سیمین حقانی فر؛ مرجان دیانت؛ آیدین حمیدی؛ فریدون قاسم خان قاجار؛ الیاس سلطانی
چکیده
بهمنظور یافتن مؤثرترین تیمار برای شکستن سختی بذر خارشتر ایرانی که از مشکلات عمده زراعت آن در سطح وسیع است، تحقیقی در آزمایشگاه مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در سال1400 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل اسیدسولفوریک 98% (در سه زمان 25، 30 و 35 دقیقه) و همچنین آب 100 درجه سلسیوس (در سه زمان 30 ثانیه، 1 و3 دقیقه) در مقایسه با شاهد (بذر بدون تیمار) ...
بیشتر
بهمنظور یافتن مؤثرترین تیمار برای شکستن سختی بذر خارشتر ایرانی که از مشکلات عمده زراعت آن در سطح وسیع است، تحقیقی در آزمایشگاه مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در سال1400 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل اسیدسولفوریک 98% (در سه زمان 25، 30 و 35 دقیقه) و همچنین آب 100 درجه سلسیوس (در سه زمان 30 ثانیه، 1 و3 دقیقه) در مقایسه با شاهد (بذر بدون تیمار) انجام گردید. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گردید. نتایج بهدست آمده نشان داد که جمعیتها از نظر کلیه صفات تفاوت معنیداری داشتند و تفاوت بین تیمارهای سختی بذر و اثرات متقابل آنها برای کلیه صفات در سطح یک درصد معنیدار بود. نتایج یافتهها نشانگر این است که وجود پوسته سخت بهعنوان یک مانع فیزیکی است و از طریق ممانعت از گسترش رویان و یا از طریق ایجاد محدودیت در جذب آب و تبادلات گازی بهعنوان عوامل محدوده کننده جوانهزنی عمل میکند. بنابراین اعمال یکسری از تیمارهای خراشدهی بذر مانند تیمار اسید سولفوریک و آب 100 درجه سلسیوس جوانهزنی بذر خارشتر ایرانی را بهبود میبخشد. از آنجا که کاربرد تیمارهایی مانند اسیدسولفوریک مشکلاتی مانند خطر کار با اسید را بههمراه دارد و همچنین باتوجه به ارزان و در دسترس بودن آب، عدم نیاز به امکانات و مواد خاص، بی ضرر بودن و سادگی کار با آن جهت تحریک جوانهزنی و برطرف نمودن سختی بذر خارشتر ایرانی، آب 100درجه سلسیوس بهمدت 30 ثانیه در دمای °C30 ژرمیناتور در اولویت برای تیمار بذر خارشتر ایرانی می باشد.
مهرنوش جدیدی؛ مرجان دیانت؛ اسا ابراهیمی
چکیده
جایگزین کردن علفکشهای بیولوژیکی به جای علفکشهای شیمیایی نه تنها اثرات سوء زیست محیطی را نداشته بلکه دارای مزیت زیست تخریبپذیری نیز میباشد. در این پژوهش عصاره چاودار (Secale cereale L.) در پلیمر زیستسازگار کیتوزان/آلژینات کپسوله و اثرات آن به همراه عصاره نانو کپسوله نشده روی خرفه Portulaca oleracea L.))، سس(Cuscuta campestris Y.(dodder)) مورد بررسی قرار ...
بیشتر
جایگزین کردن علفکشهای بیولوژیکی به جای علفکشهای شیمیایی نه تنها اثرات سوء زیست محیطی را نداشته بلکه دارای مزیت زیست تخریبپذیری نیز میباشد. در این پژوهش عصاره چاودار (Secale cereale L.) در پلیمر زیستسازگار کیتوزان/آلژینات کپسوله و اثرات آن به همراه عصاره نانو کپسوله نشده روی خرفه Portulaca oleracea L.))، سس(Cuscuta campestris Y.(dodder)) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. عصاره حاصل از اندام هوایی و ریشه در غلظت های مختلف (0، 25/6 ، 5/12 ، 25، 50 و 100 درصد) بر صفات درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول و وزن تر ریشهچه و ساقهچه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ذرات نسبتاً کروی با سطح صاف و دربردارنده عصاره بودند که اندازه ذرات نمونه عصاره نانو شده ساقه و ریشه به ترتیب بین 113 تا 350 نانومتر و بین 4/71 تا 129 نانومتر بود. عصاره نانو شده اندام هوایی و ریشه با غلظتهای 25، 50 و 100 درصد درصد جوانهزنی بذر سس را به صفر رساندند. بیشترین میزان جوانهزنی بذر خرفه مربوط به تیمار شاهد با میانگین 26/78 درصد بود که با سایر سطوح تیماری تفاوت معنیداری داشت. عصاره نانو اندام هوایی و ریشه با غلظتهای 25، 50 و 100 درصد موجب بازداری کامل از جوانهزنی بذر گیاه خرفه شدند که با سایر سطوح تیماری تفاوت معنیداری داشتند. با افزایش غلظت عصاره چاودار درصد بازدارندگی صفات مورد بررسی افزایش یافت و نانو کپسوله کردن باعث افزایش اثر اللوپاتیک عصاره چاودار شد.
شایسته صالحی؛ مرجان دیانت؛ قربان نورمجمدی
چکیده
به منظور بررسی مولفههای جوانهزنی و تعیین دماهای کاردینال جوانهزنی بذر علفهرز مهاجم فرفیون خوابیده، بذور در دماهای ثابت 2 تا 45 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. نتایج نشان داد که که بذر فرفیون خوابیده در دماهای 2، ٥، ١0، و ٤٥ درجه سانتیگراد جوانه نزد و بهترین دما برای جوانهزنی بذر، دمای 30 درجه سانتیگراد (91 درصد) بود. جهت تخمین ...
بیشتر
به منظور بررسی مولفههای جوانهزنی و تعیین دماهای کاردینال جوانهزنی بذر علفهرز مهاجم فرفیون خوابیده، بذور در دماهای ثابت 2 تا 45 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. نتایج نشان داد که که بذر فرفیون خوابیده در دماهای 2، ٥، ١0، و ٤٥ درجه سانتیگراد جوانه نزد و بهترین دما برای جوانهزنی بذر، دمای 30 درجه سانتیگراد (91 درصد) بود. جهت تخمین دماهای کاردینال ٣ مدل دوتکهای، دندان-مانند، چندجملهای درجه٢ مورد استفاده قرار گرفتند. با توجه به ضریب تبیین و جذر میانگین مربعات خطا، بهترین مدل جهت تعیین دماهای کاردینال جوانهزنی بذر فرفیون خوابیده، مدل خطوط متقاطع بود. دماهای کمینه، بهینه و بیشینه برآورد شده توسط این مدل به ترتیب 80/9، 33/28 و 16/43 درجه سانتیگراد بودند. برای بررسی اثر پتانسیل آب بر جوانهزنی در دمای بهینه 28 درجه سانتیگراد بذور در معرض پتانسیلهای اسمزی (0، 2/0-، 4/0-، 6/0- و 8/0-0 مگاپاسکال) قرار گرفتند. بر اساس مدل سیگموئیدی سه پارامتره مقدار برای سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه، طول گیاهچه و وزن تر ریشهچه به ترتیب 53/0، 48/0، 51/0، 48/0 و 52/0 مگاپاسکال بود. ثابت هیدروتایم و پتانسیل آب پایه (آستانه پتانسیل آب برای شروع جوانهزنی) بذرفرفیون خوابیده در دمای 28 درجه سانتیگراد به ترتیب 32/291 مگاپاسکال ساعت و 20/1- مگاپاسکال براساس مدل هیدروتایم بر مبنای توزیع نرمال برآورد شد. بدین ترتیب این علف هرز پتانسیل زیادی برای پراکنش به سایر مناطق از جملهها استانهای دارای اقلیم خشکتر نسبت به گلستان را دارا خواهد بود و اقدامات لازم در جهت جلوگیری از پراکنش آن ضروری میباشد.
مرجان دیانت
چکیده
مدیریت هویج به ویژه از جهت علفهای هرز بسیار مشکل است. جوانهزنی بذر در مدیریت علفهای هرز هویج یک فرایند کلیدی است زیرا میتواند تعداد علف های هرزی را که در هویج سبز می شوند و زمان سبز شدن آنها را تعیین کند. این آزمایش جهت بررسی دو مدل خطوط متقاطع و دندان مانند برای توصیف واکنش سرعت جوانهزنی هویج (Daucus carota L.)، گندمک (Stellaria media (L.) Vill.)، ...
بیشتر
مدیریت هویج به ویژه از جهت علفهای هرز بسیار مشکل است. جوانهزنی بذر در مدیریت علفهای هرز هویج یک فرایند کلیدی است زیرا میتواند تعداد علف های هرزی را که در هویج سبز می شوند و زمان سبز شدن آنها را تعیین کند. این آزمایش جهت بررسی دو مدل خطوط متقاطع و دندان مانند برای توصیف واکنش سرعت جوانهزنی هویج (Daucus carota L.)، گندمک (Stellaria media (L.) Vill.)، اسب واش (Setaria glauca (L.) P. Beauv.) و پیر بهار (Conyza canadensis (L.) Cronq.) به دما صورت گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و با 4 تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات انجام شد. بذور با دماهای 2، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتیگراد تیمار شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که درصد و سرعت جوانهزنی در سطح یک درصد تحت تاثیر دما قرار گرفتند. مدل خطوط متقاطع در هویج و مدل دندان مانند در گندمک، اسب واش و پیر بهار به خوبی سرعت جوانهزنی را نسبت به دما توصیف نمودند. با توجه به مدل برتر، دماهای پایه، بهینه و بیشینه در هویج 67/1، 84/22 ، 16/43 ، در گندمک 58/3، 67/19-82/18، 75/42، در اسب واش 17/14، 92/34-75/33، 86/44 و در پیر بهار 74/13، 94/31-73/31، 21/44 درجه سانتیگراد بود. نتایج نشان داد که هویج به علت پایینتر بودن دمای پایه نسبت علف های هرز مورد بررسی میتواند زودتر جوانه زند بنابراین کشت زودتر به آن امکان استقرار زودتر را داده و بهتر میتواند با علفهای هرز رقابت کند.