سید عباس میرجلیلی؛ الهه پورعزیزی
چکیده
گیاه جعفری که امروزه در زمره سبزیها دستهبندی میشود، از خواص متعددی برخوردار است و در صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارد. بذرهای تودههای بومی این گیاه از درصد جوانهزنی خوبی برخوردار نیستند و تلاشهای زیادی برای ارتقاء قدرت رویش و جوانهزنی بذرهای در حال انجام است. بهمنظور بررسی میزان جوانهزنی بذرهای تودههای بومی ...
بیشتر
گیاه جعفری که امروزه در زمره سبزیها دستهبندی میشود، از خواص متعددی برخوردار است و در صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارد. بذرهای تودههای بومی این گیاه از درصد جوانهزنی خوبی برخوردار نیستند و تلاشهای زیادی برای ارتقاء قدرت رویش و جوانهزنی بذرهای در حال انجام است. بهمنظور بررسی میزان جوانهزنی بذرهای تودههای بومی و اثر تیمار هیدروپرایمینگ در افزایش قدرت رویش بذرهای این تودهها، آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی در چهار سطح زمانی (12، 24، 48 و 72 ساعت) در برابر شاهد و با چهار تکرار در بین 24 توده بومی جمعآوری شده از نقاط مختلف کشور و دو توده وارد شده با منشأ خارجی انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین درصد جوانهزنی بذرهای تودهها قبل از تیمار 8/57 درصد (کمترین میزان 20 درصد در توده جعفری خزه فر و بیشترین 78 درصد در توده جیرفت 1) بود. همچنین تیمار هیدروپرایمینگ تاثیر معنیداری در سطح یک درصد در جوانهزنی بذرهای تودههای جعفری داشت و بیشترین تاثیر آن در زمان 24 ساعت بود. همچنین بیشترین تاثیر تیمار بر تودههای اراک و گرمسار و پیچ تهران به ترتیب به میزان 8/21، 9/20 و 20 درصد بود. کمترین تاثیر هیدروپرایمینگ بر توده جعفری خزه فر (4/7 درصد) بود. در مجموع چنین نتیجهگیری شد که هیدروپرایمینگ میتواند باعث افزایش درصد و کیفیت جوانهزنی بذرهای جعفری شود.