشنیز نداشت و رطوبت پایین بذر (5 درصد)، اثرات افزایش دمای انبار بر درصد جوانهزنی بذر گشنیز را خنثی کرده است. پوشش آلومینیومی کمترین تاثیر را در کاهش شاخص های جوانه زنی گشنیز داشت. در نهایت می توان بذور گیاه دارویی گشنیز را در رطوبت بذر 5 درصد و در پوشش آلومینیومی در دمای انبار زیر 20 درجه سانتی گراد بدون کاهش قابل توجه قوه نامیه برای طولانی مدت نگهداری کرد.