محبوبه بهرامی؛ محمدرحیم اوجی؛ فرهاد مهاجری؛ محمود دژم
چکیده
تنش شوری سبب کاهش کیفیت بذر گیاهان میشود، اما غلظتهای مناسب سیلیسیم و نیکل میتواند سبب بهبود شاخصهای جوانهزنی در بذرهای تولید شده گردد. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 1398 در شهرستان حاجی آباد، هرمزگان، ایران انجام شد. عامل اول شامل چهار رقم گلرنگ صفه، محلی اصفهان، پدیده و گلمهر ...
بیشتر
تنش شوری سبب کاهش کیفیت بذر گیاهان میشود، اما غلظتهای مناسب سیلیسیم و نیکل میتواند سبب بهبود شاخصهای جوانهزنی در بذرهای تولید شده گردد. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 1398 در شهرستان حاجی آباد، هرمزگان، ایران انجام شد. عامل اول شامل چهار رقم گلرنگ صفه، محلی اصفهان، پدیده و گلمهر و عامل دوم هفت سطح محلولپاشی شامل شاهد و محلولپاشی نیکل با غلظت 100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر و محلولپاشی سیلیسیم با غلظت 100، 150 و 200 میلیگرم در لیتر بود. نتایج نشان داد که محلولپاشی 100 میلیگرم در لیتر نیکل و 200 میلیگرم در لیتر سیلیسیم به ترتیب سبب افزایش 10 و 18 درصدی پتاسیم گردید. محلولپاشی 200 میلیگرم در لیتر سیلیسیم سبب افزایش 17 و 12 درصدی فعالیت آنزیم آلفا و بتا آمیلاز گردید. از سوی دیگر رقم گلمهر و پس از آن رقم صفه درصد و سرعت جوانهزنی و بنیه بذر بیشتری در بذرهای حاصل از گیاه مادری در شرایط تنش شوری نشان دادند، اما رقم پدیده دارای کمترین این صفات بود. محلولپاشی 200 میلیگرم در لیتر سیلیسیم در مقایسه با شاهد به ترتیب سبب افزایش 23 و 25 درصدی بنیه بذر در ارقام صفه و گلمهر شد، اما غلظت 300 میلیگرم در لیتر نیکل، سبب کاهش 24 و 19 درصدی در این ارقام شد. در مجموع نتایج این پژوهش تأثیر مثبت محلولپاشی غلظتهای 150 و 200 میلیگرم در لیتر سیلیسیم را در بهبود کیفیت بذرهای ارقام مختلف گلرنگ تحت تنش شوری نشان داد.
محمدرضا میرزایی؛ بابک بابائی
چکیده
در این تحقیق، صفات فیزیکی و شیمیایی بذر چغندرقند و ارتباطش با صفات جوانه زنی مطالعه شد. این صفات بر روی ده سینگل-کراس که از سه منطقه اردبیل فیروزکوه و کرج به دست آمده بود، مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که چگالی حجمی، چگالی واقعی و هدایت الکتریکی بذر چغندرقند تحت تاثیر متقابل محیط و ژنوتیپ می باشد. درصد مواد جامد محلول روی پریکارپ ...
بیشتر
در این تحقیق، صفات فیزیکی و شیمیایی بذر چغندرقند و ارتباطش با صفات جوانه زنی مطالعه شد. این صفات بر روی ده سینگل-کراس که از سه منطقه اردبیل فیروزکوه و کرج به دست آمده بود، مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که چگالی حجمی، چگالی واقعی و هدایت الکتریکی بذر چغندرقند تحت تاثیر متقابل محیط و ژنوتیپ می باشد. درصد مواد جامد محلول روی پریکارپ بذر چغندرقند (مواد بازدارنده جوانه زنی) فقط تحت تاثیر محیط تولید بذر بود. هم ژنتیک و هم شرایط محیطی حاکم بر طول مدت رشد و نمو بذر چغندرقند بر روی گیاه مادر، بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و میانگین زمان جوانه زنی موثر بودند. لیکن یکنواختی جوانهزنی بذر چغندرقند فقط تحت تأثیر ژنوتیب بود. از طرفی همبستگی بین چگالی واقعی، چگالی حجمی، تخلخل، میزان درصد مواد جامد محلول پریکارپ و هدایت الکتریکی بذر چغندرقند با برخی صفات جوانهزنی، معنیداری بود. لیکن صفت یکنواختی جوانه زنی هیچ همبستگی با صفات فیزیکی و شیمیای بذر نداشت. با افزایش چگالی پریکارپ بذر موجب کاهش عوامل کاهنده کیفیت بذر از جمله هدایت الکتریکی بذر و درصد مواد جامد محلول بر روی پریکارپ می شود. بنابراین یکنواختی جوانه زنی که کمتر تحت تاثیر محیط است، می تواند در بر نامه های اصلاحی به عنوان یک شاخص انتخاب کیفیت بذر، استفاده شود. صفات فیزیکی و شیمیایی که همبستگی معنی داری با صفات جوانه زنی دارند، در مدیریت تولید بذر چغندرقند با هدف افزایش ضریب استحصال و کیفیت بذر چغندرقند، قابل توصیه می باشند.
کوروش رهبری؛ مهدی مدندوست؛ فرهاد مهاجری؛ محمد رحیم اوجی
چکیده
زمان نامناسب برداشت باعث تولید بذر با کیفیت پایین میگردد، زیرا در این شرایط نشت مواد از پوسته بذر افزایش مییابد. بنابراین تعیین رطوبت مناسب بذر در هنگام برداشت اهمیت بسزایی دارد. این پژوهش در دو سال شامل سالهای 1397 و 1398 بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول سه رقم ذرت (Simon، AS71 و KSC703) و عامل دوم ...
بیشتر
زمان نامناسب برداشت باعث تولید بذر با کیفیت پایین میگردد، زیرا در این شرایط نشت مواد از پوسته بذر افزایش مییابد. بنابراین تعیین رطوبت مناسب بذر در هنگام برداشت اهمیت بسزایی دارد. این پژوهش در دو سال شامل سالهای 1397 و 1398 بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول سه رقم ذرت (Simon، AS71 و KSC703) و عامل دوم چهار زمان برداشت از نظر درصد رطوبت دانه (30 ، 35 ، 40 و 45 درصد) بود. نتایج نشان داد که بیشترین هدایت الکتریکی در تیمار برداشت زود هنگام با رطوبت 45 درصد و کمترین هدایت الکتریکی بذرهای ذرت در تیمار 30 درصد رطوبت در زمان برداشت مشاهده شد. برداشت زود هنگام با رطوبت 45 درصد سبب کاهش زندهمانی، درصد و سرعت جوانهزنی بذرهای ذرت گردید. بیشترین زندهمانی بذرهای ذرت در رطوبت 35 درصد در زمان برداشت در رقم AS71 مشاهده شد. جوانهزنی بذرهای ذرت ارقام Simon و KSC703 در تیمار 30 درصد رطوبت در زمان برداشت با 35 و 40 درصد رطوبت اختلاف آماری معنیداری نشان نداد. تیمار 45 درصد رطوبت در زمان برداشت سبب تاخیر در سرعت جوانهزنی شده است. در مجموع با توجه به کاهش پاسخ جوانهزنی در رطوبتهای بالا در زمان برداشت برای آزمونهای استاندارد و پیری تسریع شده، رطوبت 30 و 35 درصد در زمان برداشت جهت تولید بذر با کیفیت برای ذرت توصیه میشود.
حسین رضا روحی؛ محمد حسن وفائی؛ مریم ثمن؛ علی رضا شاهبداغلو
چکیده
جوانهزنی بذر از بحرانیترین مراحل چرخه زندگی گیاه بوده که بهشدت تحت تاثیر تنش خشکی قرار میگیرد. در این راستا اثر اسید آسکوربیک در بهبود وضعیت جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان بذرهای علف بره تحت تنش خشکی طی آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بررسی شد. بذرهای پیشتیمار نشده (شاهد) و پیشتیمار ...
بیشتر
جوانهزنی بذر از بحرانیترین مراحل چرخه زندگی گیاه بوده که بهشدت تحت تاثیر تنش خشکی قرار میگیرد. در این راستا اثر اسید آسکوربیک در بهبود وضعیت جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان بذرهای علف بره تحت تنش خشکی طی آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بررسی شد. بذرهای پیشتیمار نشده (شاهد) و پیشتیمار شده با اسید آسکوربیک در غلظتهای صفر (هیدروپرایمینگ)، 1 و 2 میلیمولار و سطوح خشکی صفر، 4/0-، 8/0- و 2/1- مگاپاسکال مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پیشتیمار بذرها با اسید آسکوربیک در سطوح مختلف خشکی موجب افزایش درصد جوانهزنی، بنیه بذر، طول ساقهچه، طول ریشهچه،کربوهیدراتهای محلول، پروتئینهای محلول و فعالیت آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز و کاهش متوسط زمان جوانهزنی، هدایت الکتریکی و محتوای مالون دیآلدهید شد. در پتانسیل 2/1- مگاپاسکال، پیشتیمار بذر با غلظت-های 1 و 2 میلیمولار اسید آسکوربیک سبب افزایش شاخص بنیه بذر،کربوهیدراتها و پروتئینهای محلول بهترتیب به-میزان 03/167، 26/22، 77/35 و 91/187، 61/22 ،20/30 درصد و همچنین افزایش فعالیت آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز بهترتیب به میزان 85/11، 81/22، 25/12 و 83/13، 33/31 ، 93/9 درصد شد. بنابراین استفاده از اسید آسکوربیک در غلظتهای 1 و 2 میلیمولار جهت کاهش اثرات منفی ناشی تنش خشکی قابل توصیه است.
آیدین حمیدی؛ حسین صادقی؛ حمیدرضا گازر؛ سامان شیدائی؛ بیتا اسکویی؛ حسن میوه چی؛ محمد نوری؛ شاپور علیزاده؛ صابر سیف امیری؛ لیلا زارع؛ اعظم دشتی
چکیده
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر فرآیند پس از یرداشت بر کیفیت بذر 2 رقم تجاری سویا ویلیامز و صبا(L17) در منطقه مغان به صورت یک آزمایش عاملی 5×2، دو رقم×5 مرحله فرآیند پس از برداشت، شامل پس از برداشت، پس از خشککردن، پس از بوجاری، پس از بستهبندی و پارت چینی و انبارداری، برپایه طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. صفات مورد بررسی درصد ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر فرآیند پس از یرداشت بر کیفیت بذر 2 رقم تجاری سویا ویلیامز و صبا(L17) در منطقه مغان به صورت یک آزمایش عاملی 5×2، دو رقم×5 مرحله فرآیند پس از برداشت، شامل پس از برداشت، پس از خشککردن، پس از بوجاری، پس از بستهبندی و پارت چینی و انبارداری، برپایه طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. صفات مورد بررسی درصد گیاهچههای عادی در آزمون جوانهزنی استاندارد و پس از آزمون پیری تسریع شده، شاخص وزنی بنیه گیاهچه پس از آزمون جوانهزنی استاندارد، درصد بذرهای شکسته، درصد بذرهای با پوسته ترکخورده و هدایت الکتریکی بودند. نتـایج نشان داد رقم ویلیامز از درصد گیاهچههای عادی پس از آزمون پیری تسریع شده و شاخص وزنی بنیه گیاهچه پس از آزمون جوانهزنی استاندارد بیشتر و درصد بذرهای با پوسته ترکخورده کمتری برخوردار بود. همچنین کمترین درصد گیاهچههای عادی در آزمون جوانهزنی استاندارد، درصد گیاهچههای عادی پس از آزمون پیری تسریع شده و شاخص وزنی بنیه گیاهچه پس از آزمون جوانهزنی استاندارد و بیشترین درصد بذرهای شکسته، درصد بذرهای با پوسته ترک خورده و هدایت الکترکی پس از مراحل خشککردن و انبارداری مشاهده شدند. براساس نتایج این تحقیق بذرهای رقم ویلیامز از توانائی حفظ قابلیت جوانهزنی و بنیه بیشتری در خلال مراحل فرآیند پس از برداشت نسبت به رقم صبا(L17) برخوردار بود. همچنین کاهش قابلیت جوانهزنی و بنیه بذر پس از مراحل خشککردن و انبارداری نامناسب بودن فرآیند خشککردن بذرها را مشخص کرد.
آرش محمدزاده؛ ناصر مجنون حسینی؛ صادق اسدی؛ حسین مقدم؛ محسن جمالی
چکیده
به منظور بررسی اثر پیری بذر بر شاخصهای جوانهزنی در شرایط آزمایشگاهی و استقرار گیاهچه و عملکرد گیاه لوبیا در شرایط مزرعه، پژوهشی در سال 90-1389 در آزمایشگاه و مزرعه آموزشی-پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران روی دو رقم لوبیا قرمز انجام شد. ارقام لوبیا شامل اختر و صیاد و سطح پیری مصنوعی شامل، صفر (شاهد)، 2، 4 و 6 روز پیری مصنوعی ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر پیری بذر بر شاخصهای جوانهزنی در شرایط آزمایشگاهی و استقرار گیاهچه و عملکرد گیاه لوبیا در شرایط مزرعه، پژوهشی در سال 90-1389 در آزمایشگاه و مزرعه آموزشی-پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران روی دو رقم لوبیا قرمز انجام شد. ارقام لوبیا شامل اختر و صیاد و سطح پیری مصنوعی شامل، صفر (شاهد)، 2، 4 و 6 روز پیری مصنوعی با طرح فاکتوریل و درقالب طرح بلوکهای کاملا تصادفی در 4 تکرار بود. نتایج نشان داد که تیمار پیری بذر، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، گیاهچههای طبیعی و بنیهوزنی گیاهچه را در آزمون جوانهزنی استاندارد به طور معنیداری کاهش داد. همچنین، تیمار پیری بذر سبب کاهش معنیدار صفات درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول و وزن خشک گیاهچه، گیاهچههای طبیعی و بنیهوزنی گیاهچه در آزمون پیری تسریع شده گردید. بین رقمهای مورد مطالعه نیز تفاوت معنیداری از نظر درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، گیاهچههای طبیعی، طول گیاهچه، بنیه وزنی گیاهچه و هدایت الکتریکی بذر مشاهده گردید. در آزمون هدایت الکتریکی، مقدار به دست آمده با افزایش شدت پیری افزایش یافت که این افزایش در رقم اختر بیشتر از صیاد بود. در شرایط مزرعه، صفات سبز شدن و عملکرد تحت تاثیر رقم و تیمار پیری قرار گرفت. اعمال پیری بذر سبب کاهش معنیدار شاخص ظهور گیاهچه، درصد استقرار و عملکرد دانه گردید که این کاهش در رقم اختر بیشتر از صیاد بود.
بیتا اسکویی؛ مریم دیوسالار؛ لیلا یاری؛ عباس زارعیان
دوره 2، شماره 1 ، فروردین 1392، ، صفحه 65-72
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی اثر بسته بندی های متفاوت بر بنیه بذر ارقام کلزای تولید و انبار شده در استان قم اجرا شـد . ارقـام مـورد بررسی شامل RGS ،طلائیه و اکاپی و انواع لفاف های بسته بندی بذر مورد استفاده پاکت کاغذی سه لایه و 4 لایه، کیسه پروپیلنی، پاکت کاغذی+پروپیلنی و کیسه کنفی بودند که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی ...
بیشتر
این آزمایش به منظور بررسی اثر بسته بندی های متفاوت بر بنیه بذر ارقام کلزای تولید و انبار شده در استان قم اجرا شـد . ارقـام مـورد بررسی شامل RGS ،طلائیه و اکاپی و انواع لفاف های بسته بندی بذر مورد استفاده پاکت کاغذی سه لایه و 4 لایه، کیسه پروپیلنی، پاکت کاغذی+پروپیلنی و کیسه کنفی بودند که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بـا سـه تکرارمـورد بررسـی قـرار گرفت. پاکت ها و کیسه های محتوی بذر در انبار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم به مدت یـک سـال انبـار شـدند و در انتهای دوره انبارداری از هر تیمار و تکرار نمونه برداری استاندارد به عمل آمد. سپس قابلیت جوانه زنی بذرها با اجرای آزمون جوانه زنی استاندارد آزمایش شد و همچنین جهت بررسی بنیه بذر آزمون های هدایت الکتریکی، آزمون سرما، پیری تسریع شده انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد ارقام مورد بررسی از لحاظ صفات مطالعه شده تفاوت معنی داری نداشتند ولی نگهداری بـذرها در پاکـت هـا و کیسه های مختلف تأثیر معنی داری بر قابلیت جوانه زنی در آزمون جوانه زنی استاندارد بذر داشته به طوری که بذرهای درون پاکت های کاغذی چهار و سه لایه بالاترین و بذرهای درون کیسه پروپیلنی و پاکت کاغذی+پروپیلنی کمترین قابلیـــ ت جوانـــ ه زنـ ـی در آزمـــ ون جوانهزنی استاندارد داشتند. همچنین نتایج بیانگر این بود که لفاف های مختلف نگهداری بذر بـر متوسـط زمـان لازم بـرای جوانـه زنـی، هدایت الکتریکی و قابلیت جوانه زنی بذرها پس از آزمون سرما و پیری تسریع شده اثر معنی دار داشت. مقایسه میانگین هـا نیـز نشـان داد بذرهای بسته بندی شده در پاکت های کاغذی سه لایه و چهار از بنیه بالاتری برخوردار بودند و این در حالی بودکه کیسههای پروپیلنی و پاکت های کاغذی +پروپیلنی اثرات تخریبی بیشتر بر بنیه بذر داشتند. از آنجایی که در انبار محل آزمایش در برخی از ماه های سال دما به 45 درجه سانتی گراد بالای صفر و رطوبت نسبی هوا به 85 درصد افزایش یافت و با توجه به این که دماهـای بـالا سـبب افـزایش سـرعت وقوع برخی از واکنش های هیدرولیتیکی می شود و زوال بذر را تسریع می کند، لذا تأثیر دما در کیسه های پروپیلنی و کاغذی + پروپیلنی بیشتر بوده و استفاده از پاکت های سه یا چهار لایه کاغذی مناسب بوده است.