بررسی پراکسیداسیون چربی و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت در بذر دو رقم سویا تحت تاثیر پیری تسریع شده

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد واحد ثبت و کنترل گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان

2 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان

3 استادیار موسسه ثبت و کنترل گواهی بذر و نهال

4 کارشناس واحد ثبت و کنترل گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان

5 پژوهشگر مرکز ملی تحقیقات شوری

چکیده

به منظور بررسی تاثیر پیری تسریع شده بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت و پراکسیداسیون لپید دو رقم سویا، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی بصورت فاکتوریل با 5 زمان پیری (3 ،6 ،9 و 12 روز پیری و بذور پیر نشده) و دو رقم (سحر و کتول) در آزمایشگاه تجزیه بذر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان در سال 1391 انجام شد. در این آزمایش پیری تسریع شده با نگهداری بذور در دمای 40 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 100 درصد انجام گرفت. آزمون قوه نامیه، هدایت الکتریکی، پراکسیداسیون لپید و اندازه گیری فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، پلی فنل اکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز در بذور پیر شده و نشده انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش زمان پیری فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت بجز پراکسیداز کاهش یافت که نتیجه آن افزایش پراکسیداسیون لپید و افزایش هدایت الکتریکی مواد نشت یافته از بذربوده و مجموع این عوامل موجب کاهش شدید قوه نامیه بذور گردید. در بین صفات اندازه گیری شده هدایت الکتریکی بیشترین همبستگی را با قوه نامیه (861/0 (-داشت و صفتی مناسب جهت ارزیابی سریع قوه نامیه بذور پیر شده است. نتایج همچنین نشان داد که رقم کتول بردباری بیشتری به پیری تسریع شده نسبت به رقم سحرداشت

کلیدواژه‌ها


Alscher, R.G., N. Erturk, and Heath, L.S. 2002. Role of superoxide dismutases (SODs) in controlling
oxidative stress in plants. J. Exp. Bot. 53: 1331-1341.
  Arora, A., R. Sairam, Srivastava, G. 2002. Oxidative stress and antioxidative system in plants. Current
Science 82: 1227-1238. Association, I.S.T., 2010. The germination test. International Rules for Seed Testing. Bassersdorf:
International Seed Testing Association, 1-46. Bailly, C., 2004. Active oxygen species and antioxidants in seed biology. Seed Sci. Res. 14:93-107. Bailly, C., A. Benamar, F. Corbineau, CÙme, D. 2000. Antioxidant systems in sunflower (Helianthus
annuus L.) seeds as affected by priming. Seed Sci. Res. 10: 35-42. Basra, S., N. Ahmad, M. Khan, N. Iqbal, M. Cheema, 2003. Assessment of cottonseed deterioration
during accelerated ageing. Seed Sci. and Technol. 31: 531-540. Beauchamp, C.O., S.L. Gonias, D.P. Menapace, S.V. Pizzo, 1983. A new procedure for the synthesis of
polyethylene glycol-protein adducts; effects on function, receptor recognition, and clearance of superoxide
dismutase, lactoferrin, and alpha 2-macroglobulin. Anal. Biochem. 131: 25-33. Cho, U. H., Seo, N. H. 2005. Oxidative stress in (Arabidopsis thaliana) exposed to cadmium is due to
hydrogen peroxide accumulation. Plant Sci. 168: 113-120. Goel, A., A.K. Goel, I.S. Sheoran, 2003. Changes in oxidative stress enzymes during artificial ageing in
cotton (Gossypium hirsutum L.) seeds. J. Plant Physiol. 160: 1093-1100. Goel, A., and Sheoran, I. 2003. Lipid peroxidation and peroxide-scavenging enzymes in cotton seeds under
natural ageing. Biol. plantarum 46: 429-434. Heath, R.L., Packer, L. 1968. Photoperoxidation in isolated chloroplasts: I. Kinetics and stoichiometry of
fatty acid peroxidation. Arch. Biochem. Biophys. 125: 189-198. Kar, M., D. Mishra, 1976. Catalase, peroxidase, and polyphenoloxidase activities during rice leaf
senescence. Plant Physiol. 57: 315-319. Kocsy, G., R. Laurie, G. Szalai, V. Szilagyi, L. Simon‐Sarkadi, G. Galiba, De Ronde, J.A. 2005. Genetic
manipulation of proline levels affects antioxidants in soybean subjected to simultaneous drought and heat
stresses. Physiol. Plantarum 124: 227-235. Koroi, S., 1989. Gel electrophoresis tissue and spectrophotometrscho unter uchungen zomeinfiuss der
temperature auf struktur der amylase and peroxidase isoenzyme'. Physiol. Rev. 20: 15-23. Lehner, A., N. Mamadou, P. Poels, D. CÙme, Bailly, C. Corbineau, F. 2008. Changes in soluble
carbohydrates, lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities in the embryo during ageing in wheat
grains. J. Cereal Sci. 47: 555-565. Maehly, A., Chance, B. 1954. Catalases and peroxidases. Methods of biochemical analysis 1: 357-424. McDonald, M., 1999. Seed deterioration: physiology, repair and assessment. Seed Sci. & Technol. 27: 177- 237. Murthy, U.N., P.P. Kumar, Sun, W.Q. 2003. Mechanisms of seed ageing under different storage conditions
for Vigna radiata (L.) Wilczek: lipid peroxidation, sugar hydrolysis, Maillard reactions and their relationship
to glass state transition. J. Exp. Bot. 54: 1057-1067. Nakano, Y., Asada, K. 1981. Hydrogen peroxide is scavenged by ascorbate-specific peroxidase in spinach
chloroplasts. Plant and Cell Physiol. 22: 867-880. Noctor, G., Foyer, C.H. 1998. Ascorbate and glutathione: keeping active oxygen under control. Annu. Rev. Plant Biol. 49: 249-279. Priestley, D.A., 1986. Seed aging: implications for seed storage and persistence in the soil. Comstock
Associates. Simontacchi, M., A. Caro, C.G. Fraga, Puntarulo, S. 1993.
Oxidative stress affects [alpha]-tocopherol
content in soybean embryonic axes upon imbibition and following germination. Plant physiol. 103: 949-953. Stewart, R.R., Bewley, J.D. 1980.
Lipid peroxidation associated with accelerated aging of soybean axes. Plant physiol. 65: 245-248. Sung, J., 1996. Lipid peroxidation and peroxide-scavenging in soybean seeds during ageing. Plant Physiol. 97: 85ñ89. Sung, J., T. Jeng, 2006. Lipid peroxidation and peroxide‐scavenging enzymes associated with accelerated
aging of peanut seed. Physiol. Plantarum 91: 51-55. Verma, S., U. Verma, Tomer, R. 2003. Studies on seed quality parameters in deteriorating seeds in Brassica
(Brassica campestris). Seed Sci. Technol. 31: 389-396.