سیمین حقانی فر؛ مرجان دیانت؛ آیدین حمیدی؛ فریدون قاسم خان قاجار؛ الیاس سلطانی
چکیده
بهمنظور یافتن مؤثرترین تیمار برای شکستن سختی بذر خارشتر ایرانی که از مشکلات عمده زراعت آن در سطح وسیع است، تحقیقی در آزمایشگاه مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در سال1400 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل اسیدسولفوریک 98% (در سه زمان 25، 30 و 35 دقیقه) و همچنین آب 100 درجه سلسیوس (در سه زمان 30 ثانیه، 1 و3 دقیقه) در مقایسه با شاهد (بذر بدون تیمار) ...
بیشتر
بهمنظور یافتن مؤثرترین تیمار برای شکستن سختی بذر خارشتر ایرانی که از مشکلات عمده زراعت آن در سطح وسیع است، تحقیقی در آزمایشگاه مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در سال1400 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل اسیدسولفوریک 98% (در سه زمان 25، 30 و 35 دقیقه) و همچنین آب 100 درجه سلسیوس (در سه زمان 30 ثانیه، 1 و3 دقیقه) در مقایسه با شاهد (بذر بدون تیمار) انجام گردید. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گردید. نتایج بهدست آمده نشان داد که جمعیتها از نظر کلیه صفات تفاوت معنیداری داشتند و تفاوت بین تیمارهای سختی بذر و اثرات متقابل آنها برای کلیه صفات در سطح یک درصد معنیدار بود. نتایج یافتهها نشانگر این است که وجود پوسته سخت بهعنوان یک مانع فیزیکی است و از طریق ممانعت از گسترش رویان و یا از طریق ایجاد محدودیت در جذب آب و تبادلات گازی بهعنوان عوامل محدوده کننده جوانهزنی عمل میکند. بنابراین اعمال یکسری از تیمارهای خراشدهی بذر مانند تیمار اسید سولفوریک و آب 100 درجه سلسیوس جوانهزنی بذر خارشتر ایرانی را بهبود میبخشد. از آنجا که کاربرد تیمارهایی مانند اسیدسولفوریک مشکلاتی مانند خطر کار با اسید را بههمراه دارد و همچنین باتوجه به ارزان و در دسترس بودن آب، عدم نیاز به امکانات و مواد خاص، بی ضرر بودن و سادگی کار با آن جهت تحریک جوانهزنی و برطرف نمودن سختی بذر خارشتر ایرانی، آب 100درجه سلسیوس بهمدت 30 ثانیه در دمای °C30 ژرمیناتور در اولویت برای تیمار بذر خارشتر ایرانی می باشد.
کیوان ملکی؛ نادر صالحی؛ الیاس سلطانی؛ مصطفی اویسی
چکیده
هدف از این پژوهش کمیسازی تأثیر خفتگی ثانویه بر سبزشدن کلزا با استفاده از مدل چاپمن-ریچاردز تحت شرایط مزرعهای بود. این آزمایش با استفاده از 20 ژنوتیپ کلزای تحت شرایط مزرعهای انجام شد. جهت القای خفتگی ثانویه، روش استاندارد هاهنهایم مورد استفاده قرار گرفت. آزمایش سبزشدن شدن نیز و با استفاده از یک طرح فاکتوریل در قالب بلوکهای کاملا ...
بیشتر
هدف از این پژوهش کمیسازی تأثیر خفتگی ثانویه بر سبزشدن کلزا با استفاده از مدل چاپمن-ریچاردز تحت شرایط مزرعهای بود. این آزمایش با استفاده از 20 ژنوتیپ کلزای تحت شرایط مزرعهای انجام شد. جهت القای خفتگی ثانویه، روش استاندارد هاهنهایم مورد استفاده قرار گرفت. آزمایش سبزشدن شدن نیز و با استفاده از یک طرح فاکتوریل در قالب بلوکهای کاملا تصادفی در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران با 4 تکرار و به مدت 122 روز انجام شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد هردو عامل ژنوتیپ و تنش خشکی بر درصد و سرعت سبزشدن گیاهچههای کلزا تحت شرایط مزرعه مؤثر بودند. با اینحال پتانسیل القای خفتگی ثانویه در بین ژنوتیپها متفاوت بود و در ژنوتیپهای کرج2، اچ50 و اس ال ام046 سرعت سبزشدن پیش از القاء خقتگی ثانویه 407/0، 143/0 و 355/0 (بر روز) بود که پس از القای خفتگی به ترتیب به 411/0، 289/0 و 364/0 (بر روز) افزایش پیدا کرد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین درصد سبزشدن در شرایط عدم وجود خفتگی ثانویه مربوط به ژنوتیپ احمدی بود، ولی این ژنوتیپ با سایر ژنوتیپها (هایولا، مغان، اسالام046، آرجیاس، اپرا و کرج1) تفاوت معنیداری نداشت و هنگامی که خفتگی ثانویه به بذور القاء شد نیز ژنوتیپ احمدی بیشترین درصد سبزشدن را داشت و کمترین درصد سبزشدن پس از القاء خفتگی نیز مربوط به ژنوتیپ طلایه بود.
رسول استادیان بیدگلی؛ حمیدرضا بلوچی؛ الیاس سلطانی؛ علی مرادی
چکیده
اطلاعات کمی در مورد اثرات دما و پتانسیل آب بر جوانهزنی بذر گلرنگ وجود دارد. بهمنظور بررسی تأثیر دما و پتانسیل آب بر شاخصهای جوانهزنی در بذر گلرنگ (رقم صفه) آزمایشی بهصورت تجزیه مرکب در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار 25 بذری در آزمایشگاه تکنولوژی بذر گروه زراعت و اصلاحنباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1393 ...
بیشتر
اطلاعات کمی در مورد اثرات دما و پتانسیل آب بر جوانهزنی بذر گلرنگ وجود دارد. بهمنظور بررسی تأثیر دما و پتانسیل آب بر شاخصهای جوانهزنی در بذر گلرنگ (رقم صفه) آزمایشی بهصورت تجزیه مرکب در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار 25 بذری در آزمایشگاه تکنولوژی بذر گروه زراعت و اصلاحنباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح دمایی (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتیگراد) و پتانسیل آب (0، 0.2-، 0.4-، 0.6-، 0.8-، 1-، 1.2-، 1.4- و 1.6- مگاپاسکال) در نظر گرفته شد. صفات درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه و شاخص بنیه گیاهچه اندازهگیری گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تأثیر دما، پتانسیل آب و اثر متقابل آنها بر کلیه شاخصهای جوانه زنی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. همچنین با کاهش پتانسیل آب، درصد و سرعت جوانه زنی کاهش یافت. در دمای 5 درجه سانتیگراد با تغییر پتانسیل آب از صفر به 1.6- مگاپاسکال درصد جوانه زنی از 98 درصد به صفر رسید و در دمای 30 درجه سانتیگراد با تغییر پتانسیل آب از صفر به 1.6- مگاپاسکال درصد جوانه زنی از 95 درصد به 1 درصد کاهش یافت. با افزایش دما تا دمای 20 درجه سانتیگراد، درصد و سرعت جوانه زنی افزایش یافت و پس از آن کاهش یافت.
عنایت رضوانی؛ فرشید قادری فر؛ آیدین حمیدی؛ الیاس سلطانی
دوره 5، شماره 2 ، بهمن 1395، ، صفحه 51-63
چکیده
به منظور بررسی روند نمو و تحمل به خشکیدگی و اثر آن بر کیفیت بذر ذرت هیبرید، لاینهای والدینی در سال 92 در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و پنج تاریخ کاشت در کرج کشت شدند. هر هفته نمونهبرداری از بلال لاین مادری (B73) انجام شد. نمونه بذرهای هیبرید به دو صورت تازه و خشک شده (در هوای آزاد)تحتارزیابیهایروند رشد و نمو بذر و نیز تغییرات ...
بیشتر
به منظور بررسی روند نمو و تحمل به خشکیدگی و اثر آن بر کیفیت بذر ذرت هیبرید، لاینهای والدینی در سال 92 در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و پنج تاریخ کاشت در کرج کشت شدند. هر هفته نمونهبرداری از بلال لاین مادری (B73) انجام شد. نمونه بذرهای هیبرید به دو صورت تازه و خشک شده (در هوای آزاد)تحتارزیابیهایروند رشد و نمو بذر و نیز تغییرات جوانهزنی و قدرت بذر قرار گرفتند. اثر تاریخ کاشت بر درصد نهایی گیاهچه عادی، متوسط زمان جوانهزنی و طول گیاهچه آزمون جوانهزنی استاندارد معنیدار بود. در مجموع ، تاریخ کشت چهارم بطور معنیداری درصد گیاهچه عادی و قدرت بذر بالاتری داشت. دامنه سرعت پر شدن بذر (از 3/7 الی 9/2 میلیگرم در روز) و سرعت کاهش رطوبت (از 0/63 تا 1/06 درصد درروز) در تاریخهای مختلف کشت متفاوت بود. بذرهای در حال نمو که خشک شده بودند خیلی زودتر (30-20 روز بعد از گرده افشانی) نسبت به بذرهای تازه (50-30 روز بعد از گرده افشانی)، تحمل به خشکیدگی و جوانه زنی را شروع کردند و زودتر (60-30 روز بعد از گرده افشانی) از بذرهای تازه نیز به حداکثر درصد گیاهچه های عادی و اتمام تحمل به خشکیدگی در تمام بذرها رسیدند. در تاریخ کشت سوم و چهارم، با توجه به مواجه نشدن مراحل اولیه نمو با تنش گرمایی اوایل مرداد و در نتیجه شروع فرآیند خشکیدگی در دمای خنک تر، تحمل خشکیدگی در تمام بذرها سریعتر به پایان رسید و بذرهای خشک شده، خیلی زودتر به حداکثر درصد گیاهچه عادی رسیدند. ارزیابی روند تغییرات متوسط زمان جوانه زنی (MGT) و طول گیاهچه به عنوان شاخصهای دیگر کیفیت بذر نشان داد بذرهای خشک شده پس از شروع جوانه زنی،نسبت به بذرهای تازه، خیلی سریعتر به حداکثر سرعت جوانه زنی و طول گیاهچه رسیدند و تغییرات این دو شاخص، روندی مشابه تغییرات درصد گیاهچه های عادی داشته است. با توجه به موارد فوق میتوان نتیجه گرفت که تنظیم تاریخ کاشت واجتناب از برخورد مراحل آغازین نمو با دمای بالاتر از 35 درجه سانتیگراد موجب توسعه سریع تحمل به خشکیدگی به تمام بذرها و ارتقای کیفیت بذر میشود.