الهام فغانی؛ شهرام نوروزیه؛ قربانعلی روشنی
چکیده
بذور برداشت شده از اقلیم های مختلف در فرآیند کرک زدایی در کارخانه، بنیه بذری و درصد ظهور متفاوتی در مزرعه داشتند. لذا این تحقیق با هدف بررسی خصوصیات فیزیولوژیکی ومکانیکی بذور کرک زدایی شده در کارخانه انجام شد. این طرح به صورت بلوک کامل تصادفی اجرا شد.بلوک ها ارقام برداشت شده از استان های مختلف بودند. در نهایت صفاتی از جمله درصد بذور ...
بیشتر
بذور برداشت شده از اقلیم های مختلف در فرآیند کرک زدایی در کارخانه، بنیه بذری و درصد ظهور متفاوتی در مزرعه داشتند. لذا این تحقیق با هدف بررسی خصوصیات فیزیولوژیکی ومکانیکی بذور کرک زدایی شده در کارخانه انجام شد. این طرح به صورت بلوک کامل تصادفی اجرا شد.بلوک ها ارقام برداشت شده از استان های مختلف بودند. در نهایت صفاتی از جمله درصد بذور بالغ و نارس، وزن پوسته و آندوسپرم دانه، نشت یونی، خراشیدگی بذر، چگالی و حجم بذر و نیروی شکست بذر، مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد بذور نابالغ در رقم گلستان در اقلیم خشک-گرم و رقم خرداد در اقلیم خشک-سرد بیشترین بود. بیشترین درصد بذور خراشیده در رقم گلستان در اقلیم خشک-معتدل و کمترین درصد بذور خراشیده در ارقام گلستان در استان فارس، رقم کاشمر در اقلیم خشک-سرد و رقم لطیف در اقلیم خشک-معتدل مشاهده شد. بیشترین درصد بذور سالم که بلوغ فیزیولوژیک شان کامل بود در رقم لطیف در اقلیم خشک-معتدل با 8/98 درصد مشاهده شد. در حالیکه رقم گلستان در اقلیم خشک-گرم کمترین درصد وزن بذور بالغ را داشتند. بیشترین , ;و کمترین نیروی شکست را رقم خورشید به میزان 75/83 نیوتن و رقم گلستان اقلیم گرم-خشک به میزان 9/47 نیوتن را به خود اختصاص داده اند. به طور کلی، بررسی نیروی شکست، خراشیدگی بذور، بذور شکسته و بذور نابالغ، وزن صد دانه و اندازه بذر در رقم گلستان دو اقلیم خشک-معتدل و خشک-گرم نشان داد که بذر گلستان تولید شده در اقلیم خشک-معتدل نسبت به اقلیم خشک-گرم مقاومتر بودند.
اسماعیل ابراهیمی؛ سید امیر موسوی؛ سید عطا اله سیادت؛ نوراله معلمی؛ محمد صبائیان
چکیده
جوانهزنی بذر یکی از مهمترین و اساسیترین مراحل رشد و نمو گیاهان میباشد، بهطوریکه اهمیت و اثر بسزایی در سایر مراحل رشد آن دارد. فلوس، گیاهی از خانواده لگومینوزه و دارای خواص داروئی فراوان است. تکثیر فلوس بهوسیله بذر انجام میشود، اما هنوز مطالعه و گزارشی در خصوص میزان تحمل این بذر به تنش شوری در کشور ارائه نشده است. دو آزمایش ...
بیشتر
جوانهزنی بذر یکی از مهمترین و اساسیترین مراحل رشد و نمو گیاهان میباشد، بهطوریکه اهمیت و اثر بسزایی در سایر مراحل رشد آن دارد. فلوس، گیاهی از خانواده لگومینوزه و دارای خواص داروئی فراوان است. تکثیر فلوس بهوسیله بذر انجام میشود، اما هنوز مطالعه و گزارشی در خصوص میزان تحمل این بذر به تنش شوری در کشور ارائه نشده است. دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام شد. در آزمایش اول، اثر تیمار هورمون پرایمینگ با جیبرلین، هالوپرامینگ با نیترات پتاسیم و هیدروپرایمینگ بر جوانهزنی بذر فلوس بررسی شد. نتایج بدست آمده از این آزمایش نشان داد که بیشترین بنیه بذر در تیمار 50 میلی گرم در لیتر جیبرلین و مدت 12 ساعت پرایمینگ ایجاد شد. پس از انتخاب بهترین تیمار (جیبرلین 50 میلیگرم در لیتر به مدت 12 ساعت)، ویژگیهای جوانهزنی بذرهای پرایم شده در شرایط تنش شوری (صفر، 4، 8 ، 14، 16 و 20 dS/m) با بذرهای پرایم نشده مقایسه شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که تیمار نتایج نشان داد که میزان تحمل به تنش شوری فلوس در مرحله جوانهزنی بطور قابل توجهی با پرایمینگ بذر افزایش یافت. بیشترین بنیه بذر در تیمار پرایمینگ و عدم وجود تنش شوری به میزان (89/337) مشاهده شد در حالی که کمترین میزان بنیه بذر تیمار پرایم شده در تیمار 20 dS/m مشاهده گردید. بذرهای پرایم نشده قادر به تحمل تنش شوری فراتر از 4 dS/m نبودند.
فاطمه پیرمرادی؛ عبدالمهدی بخشنده؛ سید امیر موسوی؛ محمد حسین قرینه؛ علی مشتطی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر همزمان دما و تنش شوری بر ویژگیهای جوانهزنی گیاه کنار رملیک آزمایشی بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1398 انجام شد. عامل اول تنش شوری (غلظتهای صفر ، 50، 100، 150، 200، 250 و 300 میلیمولار) و عامل ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر همزمان دما و تنش شوری بر ویژگیهای جوانهزنی گیاه کنار رملیک آزمایشی بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1398 انجام شد. عامل اول تنش شوری (غلظتهای صفر ، 50، 100، 150، 200، 250 و 300 میلیمولار) و عامل دوم دما (5 ، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتیگراد) بود. نتایج آزمایش نشان داد که جوانهزنی در در دمای 5 و 10 درجه سانتیگراد، جوانهزنی در هیچ کدام از سطوح شوی اتفاق نیفتاد. در همهی تیمارهای دمایی، با افزایش غلظت شوری از جوانهزنی و رشد گیاهچه کاسته شد. حد آستانه تحمل به شوری جوانهزنی بذر کنار رملیک در دمای 25 درجه سانتیگراد، غلظت 173 میلیمولار شوری بود که با افزیش دما از 25 به 35 درجه سانتیگراد، حد آستانه به 150 میلیمولار کاهش یافت. بیشترین ویژگیهای جوانهزنی کنار رملیک در دمای 25 درجه سانتیگراد ایجاد شد. با توجه به این که کنار رملیک قادر به تکمیل جوانهزنی در 250 میلیمولار نمک بود، این گیاه در مرحله جوانهزنی، بهعنوان نیمه متحمل به تنش شوری ارزیابی میشود.
ثمین لطفی؛ مختار قبادی؛ سعید جلالی هنرمند؛ محمداقبال قبادی
چکیده
معمولاً درصد و سرعت جوانه زنی بذر در آزمایشگاه با مزرعه به ویژه در شرایط دیم، متفاوت است. لذا به منظور بررسی آزمون جوانه زنی استاندارد برای پیشبینی وضعیت ظهور و استقرار گیاهچه عدس، دو آزمایش جداگانه در آزمایشگاه و مزرعه انجام شد. هشت توده بذر عدس دیم (شامل چهار رقم کیمیا، بیله سوار، قزوین و محلی با طول دوره انبارداری متفاوت) ...
بیشتر
معمولاً درصد و سرعت جوانه زنی بذر در آزمایشگاه با مزرعه به ویژه در شرایط دیم، متفاوت است. لذا به منظور بررسی آزمون جوانه زنی استاندارد برای پیشبینی وضعیت ظهور و استقرار گیاهچه عدس، دو آزمایش جداگانه در آزمایشگاه و مزرعه انجام شد. هشت توده بذر عدس دیم (شامل چهار رقم کیمیا، بیله سوار، قزوین و محلی با طول دوره انبارداری متفاوت) در آزمون جوانه زنی استاندارد در آزمایشگاه و مزرعه به صورت دیم کشت شدند و صفات مرتبط با بنیه گیاهچه (مثل سرعت سبزشدن گیاهچه، متوسط زمان لازم برای سبزشدن، میانگین سبزشدن روزانه و درصد سبزشدن نهایی گیاهچه) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمون های آزمایشگاهی و مزرعه ای نشان دادند که توده های بذر از نظر خصوصیات مرتبط با بنیه بذر و گیاهچه اختلاف معنی دار داشتند. همبستگی بین صفات اندازه گیری شده در آزمون جوانه زنی استاندارد با آزمون مزرعه نشان داد که درصد جوانه زنی نهایی، درصد گیاهچه نرمال و میزان استفاده از ذخایر بذر همبستگی مثبتی با درصد سبز مزرعه داشتند. در ارتباط با سرعت سبز مزرعه نیز صفات میانگین جوانه زنی روزانه و سرعت جوانه زنی، همبستگی مثبت و معنی دار را نشان دادند. بنابراین به نظر می رسد با اندازه گیری صفات مذکور در آزمون جوانه زنی استاندارد می توان به پیش بینی وضعیت سبزشدن گیاهچه های عدس در مزرعه در شرایط دیم پرداخت.