عباس هاشمی؛ فرزاد شریف زاده؛ رضا معالی امیری؛ رضا توکل افشاری
چکیده
گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) از گیاهان مهم صنعتی است که در دسته گیاهان روغنی طبقهبندی می شود. دامنه تحمل گیاهان مختلف، نسبت به تنش کمبود آب متفاوت است و همچنین گیاهان دارای نیازهای دمایی و رطوبتی مختلفی میباشند و شناخت این نیازها میتواند به بقا و تکثیر آن ها کمک کند. هدف از این تحقیق ارزیابی پاسخ های دما رطوبتی و امکان پیش بینی قدرت سازگاری ...
بیشتر
گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) از گیاهان مهم صنعتی است که در دسته گیاهان روغنی طبقهبندی می شود. دامنه تحمل گیاهان مختلف، نسبت به تنش کمبود آب متفاوت است و همچنین گیاهان دارای نیازهای دمایی و رطوبتی مختلفی میباشند و شناخت این نیازها میتواند به بقا و تکثیر آن ها کمک کند. هدف از این تحقیق ارزیابی پاسخ های دما رطوبتی و امکان پیش بینی قدرت سازگاری گیاه گلرنگ تحت شرایط دمایی و رطوبتی مختلف میباشد. بدین منظور جوانهزنی بذر گلرنگ (رقم فرامان) در دماهای ثابت 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتیگراد درانکوباتور مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه از سه تابع دوتکهای، بتا و دندان مانند برای تعیین دماهای کاردینال گلرنگ استفاده شد. سپس به منظور بررسی واکنش جوانهزنی و رشد گیاهچه گلرنگ نسبت به سطوح مختلف تنش کمبود آب آزمایش دیگری با 6 سطح تنش کمبود آب، شامل 3-، 5-، 7-و 9- ، 10- بار و شاهد (پتانسیل 0) در دمای ثابت 20 درجه سانتیگراد انجام شد. بر اساس مدل های محاسبه شده، دمای پایه جوانهزنی گلرنگ در مدل های بتا، دندان مانند و دوتکه ای به ترتیب برابر 6/4، 1/4، 1/4 درجه سانتیگراد، دمای بهینه جوانهزنی نیز برابر با 02/22، 20 تا 3/24 و 5/22 درجه سانتیگراد و دمای بیشینه شامل 3/43، 3/50 و 3/50 درجه سانتیگراد بدست آمد.
مرجان دیانت
چکیده
مدیریت هویج به ویژه از جهت علفهای هرز بسیار مشکل است. جوانهزنی بذر در مدیریت علفهای هرز هویج یک فرایند کلیدی است زیرا میتواند تعداد علف های هرزی را که در هویج سبز می شوند و زمان سبز شدن آنها را تعیین کند. این آزمایش جهت بررسی دو مدل خطوط متقاطع و دندان مانند برای توصیف واکنش سرعت جوانهزنی هویج (Daucus carota L.)، گندمک (Stellaria media (L.) Vill.)، ...
بیشتر
مدیریت هویج به ویژه از جهت علفهای هرز بسیار مشکل است. جوانهزنی بذر در مدیریت علفهای هرز هویج یک فرایند کلیدی است زیرا میتواند تعداد علف های هرزی را که در هویج سبز می شوند و زمان سبز شدن آنها را تعیین کند. این آزمایش جهت بررسی دو مدل خطوط متقاطع و دندان مانند برای توصیف واکنش سرعت جوانهزنی هویج (Daucus carota L.)، گندمک (Stellaria media (L.) Vill.)، اسب واش (Setaria glauca (L.) P. Beauv.) و پیر بهار (Conyza canadensis (L.) Cronq.) به دما صورت گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و با 4 تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات انجام شد. بذور با دماهای 2، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتیگراد تیمار شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که درصد و سرعت جوانهزنی در سطح یک درصد تحت تاثیر دما قرار گرفتند. مدل خطوط متقاطع در هویج و مدل دندان مانند در گندمک، اسب واش و پیر بهار به خوبی سرعت جوانهزنی را نسبت به دما توصیف نمودند. با توجه به مدل برتر، دماهای پایه، بهینه و بیشینه در هویج 67/1، 84/22 ، 16/43 ، در گندمک 58/3، 67/19-82/18، 75/42، در اسب واش 17/14، 92/34-75/33، 86/44 و در پیر بهار 74/13، 94/31-73/31، 21/44 درجه سانتیگراد بود. نتایج نشان داد که هویج به علت پایینتر بودن دمای پایه نسبت علف های هرز مورد بررسی میتواند زودتر جوانه زند بنابراین کشت زودتر به آن امکان استقرار زودتر را داده و بهتر میتواند با علفهای هرز رقابت کند.
شیوا باروتی؛ رضا توکل افشاری؛ ناصر مجنون حسینی؛ عباس هاشمی
چکیده
به منظور تعیین دمای ویژه بذرهای گیاه دارویی شاهدانه (Cannabis sativa)، تاثیر درجه حرارتهای مختلف بر جوانهزنی ، ، در یک مطالعه آزمایشگاهی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی واکنش جوانهزنی در دماهای ثابت3، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتیگراد انجام شد. بذرهای جوانه زده هر روز شمارش شده و سپس سرعت جوانهزنی ...
بیشتر
به منظور تعیین دمای ویژه بذرهای گیاه دارویی شاهدانه (Cannabis sativa)، تاثیر درجه حرارتهای مختلف بر جوانهزنی ، ، در یک مطالعه آزمایشگاهی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی واکنش جوانهزنی در دماهای ثابت3، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتیگراد انجام شد. بذرهای جوانه زده هر روز شمارش شده و سپس سرعت جوانهزنی و درصد جوانهزنی محاسبه و نمودار دماهای ویژه جوانهزنی بذر شاهدانه بر اساس سه مدل رگرسیونی دوتکهای، بتا و دندان مانند ترسیم شد. نتایج نشان داد که با افزایش دما از 3 تا 25 درجه سانتیگراد سرعت جوانهزنی بذرها به طور معنی داری افزایش یافت، در حالی که اختلاف معنی داری در سرعت جوانهزنی دماهای 25 تا 40 درجه سانتیگراد مشاهده نشد. همچنین با افزایش دما به بیش از 25 درجه سانتیگراد، درصد جوانهزنی کاهش یافت. در میان مدلهای محاسبه شده، مدل دندان مانند دقت بالاتری را در تعیین دماهای ویژه جوانهزنی بذر شاهدانه داشت، که بر اساس آن دمای پایه، بهینه و بیشینه جوانهزنی بذر شاهدانه به ترتیب برابر 1، 39.3-26 و 48 درجه سانتیگراد محاسبه شد.