رسول استادیان بیدگلی؛ حمیدرضا بلوچی؛ الیاس سلطانی؛ علی مرادی
چکیده
اطلاعات کمی در مورد اثرات دما و پتانسیل آب بر جوانهزنی بذر گلرنگ وجود دارد. بهمنظور بررسی تأثیر دما و پتانسیل آب بر شاخصهای جوانهزنی در بذر گلرنگ (رقم صفه) آزمایشی بهصورت تجزیه مرکب در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار 25 بذری در آزمایشگاه تکنولوژی بذر گروه زراعت و اصلاحنباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1393 ...
بیشتر
اطلاعات کمی در مورد اثرات دما و پتانسیل آب بر جوانهزنی بذر گلرنگ وجود دارد. بهمنظور بررسی تأثیر دما و پتانسیل آب بر شاخصهای جوانهزنی در بذر گلرنگ (رقم صفه) آزمایشی بهصورت تجزیه مرکب در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار 25 بذری در آزمایشگاه تکنولوژی بذر گروه زراعت و اصلاحنباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح دمایی (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتیگراد) و پتانسیل آب (0، 0.2-، 0.4-، 0.6-، 0.8-، 1-، 1.2-، 1.4- و 1.6- مگاپاسکال) در نظر گرفته شد. صفات درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه و شاخص بنیه گیاهچه اندازهگیری گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تأثیر دما، پتانسیل آب و اثر متقابل آنها بر کلیه شاخصهای جوانه زنی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. همچنین با کاهش پتانسیل آب، درصد و سرعت جوانه زنی کاهش یافت. در دمای 5 درجه سانتیگراد با تغییر پتانسیل آب از صفر به 1.6- مگاپاسکال درصد جوانه زنی از 98 درصد به صفر رسید و در دمای 30 درجه سانتیگراد با تغییر پتانسیل آب از صفر به 1.6- مگاپاسکال درصد جوانه زنی از 95 درصد به 1 درصد کاهش یافت. با افزایش دما تا دمای 20 درجه سانتیگراد، درصد و سرعت جوانه زنی افزایش یافت و پس از آن کاهش یافت.
سجاد بلدی؛ حمیدرضا بلوچی؛ علی مرادی؛ محسن موحدی دهنوی
دوره 5، شماره 1 ، فروردین 1395، ، صفحه 107-122
چکیده
شرایط نامساعد نگهداری، به خصوص رطوبت نسبی بالای محیط انبار و مهمتر از آن دمای بالا، به شدت بر کیفیت بذور روغنی اثر میگذارد. به منظور بررسی اثر دما، محتوای رطوبت بذر و زمان بر روی زوال بذرهای کتان روغنی توده محلی بذرک قرمز ارومیه، آزمایشی در آزمایشگاه بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج به صورت فاکتوریل در غالب طرح کاملاً تصادفی ...
بیشتر
شرایط نامساعد نگهداری، به خصوص رطوبت نسبی بالای محیط انبار و مهمتر از آن دمای بالا، به شدت بر کیفیت بذور روغنی اثر میگذارد. به منظور بررسی اثر دما، محتوای رطوبت بذر و زمان بر روی زوال بذرهای کتان روغنی توده محلی بذرک قرمز ارومیه، آزمایشی در آزمایشگاه بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج به صورت فاکتوریل در غالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. دما در چهار سطح (۱۵، ۲۵، ۳۵ و ۴۵ درجه سانتیگراد)، محتوای رطوبت بذر در پنج سطح (رطوبت اولیه، ۵، ۹، ۱۳ و ۱۷ درصد) و شش زمان (۳۰، ۶۰، ۹۰ ، ۱۲۰، ۱۵۰ و ۱۸۰ روز) به عنوان فاکتورهای این آزمایش بودند. نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی، درصد گیاهچههای نرمال، سرعت جوانهزنی و شاخص بنیه گیاهچه با افزایش رطوبت و طول دوره نگهداری بذر در هرسطح دمایی کاهش یافت و با ترکیب دما و رطوبت بالا این کاهش شدیدتر گردید.کمترین سطح زوال در دمای ۵ درجه سانتیگراد با محتوای رطوبت ۵ درصد بود که بعد از ۱۸۰ روز نگهداری قوهنامیه از ۹۳ به ۹۰ درصدکاهش یافت. با گذشت زمان و با افزایش محتوای رطوبت، هدایت الکتریکی نیز افزایش یافت که در دماهای بالا این افزایش بیشتر بود و تودههای بذری با هدایت الکتریکی بالا دارای قوه نامیه پایینی بودند.