محسن ساسانی؛ مسعود احمدزاده؛ محمدرضا جهانسوز؛ ثریا نوید
چکیده
پوسیدگی ریشه و طوقه گندم از مهمترین بیماریهایی است که توسط گونههای قارچ فوزاریوم ایجاد میشود. پژوهش حاضر با هدف بیوپرایم بذر با جدایه باکتری Bacillus Velezensis UTB96 جهت کنترل بیمارگر قارچی پوسیدگی ریشه و طوقه و بهبود شاخصهای رشدی گندم، در شرایط آزمایشگاهی و گلخانهای در سال 1398 انجام شد. اثر بازدارندگی باکتری بر رشد بیمارگر قارچی در ...
بیشتر
پوسیدگی ریشه و طوقه گندم از مهمترین بیماریهایی است که توسط گونههای قارچ فوزاریوم ایجاد میشود. پژوهش حاضر با هدف بیوپرایم بذر با جدایه باکتری Bacillus Velezensis UTB96 جهت کنترل بیمارگر قارچی پوسیدگی ریشه و طوقه و بهبود شاخصهای رشدی گندم، در شرایط آزمایشگاهی و گلخانهای در سال 1398 انجام شد. اثر بازدارندگی باکتری بر رشد بیمارگر قارچی در شرایط آزمایشگاه در آزمون کشت متقابل، متابولیتهای فرار و عصاره باکتری بهترتیب 60،50 و 30 درصد بود. جدایه باکتریایی توانایی تولید آنزیمهای بیوکنترلی، متابولیتها و هورمونهای محرک رشدی نظیر اکسین، سیدروفور و آنزیم ACC deaminase را داشت. در آزمایشگاه، ضدعفونی بذر گندم قبل از پرایم، تأثیر بهسزایی بر افزایش کارایی تکنیک بیوپرایم با باکتری داشت، زیرا که در بذرهای گندم ضدعفونی نشده، باکتری در کاهش قارچ بیمارگر نقشی نداشت. بهترتیب محلول بیواسموپرایم، اسموپرایم و هالوپرایم بیشترین تأثیر را در کنترل قارچ بیمارگر و بهبود شاخصهای رشدی گندم (درصد جوانهزنی، طول و وزن خشک اندامهای ریشه و ساقه)، در شرایط گلخانه داشتند. محلول پودر تالک و صمغ اگرچه در بذور جوانه زده باعث کاهش بیماری قارچی پوسیدگی ریشه و طوقه شد، ولی درصد جوانهزنی بذرهای گندم در این تیمار کاهش یافت. ترکیب پودر تالک + صمغ زانتان با باکتری، باعث بهبود صفات مذکور شد.
مسعود احمد زاده؛ زهرا صابر باغبان؛ حمید رضا حدادی
چکیده
فناوری نانو به عنوان یک فناوری قدرتمند نوین، توانایی ایجاد انقلاب و تحولات عظیمی را در سیستم تأمین موادغذایی و کشاورزی در گستره جهانی دارد. این مطالعه برای بررسی تأثیر غلظتهای مختلف نانو ذرات نقره بر مؤلفههای جوانهزنی دو رقم پنبه (سایاکرا و ورامین) و یک رقم ذرت (704) و تعیین میزان MIC و MBC در باکتری عامل بلایت پنبه (Xanthomonas smithii)، به عنوان ...
بیشتر
فناوری نانو به عنوان یک فناوری قدرتمند نوین، توانایی ایجاد انقلاب و تحولات عظیمی را در سیستم تأمین موادغذایی و کشاورزی در گستره جهانی دارد. این مطالعه برای بررسی تأثیر غلظتهای مختلف نانو ذرات نقره بر مؤلفههای جوانهزنی دو رقم پنبه (سایاکرا و ورامین) و یک رقم ذرت (704) و تعیین میزان MIC و MBC در باکتری عامل بلایت پنبه (Xanthomonas smithii)، به عنوان باکتری بذرزاد صورت گرفت. تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش شامل غلظتهای 20، 40، 60، 80، 100، 120، 140، 160، 320 و 640 میکرولیتر بر لیتر از نانو ذرات نقره می باشد که اثر آنها بر فاکتورهای رشدی نظیر سرعت جوانهزنی بذر، طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه در شرایط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. در رقم سایاکرا بیشترین مقادیر در صفات طول ساقهچه و گیاهچه مربوط به غلظت 120 میکرولیتر بر لیتر و در رقم ورامین در غلظت 60 میکرولیتر بر لیتر بودهاند. در ذرت رقم 704، در صفات طول ریشهچه، ساقهچه وگیاهچه بیشترین و کمترین مقادیر به ترتیب متعلق به غلظتهای 80 و 160 میکرولیتر بر لیتر و در مورد صفت سرعت جوانهزنی کمترین مقدار متعلق به غلظت 640 میکرولیتر بر لیتر بود. بررسیها نشان دادند MIC نانوذراتنقره در مورد باکتری (X. smithii) 5/0 میکرولیتر/لیتر میباشد. همچنین جلوگیری 100% از رشد این جدایه باکتریاییMBC، در غلظت 15 میکرولیتر/لیتر میباشد.
محمد انتصاری؛ بهنام کامکار؛ فرشید قادری فر؛ مسعود احمدزاده
چکیده
به منظور ارزیابی تاثیر تیمار قارچ Trichoderma بر تولید غدههای بذری سیبزمینی در حضور بیمارگر Rhizoctoniasolani از مایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل در 3 تکرار انجام شد. تیمارهای این پژوهش شامل 3 جدایه قارچهای تریکودرما Trichoderma harzianum (TR)، Trichoderma virens(Tr2)، Trichoderma atroviride (Tr3)، قارچ بیمارگرRhizoctoniasolani Ag3، و ارقام سیبزمینی ...
بیشتر
به منظور ارزیابی تاثیر تیمار قارچ Trichoderma بر تولید غدههای بذری سیبزمینی در حضور بیمارگر Rhizoctoniasolani از مایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل در 3 تکرار انجام شد. تیمارهای این پژوهش شامل 3 جدایه قارچهای تریکودرما Trichoderma harzianum (TR)، Trichoderma virens(Tr2)، Trichoderma atroviride (Tr3)، قارچ بیمارگرRhizoctoniasolani Ag3، و ارقام سیبزمینی شامل آگریا و سانته تهیه شده از موسسه ثبت و گواهی نهال و بذر بود. صفات اندازه-گیری شده در این از مایش شامل وزن خشک ریشه، ساقه، استولون، وزن تر ریزغده، تعداد ریزغده و استولون و همچنین شدت بیماریزایی غده ناشی از Black scurf بود. نتایج نشان داد که استفاده از تیمار Trichoderma توانست تاثیر معنیداری بر صفات اندازهگیری شده در حضور بیمارگر داشته باشد و همچنین شدت بیماریزایی را نسبت به شاهد به طور معنیداری کاهش داد. ترکیب تیماری Tr1 و رقم آگریا نسبت به سایر ترکیبات بر صفات اندازهگیری شده تأثیر بیشتری داشت، بطوریکه بیشترین وزن خشک ساقه، وزن خشک استولون، وزن تر ریزغده و تعداد ریزغده در ترکیب تیماری Tr1 رقم آگریا به دست آمد، بهنحوی که نسبت به شاهد به ترتیب افزایش 80، 52، 70 و 175 درصدی مشاهده شد. استفاده از تیمارTr1 باعث افزایش فعالیت سیستم آنتیاکسیدانتی آنزیم آسکوربات پراکسیداز (APX) و محتوای پرولین و از طرف دیگر کاهش پراکسیداسیون لپید گردید.
سلیمان قاسمی؛ مسعود احمدزاده؛ مجید حسینی؛ سیاوش ترابی
چکیده
در این پژوهش اثر کودهای میکروبی بایوفارم و پروبیو96 بر پارامترهای کمی و کیفی گندم مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی در مزرعه ای به مساحت نیم هکتار در قالب طرح آزمایشی بلوکهای کاملا تصادفی در بخش خنجین استان مرکزی اجرا شد. نتایج نشان داد تیمار محصول پروبیو96 با 8/366 بوته در متر مربع بیشترین تعداد جوانهزنی را دارد. در این بررسی محصول پروبیو ...
بیشتر
در این پژوهش اثر کودهای میکروبی بایوفارم و پروبیو96 بر پارامترهای کمی و کیفی گندم مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی در مزرعه ای به مساحت نیم هکتار در قالب طرح آزمایشی بلوکهای کاملا تصادفی در بخش خنجین استان مرکزی اجرا شد. نتایج نشان داد تیمار محصول پروبیو96 با 8/366 بوته در متر مربع بیشترین تعداد جوانهزنی را دارد. در این بررسی محصول پروبیو 96 با 33/47 سانتیمتر بالاترین ارتفاع بوته را به خود اختصاص داد. از نظر پنجهزنی بایوفارم با متوسط 14/3 پنجه در هر بوته در رتبه نخست قرار گرفت. کاربرد هر دو پروبیوتیک گیاهی سبب بهبود وزن هزاردانه نسبت به تیمار شاهد داشت. تیمار بذرها با بایوفارم و پروبیو96 سبب بهبود وزن هزار دانه به ترتیب تا 1/41 و 8/39 گرم شدند. این در حالی است که وزن هزاردانه در مورد تیمار شاهد 2/37 گرم بود. نتایج نشان داد که عملکرد گندم در تیمارهای مختلف تفاوت معنی دار و چشمگیری نسبت به شاهد دارد. کاربرد هر دو کود بیولوژیک سبب افزایش عملکرد نسبت به تیمار شاهد داشت. تیمار بذرها با بایوفارم و پروبیو96 سبب افزایش عملکرد به ترتیب به میزان 64 و 44 درصد نسبت به شاهد شدند. میزان عملکرد نیز به ترتیب 9/1900 و 7/1661 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. این در حالی است که عملکرد گندم در تیمار شاهد 8/1152 کیلوگرم در هکتار بود. نتایج بخش آنالیز کیفی گندم های تولید شده تحت سه تیمار مختلف نشان داد که این تیمارها بر روی خصوصیات کیفی دانه گندم اثر قابل ملاحظه ای نداشته اند.