علی جلیلیان؛ سمیرا عسگری؛ سعید جلالی هنرمند؛ محمود خرمی وفا؛ عزیز مرادی
چکیده
این آزمایش در ایستگاه تحقیقات کشاورزی مهرگان کرمانشاه اجرا شد. والدین ذرت هیبرید رقم 704 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار کشت شد. در این بررسی از 10 ترکیب کودی با عناصر پر مصرف و کم مصرف بصورت کاربرد در خاک و محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی استفاده شد. کشت در اول اردیبهشت انجام شد و آبیاری به روش بارانی (کلاسیک ثابت) صورت گرفت. در ...
بیشتر
این آزمایش در ایستگاه تحقیقات کشاورزی مهرگان کرمانشاه اجرا شد. والدین ذرت هیبرید رقم 704 در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار کشت شد. در این بررسی از 10 ترکیب کودی با عناصر پر مصرف و کم مصرف بصورت کاربرد در خاک و محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی استفاده شد. کشت در اول اردیبهشت انجام شد و آبیاری به روش بارانی (کلاسیک ثابت) صورت گرفت. در پایان مرحله رشد، پایه های پدری حذف و بذر پایه های مادری برداشت شد. بر روی بذر حاصل از تیمارهای مختلف علاوه بر تعیین مقادیر عناصر پر مصرف، کم مصرف، پروتئین، نشاسته و ماده خشک بذر، سایرآزمایش های کیفیت بذر شامل قوه نامیه، میزان رشد گیاهچه، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه گیاهچه، پیری زودرس (تسریع شده) و سرما انجام شد. نتایج نشان داد که محلول پاشی تفاوت معنی داری در مقدار عناصر غذایی در بذر ذرت ایجاد نکرد. علیرغم عدم تفاوت معنی دار در مقدار عناصر غذایی موجود در بذر اما مقدار رشد گیاهچه و سرعت جوانه زنی در برخی از تیمارها برتری نشان داد، بطوریکه بیشترین مقدار رشد گیاهچه در تیمار محلول پاشی با پتاسیم بود. بیشترین سرعت جوانه زنی نیز مربوط به تیمار محلول پاشی با عناصر پر مصرف(نیتروژن و پتاسیم) بود.
ثمین لطفی؛ مختار قبادی؛ سعید جلالی هنرمند؛ محمداقبال قبادی
چکیده
معمولاً درصد و سرعت جوانه زنی بذر در آزمایشگاه با مزرعه به ویژه در شرایط دیم، متفاوت است. لذا به منظور بررسی آزمون جوانه زنی استاندارد برای پیشبینی وضعیت ظهور و استقرار گیاهچه عدس، دو آزمایش جداگانه در آزمایشگاه و مزرعه انجام شد. هشت توده بذر عدس دیم (شامل چهار رقم کیمیا، بیله سوار، قزوین و محلی با طول دوره انبارداری متفاوت) ...
بیشتر
معمولاً درصد و سرعت جوانه زنی بذر در آزمایشگاه با مزرعه به ویژه در شرایط دیم، متفاوت است. لذا به منظور بررسی آزمون جوانه زنی استاندارد برای پیشبینی وضعیت ظهور و استقرار گیاهچه عدس، دو آزمایش جداگانه در آزمایشگاه و مزرعه انجام شد. هشت توده بذر عدس دیم (شامل چهار رقم کیمیا، بیله سوار، قزوین و محلی با طول دوره انبارداری متفاوت) در آزمون جوانه زنی استاندارد در آزمایشگاه و مزرعه به صورت دیم کشت شدند و صفات مرتبط با بنیه گیاهچه (مثل سرعت سبزشدن گیاهچه، متوسط زمان لازم برای سبزشدن، میانگین سبزشدن روزانه و درصد سبزشدن نهایی گیاهچه) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمون های آزمایشگاهی و مزرعه ای نشان دادند که توده های بذر از نظر خصوصیات مرتبط با بنیه بذر و گیاهچه اختلاف معنی دار داشتند. همبستگی بین صفات اندازه گیری شده در آزمون جوانه زنی استاندارد با آزمون مزرعه نشان داد که درصد جوانه زنی نهایی، درصد گیاهچه نرمال و میزان استفاده از ذخایر بذر همبستگی مثبتی با درصد سبز مزرعه داشتند. در ارتباط با سرعت سبز مزرعه نیز صفات میانگین جوانه زنی روزانه و سرعت جوانه زنی، همبستگی مثبت و معنی دار را نشان دادند. بنابراین به نظر می رسد با اندازه گیری صفات مذکور در آزمون جوانه زنی استاندارد می توان به پیش بینی وضعیت سبزشدن گیاهچه های عدس در مزرعه در شرایط دیم پرداخت.