نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال
2 استاد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
در این تحقیق سه رقم کلزا با تحمل متفاوت در برابر شوری شاملرقم اکاپی،زرفام وRGS003 تحت تأثیر چهار غلظت شوری(صفر،5 ،10 ، و 15 دسی زیمنس بر متر) قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل با سه تکرار انجام شد.محصول بذر برداشت شده در سال بعد در آزمایش- های تعیین درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی و تعیین وزن خشک گیاهچه و سایر آزمونهای مرتبط به ویژگیهای جوانهزنی استفاده شد.نتایج نشان داد شاخصهای مرتبط با قوه نامیه بذر در ارقام تفاوت معنی داری نشان نداد. همچنین این صفات تحت تأثیر شوری قرار نگرفت. درصد گیاهچههای عادی نیز در سطوح مختلف تیمار رقم و شوری تفاوت معنی دار نداشت. از بین شاخصهای بنیه بذر، طول ریشه- چه در بین ارقام تفاوت معنی داری نشان داد و رقم RGS003 کمترین طول ریشهچه را نسبت به ارقام اکاپی و زرفام داشت. وزن تر ساقهچه در هر دو آزمون جوانهزنی استاندارد و پیری تسریع شده با افزایش شوری افزایش یافت. وزن خشک ساقهچه نیز با افزایش شوری افزایش یافت (غیرمعنی دار) و با رسیدن سطح شوری به 15 دسی زیمنس بر متر کاهش یافت. بنابراین تولید بذر در شرایط شور بر قوه نامیه و بنیه بذر تولیدی تأثیر منفی ندارد و حتی برخی از شاخصهای بنیه بذر تولیدی را بهبود خواهد بخشید.
کلیدواژهها