نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 محقق ارشد بیولوژی، بیوشیمی و بیوفیزیک بذرهای دارویی/ دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تربت حیدریه، ایران.

2 عضو هیئت علمی/ گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران.

3 عضو هیئت علمی/ گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.

چکیده

این پژوهش جهت شناسایی ساختارهای شیمیایی و بیوشیمیایی روغن بذر بالنگو شیرازی (Lallemantia royleana) و بررسی تغییرات این صفات تحت شرایط پیری تسریع شده با مدت زمان 24، 48 و 72 ساعت با رطوبت نسبی 100 درصد و دمای 41 درجه سانتی‌گراد در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج نشان داد بذر این گیاه دارویی دارای 19.26 درصد روغن است. پروفایل اسیدهای چرب روغن شامل  90.71 درصد اسیدهای چرب غیراشباع در مقابل 9.29 درصد اسیدهای چرب اشباع بود که اسید لینولنیک (C18:3)، اسید اولئیک (C18:1) و اسید پالمتیک (C16:0) به ترتیب مهمترین اسید چرب چند غیر اشباع، تک غیر اشباع و اسید چرب اشباع روغن بودند. آنتی اکسیدان‌های بذر بالنگو شیرازی شامل 427.8 پی‌پی‌ام  توکوفرول و210 میلی‌گرم پلی‌فنل بود. شرایط پیری تسریع شده محتوای روغن بذر را تا 15.2 درصد کاهش داد همچنین بطور نسبی باعث افزایش اسیدهای چرب اشباع در مقابل اسیدهای چرب غیراشباع گردید. اوج اکسیداسیون و تولید پراکسید بین شاهد و تیمار پیری تسریع شده 24 ساعت رخ داد. حداکثر مقاومت روغن (رنسیمت) در تیمار پیری تسریع شده 72 ساعت تا 5/1 برابر کاهش پیدا کرد. نتایج نشان داد آزمون‌های جوانه‌زنی تحت تاثیر پیری تسریع شده به صورت خطی کاهش پیدا کرد. ارزش جوانه‌زنی در شاهد به ترتیب 6/1، 5/2 و 8/4 برابر بیشتر از سایر تیمارها بود. دستاوردهای این تحقیق نشان داد اکسیداتیو آنزیمی علاوه بر افزایش سرعت زوال، می‌تواند باعث تغییر ماهیت شیمیایی و بیوشیمیایی ترکیبات ذخیره‌ای بذر بالنگو شیرازی گردد.

کلیدواژه‌ها

Ahmadzadeh, S., M. Kadivar, and Gh. Saeedi. 2009. Investigation of oil properties and seed composition in some safflower lines and cultivars. (In Persian, with English Abstract.). Iranian J. Food Sci. Technol. Res. 5(2): 136-150.
Alavi-Rafiee, S., R. Farhoosh, and M.H. Haddad Khodaparast. 2012. Oxidative stability of iranian commercial olive oils. (In Persian, with English Abstract.). Iranian Food Sci. Technol. Res. J. 8(3): 288-293.
Alivand, R., R. Tavakkol Afshari, F. Sharifzade and M.R. Asiri. 2015. Study of some physical and biochemical changes in Sesame (Sesamum indicum) seed under various storage conditions. (In Persian, with English Abstract.).  Iranian J. Filed Crop Sci. 46(3): 369-380.
Bailly, C., A. Benamar, F. Corbineau, and D.Come. 1998. Free radical scavenging as affected by accelerated ageing and subsequent priming in sunflower seeds. Physiol. Planta. 104, 646-652.
Bakhshi Khaniki, Gh. R. 2010. Study of unsaturated fatty acids in basil (Ocimum basilicum L.) seeds. (In Persian, with English Abstract.).  Iranian J. Herb. Drugs. 1(1): 41-45.
Benech-Arnold, R., and R.A. Sanchez (ed.). 2004. Handbook of seed physiology: applications to agriculture. Food products press and the haworth reference press Inc. New York.
Berjak, P., M. Dini, and H.O. Gevers. 1986. Deteriorative changes in embryos of long-stored, uninfected maize caryopses. South African J. Bot. 52: 109-116.
Capannesi, C., I. Palchetti, M. Mascini and A. Parenti. 2000. Electrochemical sensor and biosensor for polyphenols detection in olive oils. Food Chem. 71: 553-562.
Copeland, L.O. and M.B. McDonald. 2001. Principles of seed science and technology. Massachusetts, Kluwer Academic Publishers.
Daneshmandi, M.Sh. 2013. Identification of biophysical, biochemical and biological characteristics in Balangu seeds (Lallemantia royleana) and study of seed germination and seed vigour structures under environmental difficult conditions. M.Sc. Thesis. Mashhad, Iran.
Daneshmandi, M.Sh. 2014. Textbook of phytochemistry in medicinal plants (In Persian). the College of Agriculture and Natural Resources. Torbat Heydarieh Univ.
Ellis, R.H., and  E.H.  Roberts. 1981. The quantification of ageing and survival in orthodox seeds. Seed Sci. Technol. 9: 377-409.
Farhoosh, R. 2007. The effect of operational parameters of the rancimat method on the determination of the oxidative stability measures and shelf-life prediction of soybean oil. J. Am. Oil Chem. Soc. (JAOCS). 84(3): 205-209.
Farhoosh, R., and J. Tavakoli. 2008. Physicochemical properties of the kernel oil from Amygdalus scoparia growing wild in Iran. J.  Food Lipids. 15 (4): 433-443.
Farhoosh, R., J. Tvakoli, and M.H. Haddad Khodaparast. 2008. Chemical composition and oxidative stability of  kernel oils from two current subspecies of Pistacia atlantica in Iran. J. Am. Oil Chem. Soc. (JAOCS). 85:723-729.
Farhoosh, R.R. Niazmand, M. Sarabi, and M. Rezaie. 2011. Estimation of the relative stability of vegetable oils in terms of the accelerated tests. (In Persian, with English Abstract.).  Iranian  J. Food Sci. Technol. 8 (1), 11-17.
Firestone, D. 1997. Official methods and recommended practices of the American oil chemists Society. AOCS.
Gunstone, F.D. 2002. Vegetable oils in food technology: Composition, properties and uses. Blackwell Publishing.
Hampton, J.G. and D.M. Tekroy. 1995. Handbook of vigour test methodes. Theinternational seed testing association, Zurich.
Iranian rules of Standard (No. 9131). 2011. Publication Institute of Standards and   Research of Iran.
ISTA. 2009. International Rules for Seed Testing. The international seed testing association (ISTA).
Jones, G. and S.M. Valamoti. 2005. Lallemantia, an imported or introduced oil plant in bronze age northern greece. J. Veget. Hist. Arch. Botan. 14(4):571-577.
Kadivar, Sh., M. Ghavami, M. Gharachorloo, and B. Delkhosh. 2010. Chemical evaluation of oil extracted from different varieties of Rapeseed (Brassica napus) . (In Persian, with English Abstract.).  Iranian Food Technol. Nutr. 7(2): 23-30
Koocheki, A., M. Nassiri Mahallati, and F. Najafi. 2004. The agrobiodiversity of medicinal and aromatic plants in Iran. (In Persian, with English Abstract.). Iranian J. Field Crops Res. 2(2), 208-215.
Maristal, P. and Robelval, D. 2007. Electrical conductivity and deterioration of soybean seeds exposed to defferent storage conditions. J. Rev. Bras. Sementes, 29(2), 97-105.
Mousavi Nik, S.M., M. Dahmardeh, and A. Sirousmehr. 2015. Seed physiology and aspects of application in agriculture. Jahhad-Daneshgahi Mashhad Press (In Persian).
Oomah, B., M. Busson, D. God Frey, and J. Drover. 2002. Characteristics of hemp (Cannabis Sativa L.) Seed Oil. Food Chem. 76: 33-43.
Przybylski, P. 2005.  Flax oil and high linolenic oils. pp. 281-301. In: F. Shahidi (ed.) Oil and fat products, sixth edition, six volume set. John Wiley & Sons, Inc.
Rivera-Núñez, D. and C. Obón De Castro. 1992. Palaeoethnobotany and archaeobotany of the labiatae in europe and the near east. In: R.M. Harley, and T. Reynolds, (ed.) Advances in Labiate Science (Kew). 437- 457.
Sargi, S.C., B.C. Silva, H.M.C. Santos, P.F. Montanher, G.S. Boeing, O.O. Santos Júnior, N.E. Souza, and J.V. Visentainer. 2013. Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: chia, flax, and perilla. Food Sci. Technol. 33(3): 541-548
Sedaghat, M. 2004. The conditions of storage and packaging of pistachio modeling. PhD. Thesis, College of Agriculture. Ferdowsi University of Mashhad.
Shahverdi, A., M. Gharachorlo, and E. Hosseini. 2010. Chemical evaluation of oil extracted from hemp seed (Cannabis sativa L.). (In Persian, with English Abstract.)  Iranian Food Technol. Nutr. 8(2): 52-61
Soltani, A., and V. Maddah.  2010. Simple Applied Programs For Education and Reseaech in Agronomy. (In Persian) Iranian Scienti. Soci. Agroecology Press.
Tahami, F.S., A.R. Basiri, B. Ghiasi-Tarzi, and P. Mahasti. 2013. The effect of antioxidant of seed fennel extract (Foeniculum vulgare L.) on seed oil sunflower stability. (In Persian, with English Abstract.).  Iranian J. Food Technol. Nutr. 10(1):71-78
Tavakkol Afshari, R., and R. Shayanfar. 2013. Seed Physiology (Translate). Tehran University press (In Persian).
Tavakol Afshari, R., S. Rashidi and H. Alizadeh. 2009. Effects of seed aging on germination characteristics and on catalase and peroxidase activities in two canola cultivars (Brassica napus L.). (In Persian, with English Abstract.).  Iranian J. Field Crop Sci, 40 (2), 125-133.
Veselova, T.V., and V.A. Veselovasky. 2003. Investigation of atypical germination changes during accelerated ageing of pea seeds. Seed Sci Technol. 31: 517 – 530.
Zlatanov, M., G. Antova, M. Angelova-Romova, S. Momchilova, S. Taneva, and B. Nikolova-Damyanova. 2012. Lipid structure of Lallemantia seed oil: a potential source of omega-3 and omega-6 fatty acids for nutritional supplements. J. Am. Oil Chem. Soc. 89: 1393-140.