نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای زراعت،گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

2 استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

3 استادیار پژوهش، مؤسسه ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

4 استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان/ رشت / ایران

چکیده

براساس پرسش‌های مطرح‌شده درباره افت کیفیت بذر ذرت در منطقه مغان بخصوص کارکرد و مدیریت خشک‌کن‌های بذر، آزمایشی به‌منظور آسیب‌شناسی مدیریت خشک‌کن‌ها بر کیفیت بذر انجام شد. به‌همین منظور در سال 1397 تعداد 24 نمونه بذر ذرت رقم 704 در دو مرحله از نه ایستگاه فراوری بذر تهیه شد. در زمان نمونه‌برداری، خصوصیات فیزیکی خشک‌کن‌ها از قبیل ساختار فیزیکی، منبع انرژی و ... در هر ایستگاه یادداشت شد. 12 بلال از محموله حمل‌شده از مزرعه و قبل از ورود به خشک‌کن (تیمار یک) و 12 بلال خشک‌شده همان محموله (تیمار دو) به‌صورت تصادفی برداشت و در آزمایشگاه ملی کیفیت بذر آزمون‌ شدند. علاوه بر آزمون‌های آزمایشگاهی تعیین قوه نامیه و قدرت بذر، نمونه‌ها‌ در مزرعه در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار کشت گردید و آزمون‌های مزرعه‌ای اندازه‌گیری درصد و سرعت ظهور، وزن خشک و ارتفاع گیاهچه در مرحله هشت برگی بر روی تیمارها انجام شد. براساس نتایج تفاوت معنی‌داری بین زمان نمونه‌برداری قبل و بعد از خشک کردن وجود ندارد. اثر متقابل ایستگاه فراوری و زمان نمونه‌برداری، به جز دو ایستگاه، روی شاخص‌‌های کیفیت بذر تفاوت معنی‌دار نداشت. در ایستگاه‌های نمونه‌برداری‌شده، بلال‌ها با رطوبت 29-25% برداشت و در دمای ℃35-32 هوادهی شده و پس از رسیدن میانگین رطوبت توده به حدود 20%، دمای خشک‌کن تا ℃38 افزایش یافت. براساس نتایج، نحوه کارکرد خشک‌کن‌ها نقش حداقلی در وارد شدن آسیب بر بذر و کاهش کیفیت بذر داشته و با توجه به قوه نامیه پایین بذور تولید شده، عوامل دیگری ازجمله مدیریت مزارع بر کاهش کیفیت بذور ذرت موثرند.

کلیدواژه‌ها

Agarwal, V. K. (2006). Seed health. International Book Distributing Co.
Association of Seed Analysts. (2009). Seed vigor testing handbook: Contribution No. 32: The handbook on seed testing. Association of Seed Analysts.
Beck, D. (2004). Hybrid corn seed production. In C. W. Smith, J. Betran, & E. C. A. Runge (Eds.), Corn: Origin, history, technology and production (pp. 565-630). John Wiley & Sons.
Hartmann Filho, C. P., Goneli, A. L. D., Masetto, T. E., Martins, E. A. S., & Oba, G. C. (2016). The effect of drying temperatures and storage of seeds on the growth of soybean seedlings. Journal of Seed Science, 38(4). https://doi.org/10.1590/2317-1545v38n4161866
Brenac, P., Horbowicz, M., Downer, S. M., Dickerman, A. M., Smith, M. E., & Obendore, R. L. (1997). Raffinose accumulation related to desiccation tolerance during maize (Zea mays L.) seed development and maturation. Journal of Plant Physiology, 150, 481-488.
Dornbos, D. L. (1995). Production environment and seed quality. In A. S. Basra (Ed.), Seed quality: Basic mechanisms and agricultural implications (pp. 119–152). Food Products Press.
Egli, D. B., Tekrony, D. M., Heitholt, J. J., & Rupe, J. (2005). Air temperature during seed filling and soybean seed germination and vigor. Crop Science, 45, 1329-1335. https://doi.org/10.2135/cropsci2004.0029
Ferreira, V. D. F., Oliveira, J. A., Ferreira, T. F., Reis, L. V., De Andrade, V., & Neto, J. C. (2013). Quality of maize seeds harvested and husked at high moisture levels. Journal of Seed Science, 35, 276-277.
Gutterman, Y. (2000). Maternal effects on seed during development. In M. Fenner (Ed.), Seeds: The ecology of regeneration in plant communities (pp. 59-84). CAB International.
Hampton, J. G., Btunton, B. J., Pemberton, G. M., & Rowarth, J. S. (2004). Temperature and time variables for accelerated ageing vigor of pea (Pisum sativum L.) seed. Seed Science and Technology, 32(1), 261-264. https://doi.org/10.15258/sst.2004.32.1.30
Hampton, J. G., Boelt, B., Rolston, M. P., & Chastain, T. G. (2013). Effects of elevated CO2 and temperature on seed quality. Journal of Agricultural Science (Cambridge), 151, 154–162. https://doi.org/10.1017/S0021859612000263
Herter, U. (1987). Effect of drying on corn seed quality (Doctoral dissertation). Iowa State University. https://doi.org/10.31274/rtd-180813-8617
International Seed Testing Association (ISTA). (2008). International rules for seed testing. Seed Science and Technology.
International Seed Testing Association. (2018). International rules for seed testing (including changes and editorial corrections adopted at the Ordinary General Meeting, 2018, Sapporo, Japan). International Seed Testing Association.
Khan, E. M., Roberts, E. H., & Ellis, R. H. (1989). Effects of seed ageing on growth and yield of spring wheat at different plant population densities. Field Crops Research, 20, 175-190.
Khatun, A., Kabir, G., & Bhuiyan, M. A. H. (2009). Effect of harvesting stages on the seed quality of lentil (Lens culinaris L.) during storage. Bangladesh Journal of Agricultural Research, 34(4), 565-576. https://doi.org/10
Leprince, O., Deltour, R., Thorpe, P. C., Atherton, N. H., & Hendry, G. A. F. (1990). The role of free radicals and radical processing systems in loss of desiccation tolerance in germinating maize (Zea mays L.). New Phytologist, 116, 573-580.
Lopez, C. C., Richards, R. A., Farquhar, D. G., & Williamson, R. E. (1996). Seed and seeding characteristics contributing to variation in early vigor among temperate cereals. Crop Science, 36, 1257-1266.
Matthews, S., & Khaje Hossehini, M. (2006). Mean germination time as an indicator of emergence performance in soil of seed lots of maize (Zea mays L.). Seed Science and Technology, 34(2), 339-347.
Navratil, R. J., & Burris, J. S. (1982). Small-scale dryer design. Agronomy Journal, 74, 159-161.
Rezvani, E., Rezazade, J., Rahmani, M., & Soltani, R. (2013). Technical guide for corn hybrid seed control and certification. SPCRI, 1(1), 38-45. [In Persian]
Seyedin, N., Burris, J. S., & Meier, J. L. (1982). Further studies on the physiology of high-temperature seed corn drying. Iowa Seed Science, 4(2), 2-3.
Seyedin, N., Burris, J. S., & Flynn, T. E. (1984). Physiological studies on the effects of drying temperatures on corn seed quality. Canadian Journal of Plant Science, 64, 497-504.
Soltani, A., Galeshi, S., Zeinali, E., & Latifi, N. (2002). Germination, seed reserve utilization, and seedling growth of chickpea as affected by salinity and seed size. Seed Science and Technology, 30, 51-60.
Soltani, A., & Maddah, V. (2010). Simple applied programs for education and research in agronomy. Issa Press. [In Persian]
Spears, J. F., Tekrony, D. M., & Egli, D. B. (1997). Temperature during seed filling and soybean seed germination and vigor. Seed Science and Technology, 25, 233-244.
Tekrony, D. M., & Egli, D. B. (1997). Accumulation of seed vigor during development and maturation. In R. H. Ellis, M. Black, A. J. Murdoch, & T. D. Hong (Eds.), Basic and applied aspects of seed biology (pp. 369-384). Kluwer Academic Publishers.
Tekrony, D. M., Egli, D. B., & Wickham, D. A. (1989). Corn seed vigor effect on no-tillage field performance: II. Plant growth and grain yield. Crop Science, 29, 1528-1531.
Tort, N., Dereboylu, A. E., & Turkylmaz, B. (2006). Morphology and physiological effects of fungicide with a thiram agent on some corn culture forms. Journal of Faculty of Science, 29, 67-79.
Van Gastel, A. J. G., Pagnotta, M. A., & Proceddu, E. (1996). Seed science and technology. ICARDA, Aleppo, Syria.
Zecchinelli, R. (2009). The influence of seed quality on crop productivity. In Proceedings of the 2nd World Seed Conference on Responding to the challenges of a changing world: The role of new plant varieties and high-quality seed in agriculture (pp. 150-158). FAO. Rome. September 8-10.