مریم زمانیان؛ رضا توکل افشاری؛ جعفر نباتی؛ علیرضا سیفی
چکیده
این مطالعه به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو عامل رقم (مودنا و اوکاپی) ، سطح پیری (صفر و 24 و 72 ساعت در دمای 40 درجه سانتیگراد و رطوبت اشباع) و چهار تکرار برای ارزیابی سرعت و درصد جوانهزنی (GP)، شاخص بنیه (SV)، هدایتالکتریکی (EC)، فعالیت کاتالاز(CAT)، آسکورباتپراکسیداز (APX)، گلوتاتیونردوکتاز (GR) و اس-نیتروزوتیول (SNO) ...
بیشتر
این مطالعه به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو عامل رقم (مودنا و اوکاپی) ، سطح پیری (صفر و 24 و 72 ساعت در دمای 40 درجه سانتیگراد و رطوبت اشباع) و چهار تکرار برای ارزیابی سرعت و درصد جوانهزنی (GP)، شاخص بنیه (SV)، هدایتالکتریکی (EC)، فعالیت کاتالاز(CAT)، آسکورباتپراکسیداز (APX)، گلوتاتیونردوکتاز (GR) و اس-نیتروزوتیول (SNO) در سال 1399-1398 در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای پیری تسریع شده (AA) باعث کاهش معنیدار کلیه صفات (به جز EC) در بذرهای کلزا شدند. رقم مودنا در صفات جوانهزنی قویتر و رقم اوکاپی در فعالیتهای بیوشیمیایی برتر بود که این را میتوان با تفاوت ژنتیکی ارقام توجیه کرد. بر اساس نتایج، در تیمارهای 72 ساعت اکاپی نسبت به شاهد، 86% GP، 88% CAT، %89 APX و 36% SNOها کاهش یافته است. همچنین، همبستگی مثبتی بین SNOها و آنزیمهای آنتیاکسیدانی وجود داشت؛ به عنوان نتیجهگیری، نیتریک اکسید (NO)به طور غیرمستقیم و به وسیله SNOها بر آنزیمهای آنتی-اکسیدانی در بذرهای پیرشده کلزا تاثیرگذار است. پیری بذر با کاهش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و NO و در نتیجه افزایش سرعت مرگومیر سلولها، فیزیولوژی سلول را هدف قرار میدهد.
سید عطا اله سیادت؛ سید امیر موسوی؛ قاسم پرمون؛ سمانه کیانی
چکیده
بهمنظور مطالعه رابطه میان اندازه و پیری بذر بر میزان دماهای کاردینال جوانهزنی کلزا رقم هایولا 50، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. عامل اول، اندازه بذر بر اساس قطر ( 4 /1، 8/1، 2 و 2/2 میلیمتر) در نظر گرفته شد. عامل دوم سطوح مختلف کیفیت بذر با استفاده از 6 سطح پیری تسریع شده (0، 24، 48، 72، 96 و 120 ساعت ...
بیشتر
بهمنظور مطالعه رابطه میان اندازه و پیری بذر بر میزان دماهای کاردینال جوانهزنی کلزا رقم هایولا 50، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. عامل اول، اندازه بذر بر اساس قطر ( 4 /1، 8/1، 2 و 2/2 میلیمتر) در نظر گرفته شد. عامل دوم سطوح مختلف کیفیت بذر با استفاده از 6 سطح پیری تسریع شده (0، 24، 48، 72، 96 و 120 ساعت در دمای 40 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی %100) و عامل سوم نیز دمای جوانهزنی (0، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سلسیوس) بود. به منظور برآورد دماهای کاردینال مورد نیاز برای 50 درصد جوانهزنی از مدلهای بتا، بتای اصلاح شده، دندانهای و دو تکهای استفاده شد. نتایج نشان داد، مدل بتا نسبت به سایر مدلها سرعت جوانهزنی را بهتر برآورد کرده است و پیری و اندازههای مختلف بذر بر مدل تغییرات تاثیری نداشت. دمای پایه در اندازههای 4/1 در حدود 15/1 درجه سلسیوس بوده و با افزایش اندازه بذر تا 2/2 میلی متر به 11/0 درجه سلسیوس کاهش یافت. نوسانات دمای بهینه در حدود 37/21 تا 58/21 درجه سلسیوس و دمای بیشینه 2/40 تا 8/40 درجه سلسیوس بود. همچنین مشخص شد، بذرها با اندازههای مختلف از نظر ترمالتایم دارای تفاوت معنیدار نبوده و پیری موجب افزایش دمای پایه جوانهزنی و ضریب ترمالتایم و کاهش دمای بهینه و بیشینه شدکه این میتواند ضرورت تاخیردر تاریخ کاشت در مناطق سردسیری و یا کشت زود هنگام در مناطق گرمسیری در این نوع بذرها را نشان دهد.
میعاد حاجی محمودی؛ عبدالمهدی بخشنده؛ سید امیر موسوی؛ سید عطا اله سیادت
چکیده
فرسودگی و تنش شوری از مهمترین چالشهای تولید یک گیاهچه سالم محسوب میشوند. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر فرسودگی بذر بر ویژگیهای جوانهزنی بذرهای خردل وحشی تحت شرایط تنش شوری انجام پذیرفت. تیمارهای آزمایشی شامل پیری تسریع شد (صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت) و تنش شوری (صفر، 100، 200، 300، 400 و 500 میلیمولار) شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش ...
بیشتر
فرسودگی و تنش شوری از مهمترین چالشهای تولید یک گیاهچه سالم محسوب میشوند. این پژوهش بهمنظور بررسی تأثیر فرسودگی بذر بر ویژگیهای جوانهزنی بذرهای خردل وحشی تحت شرایط تنش شوری انجام پذیرفت. تیمارهای آزمایشی شامل پیری تسریع شد (صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت) و تنش شوری (صفر، 100، 200، 300، 400 و 500 میلیمولار) شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش شوری و پیری تسریع شده معنیدار بود. با افزایش تنش شوری درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و قدرت بذرکاهش معنیداری یافت. پیری تسریع شده موجب کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز و میزان پروتئین بذر خردل شد. در بذرهای پیر نشده میزان پروتئین 3/1 واحد استاندارد در میلیگرم پروتئین بود که در اثر 96 ساعت پیری تسریع شده میزان پروتئین با کاهش 92 درصدی به 1/0 واحد استاندارد در میلیگرم پروتئین رسید. فعالیت کاتالاز در اثر پیری تسریع شده کاهش یافت، اما فعالیت آنزیم پراکسیداز در اثر پیری تسریع شده 60 درصد افزایش یافت. در بذرهای پیری تسریع شده یافته میزان فعالیت این آنزیم 04/0 واحد استاندارد در میلی-گرم پروتئین بر دقیقه بود که در اثر پیری تسریع شده 96 ساعت میزان پراکسیداز به 11/0 واحد استاندارد در میلیگرم پروتئین افزایش یافت. در مقدار اسیدهای چرب روغن بذر پس از پیری تسریع شده تغییراتی مشاهده شد. از بین همهی ترکیبات درصد بهنیتک اسید (C22:0) و یوریسیک اسید (C22:1) در شرایط شاهد به ترتیب 656/0 و 534/38 درصد و در اثر پیری تسریع شده 72 ساعت به 751/0 و 186/40 درصد افزایش یافت.