بررسی تأثیر فرآیند پس از برداشت بر کیفیت بذر دو رقم تجاری سویای ویلیامز و صبا(L17) در منطقه مغان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال

2 موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال

3 عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

4 عضو هیأت علمی، مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

5 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کرج، بولوار نبوت، نبش خیابان کلکسیون، صندوق پستی:1516-31535

6 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، مغان

چکیده

این تحقیق به‌منظور بررسی اثر فرآیند پس از یرداشت بر کیفیت بذر 2 رقم تجاری سویا ویلیامز و صبا(L17) در منطقه مغان به صورت یک آزمایش عاملی 5×2، دو رقم×5 مرحله فرآیند پس از برداشت، شامل پس از برداشت، پس از خشک‌کردن، پس از بوجاری، پس از بسته‌بندی و پارت چینی و انبارداری، برپایه طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. صفات مورد بررسی درصد گیاهچه‌های عادی در آزمون جوانه‌زنی استاندارد و پس از آزمون پیری تسریع شده، شاخص وزنی بنیه گیاهچه پس از آزمون جوانه‌زنی استاندارد، درصد بذرهای شکسته، درصد بذرهای با پوسته ترک‌خورده و هدایت الکتریکی بودند. نتـایج نشان داد رقم ویلیامز از درصد گیاهچه‌های عادی پس از آزمون پیری تسریع شده و شاخص وزنی بنیه گیاهچه پس از آزمون جوانه‌زنی استاندارد بیشتر و درصد بذرهای با پوسته ترک‌خورده کمتری برخوردار بود. همچنین کمترین درصد گیاهچه‌های عادی در آزمون جوانه‌زنی استاندارد، درصد گیاهچه‌های عادی پس از آزمون پیری تسریع شده و شاخص وزنی بنیه گیاهچه پس از آزمون جوانه‌زنی استاندارد و بیشترین درصد بذرهای شکسته، درصد بذرهای با پوسته ترک خورده و هدایت الکترکی پس از مراحل خشک‌کردن و انبارداری مشاهده شدند. براساس نتایج این تحقیق بذرهای رقم ویلیامز از توانائی حفظ قابلیت جوانه‌زنی و بنیه بیشتری در خلال مراحل فرآیند پس از برداشت نسبت به رقم صبا(L17) برخوردار بود. همچنین کاهش قابلیت جوانه‌زنی و بنیه بذر پس از مراحل خشک‌کردن و انبارداری نامناسب بودن فرآیند خشک‌کردن بذرها را مشخص کرد.

کلیدواژه‌ها


Abdul – Baki, A. A., and J. D. Anderson. 1973. Vigor determination in soybean by multiple criteria. Crop Sci. 13:630-633.
Afrakhteh, S., E. Frahmandfar, A. Hamidi, and H. Darzi Ramandi. 2013. Evaluation of Growth Characteristics and Seedling Vigor in Two Cultivars of Soybean dried under different Temperature and Fluidized bed dryer. International Journal of Agriculture and Crop Sciences (IJACS). 5 (21): 2537-2544.
Alvarez, P.J.C., F.C. Krzyzanowski, J.M.G. Mandarino, and J.B. Franca Neto. 1997. Relationship between soybean seed coat lignin content and resistance to mechanical damage. Seed Sci. Technol. 25: 209-214.
Ardabil Province Meteorology Office. 2016. Long term Ardabil province weather almanac. Ardabil province meteorology office scientific gazette. (In Persian)
Askari Dermanaki, V., A., Hamidi, G. Tohidloo, and H.R. Gazor. 2013. Effect of fluidized-bed drying method on seed vigor of two Soybean cultivars by cold test. Iranian J. Seed Sci. Technol. 2(2): 219-228. (In Persian, with English Abstract)
Baryeh E.A. 2002. A simple grain impact damage assessment device for developing countries. J. Food Eng. 56: 37–42.
Berglund, D.R. 2002. Soybean Production Field Guide for North Dakota and Northwestern Minnesota NDSU Extension Service North Dakota Soybean Council Minnesota Soybean Research and Promotion Council.
Divsalar, M., B. Oskouei, and SH. Hashemi. 2012. Assessment of mechanical damage effect in processing on soybean seed germination. Iranian J. Seed Sci. Technol. 1(1): 57-63. (In Persian, with English Abstract)
Evans M.D., R.G. Holmes, and M.B. McDonald. 1990. Impact damage to soybean seed as affected by surface hardness and seed orientation. Trans. ASAE. 33:234-240.
FAO. 2018. World Food and Agriculture Statistical Pocketbook 2018. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
França Neto, J.B., and A.A. Henning. 1984. Qualidades fisiológica e sanitária de sementes de soja. (Physiological and pathological qualities of soybean seed. EMBRAPA – National Soybean Research Centre. Circular Técnica, 09, 39 p. Londrina, Paraná, Brazil.
França Neto, J.B., F.C. Krzyzanowski, and A.A. Henning. 2010. The Importance of Using High Quality Soybeans. Informativo Abrates. 20(1-2): 37-38.
Gazor, H.R., A. Javadi, A. Vahedi, M. Younesi, and A. Hamidi. 2017a. Digestion of seed lost in wheat seed processing systems. Iranian J. Seed Sci. Res. 4(1): 113-121(In Persian, with English Abstract)
Gazor, H.R., A. Hamidi, and R. Adelzade. 2017b. Study of physical losses in corn seed processing in Moghan. Iranian J. Seed Sci. Technol. 6(1): 131-149. (In Persian, with English Abstract)
Gregg, B., and G. Billups. 2010. Seed conditioning (vol. 3) crop seed conditioning. CRC Press.
Hamidi, A. 2018. Principles and practices of seed technology (vol. 1). Iran University Press. (In Persian)
Hampton, J.G., and D.M. TeKrony. 1996. Handbook of vigour test methods. International Seed Testing Association (ISTA). Zurich, Switzerland.
Herbek, J.H., and M.J. Bitzer. 2001. Soybean production in Kentucky PART II: Seed Selection, Variety Selection and Fertilization Issued: 1-88 .Agr-129 .University of Kentucky Pub.
Don, R., and S. Ducournau. 2018. ISTA Handbook on Seedling Evaluation Fourth Edition 2018International Seed Testing Association (ISTA). Zurich, Switzerland.
International Seed Testing Aassociation. 2020. International rules for seed testing. International Seed Testing Association (ISTA), Zurich, Switzerland.
Kachru, R.P., R.K. Gupta, and A. Alam. 1994. Physico-chemical constituents and engineering properties of food crops. Scientific Publishers, India.
Keng Feng Chen, S. H., S.T.C. Lai, and S. Shanmugasundaram. 1991. Vegetable Soybean Seed Production Technology in Taiwan. Asian Vegetable Research and Development Center. P.O. BOX 42, Shanhua, Tainan 74199, Taiwan.
Khazaei J., F. Shahbazi, J. Massah, M. Nikravesh, and M.H. Kianmehr. 2008. Evaluation and modeling of physical and physiological damage to Wheat seeds under successive impact loading: mathematical and neural networks modeling. Crop Sci. 48: 1532- 1544.
Krittigamas, N.S., S.T. Vearasilp, S. Suriyong, S. Paoblek, and E. Pawelzik. 2001. Investigation of Post-harvest Soybean Seed Storability after Passing the Different Steps of Processing. Conference on International Agricultural Research for Development. Deutscher Tropentag - Bonn, 9-11 October 2001.
McDonald, M.B. 1999. Seed deterioration: Physiology, repair and assessment. Seed S. Technol. 27(1):177-237.
McNeal, X. 1966. Conditioning and Storage of Soybeans. Bulletin 714. Arkansas Agricultural Experiment Station, University of Arkansas.
Mehravar, M., A. Satei, A. Hamidi, M. Ahmadi, and M. Salehi. 2014. Accelerated ageing effect on lipid peroxidation and antioxidant enzymes activity of two soybean cultivars. Iranian J. Seed Sci. Technol. 3(1): 17-30. (In Persian, with English Abstract)
Ministry of Jihad-e-Agriculture. 2019. Agriculture statistics, first volume-horticultural and field crops. 2013-14 crop year. Ministry of Jihad-e-Agriculture, Programming and economics deputy, Statistics and Information Technology Office. (In Persian).
Mirshekarnezhad, B., H. Sadeghi, F. Paknezhad, S. Sheidaie and H. Gholami, 2014. Effect of Cultivars and Processing Stages on Soybean Seed Quality. Ann. Res. Rev. Biol. 4(18): 2795-2803.
Ortiz-Ribbing., L. 2008. Addressing Seed Treatment Questions and Soybean Germination. The University of Illinois Extension Ag Advice Printed, U.S.
Palusen M.R., W.R. Nave, T.L. Mounts, and L.E. Gray. 1981. Storability of harvest-damaged soybeans. Trans. ASAE. 24(6): 1583-1589.
Paulsen M.R. 1978. Fracture resistance of soybeans to compressive loading. Trans. A.S.A.E. 21(6): 1210-1216.
Powell A.A. 1988. Seed vigor and field establishment. Advanced Res. Technol. Seeds. 11: 29-80.
Quiroga, M., C. Guerrero, M.A. Botella, A. Barceló, I. Amaya, M.I. Medina, F.J. Alonso, S.M. Forchetti, H. Tigier, and V. Valpuesta. 2000. A tomato peroxidase involved in the synthesis of lignin and suberin. Plant Physiol. 122: 1119-1127.
Rahman, M.M., J.G., Hampton, and M.J. Hill. 2004. Effect of seed moisture content following hand harvest and machine threshing on seed quality of cool tolerant soybean. Seed Sci. Technol. 32(10): 149-158.
Sadeghi, H., H., Heidari Sharif Abad, A. Hamidi, G. Nour Mohammadi, and H. Madani. 2014a. Effect of planting management on soybean agronomic traits. Int. J. Biosciences (IJB). 4(5): 85-91.
Sadeghi, H., H., Heidari Sharif Abad, A. Hamidi, G. Nour Mohammadi and H. Madani. 2014b. Influence of canopy temperature during soybean seed filling on seed germination and vigor. Int. J. Biosciences (IJB). 5(9): 174-180.
Sadeghi, H., B. Mirshekarnejad, S. Sheidaei, and B. Oskouei. 2014c. Evaluation of germination traits and mechanical damage to soybean seed during processing, under standard germination, electrical conductivity and accelerated aging tests. Agric. Crop Manage. (J. Agric.). 15(3): 187-199. (In Persian)
Sadeghi, H., H. Heidari Sharif Abad, A. Hamidi, G. Nour Mohammadi, and H. Madani. 2016. Effect of Harvesting Time and Drying Temperature on Soybean Seed Quality. Iranian J. Seed Res. 2(2): 85-97. (In Persian)
Schoorl, D., and J.E. Holt 1983. Mechanical Damage in Agricultural Products: A Basis for Management. Agric. Systems. 11: 143-157.
Seed and Plant Certification and Registration Institute. 2012. Iran plant varieties national list (1st. vol. Agricultural crops).Ministry of Jihad-e-Agriculture, Agricultural Research Education and Extensions Organization (AREEO), Seed and Plant Certification and Registration Institute (SPCRI). (In Persian)
Sheidaei, S., H. Heidari Sharifabad, A. Hamidi, G. Nourmohammadi, and A. Moghaddam. 2014. Evaluation of soybean seed quality under long term storage. Int. J. Biosci. (IJB). 5(3): 214-219.
Sheidaei, S., H. Heidari Sharif Abad, A. Hamidi, G. Nour Mohammadi, and A. Moghaddam. 2016. Effect of Storage Condition, Initial Seed Moisture Content and Germination on Soybean Seed Deterioration. Iranian J. Seed Res. 2(2): -31-45. (In Persian, with English Abstract)
Sosnowski S., and P. Kuzniar. 1999. Effect of dynamic loading on the quality of soybean. Int. Agrophysics. 13:125-132.
Stephens, L.E., and G.H. Foster. 1977. Reducing damage to corn handled through gravity spouts. Trans. A.S.A.E. 20(2): 367-371.
TeKrony, D. M., D.B. Egli, and G.M. White. 1987. Seed production and technology. In: J. R. Wilcox (ed). Soybeans: improvement, production and uses (2nd. Ed.). Agronomy Monograph, no. 16, ASA-CSSA-SSSA, 677 S. Segoe Rd., Madison, WI 53711. USA.
Vearasilpa, S., S. Pa-oblekb, N. Krittigamasa, S. Thanapornpoonponga, S. Suriyonga, and E. Pawelzikc. 2001. Assessment of post-harvest soybean seed quality loss. Conference on International Agricultural Research for Development Institute for Agricultural Chemistry, Georg-August University, Göttingen, 37075 Germany.