اعظم خالقی؛ علیرضا دادخواه؛ رضا رضوانی
چکیده
این تحقیق در سال 1401 بهمنظور توانایی دگرآسیبی گیاه درمنه (Artemisia aucheri L.) بر ویژگیهای جوانهزنی و رشد گیاه زراعی کلزا و علف هرز ناخنک در دو بخش (آزمایشگاه و گلخانه) بهترتیب در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در دانشکده کشاورزی شیروان – دانشگاه بجنورد در سال 1401 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش ...
بیشتر
این تحقیق در سال 1401 بهمنظور توانایی دگرآسیبی گیاه درمنه (Artemisia aucheri L.) بر ویژگیهای جوانهزنی و رشد گیاه زراعی کلزا و علف هرز ناخنک در دو بخش (آزمایشگاه و گلخانه) بهترتیب در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در دانشکده کشاورزی شیروان – دانشگاه بجنورد در سال 1401 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل عصارههای آبی درمنه در غلظتهای 5، 10 و 15 درصد وزن خشک ریشه، 5، 10 و 15 درصد وزن خشک اندام هوایی (ساقه و برگ) و شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصارهها، صفات جوانهزنی، رشدی وهمچنین محتوای کلروفیل کل هر دو گیاه مورد بررسی بطور معنیداری کاهش یافت. بالاترین و پایینترین میزان بازدارندگی بین غلظتها و اندامها، به ترتیب در تیمار عصاره 15 درصد ریشه و عصاره 5 درصد اندام هوایی مشاهده شد. عصاره 15 درصد ریشه درمنه، جوانه زنی در کلزا و ناخنک را بترتیب 1/37 درصد و 5/48 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. با افزایش غلظت عصاره ریشه از صفر به 15 درصد در کلزا، طول ساقه 3/30 درصد و در ناخنک 3/56 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. بطور کلی، غلظتهای مختلف عصاره درمنه، تأثیر بازدارندگی بیشتری بر صفات مورد بررسی در علف هرز ناخنک نسبت به گیاه کلزا داشت و عصاره ریشه درمنه نسبت به اندام هوایی، توانایی بیشتری در بازدارندگی جوانهزنی و رشد بذور گیاهان داشت و میتوان عصاره آبی 15 درصد ریشه درمنه را برای کاهش رشد علف هرز ناخنک پیشنهاد نمود.
سکینه اسفندیاری؛ علیرضا دادخواه؛ رضا رضوانی
چکیده
این پژوهش بهمنظور مطالعه تأثیر عصاره آبی اندامهای مختلف قیچ (Zygophyllum eurypterum L.) بر شاخصهای جوانهزنی و رشدی گیاه گندم و علف هرز تلخه اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل عصارههای آبی قیچ در غلظتهای 5، 10 و %15ریشه ، 5، 10 و %15 اندامهوایی (ساقه و برگ) و شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصارهها، صفات رشدی و کلروفیل کل هر ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور مطالعه تأثیر عصاره آبی اندامهای مختلف قیچ (Zygophyllum eurypterum L.) بر شاخصهای جوانهزنی و رشدی گیاه گندم و علف هرز تلخه اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل عصارههای آبی قیچ در غلظتهای 5، 10 و %15ریشه ، 5، 10 و %15 اندامهوایی (ساقه و برگ) و شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصارهها، صفات رشدی و کلروفیل کل هر دو گیاه مورد بررسی بهطور معنیداری کاهش یافت. نتایج نشان داد که بالاترین و پایینترین میزان بازدارندگی بین غلظتها و اندامهای مورد بررسی بهترتیب مرتبط با عصاره %15 اندام هوایی و عصاره %5 ریشه بود. فعالیت آنتیاکسیدانی گندم و علف هرز تلخه با افزایش سطح عصارهی ریشه و اندام هوایی قیچ افزایش یافتند. نتایج نشان داد بالاترین سطح عصاره اندامهوایی قیچ در گندم، %12/77 سرعت جوانهزنی را نسبت به شاهد کاهش داد. اما جوانهزنی بذور تلخه، در سطحهای 10 و 15 درصد اندامهوایی کاملاً متوقف شد و به صفر رسید. با افزایش غلظت عصاره اندام هوایی از صفر به %15 در تلخه، طول ریشه %2/49 و در گندم %9/52 نسبت به شاهد کاهش پیدا کرد. بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدان در سطح %15 اندامهوایی در هر دو گیاه مشاهده شد که در این بین تلخه با %32/70 دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بیشتری بود. اکثر صفات بررسی شده در علفهرز تلخه نظیر درصد جوانهزنی، طول ریشهچه و طول ساقهچه، حساسیت بیشتری به اثرات دگرآسیبی قیچ نسبت به گندم داشت و میتوان عصاره آبی %15 اندام هوایی قیچ را برای کاهش رشد علف هرز تلخه پیشنهاد نمود.
علی حسنی؛ محمدهادی خوش تقاضا؛ محمدتقی عبادی
چکیده
در این پژوهش تاثیر امواج فراصوت بر جوانه زنی و شاخص بنیه بذر زیره سیاه ایرانی (Bunium persicum Boiss.) مورد مطالعه قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل دادهها و بهینه سازی آزمایش از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی استفاده شد. فاکتورهای آزمایش شامل زمان اعمال تیمار فراصوت (5، 7 و 9 دقیقه)، توان فراصوت (130، 180 و230 وات) و دمای فراصوت (10، 20 و 30 سلسیوس) و هم چنین تیمار ...
بیشتر
در این پژوهش تاثیر امواج فراصوت بر جوانه زنی و شاخص بنیه بذر زیره سیاه ایرانی (Bunium persicum Boiss.) مورد مطالعه قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل دادهها و بهینه سازی آزمایش از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی استفاده شد. فاکتورهای آزمایش شامل زمان اعمال تیمار فراصوت (5، 7 و 9 دقیقه)، توان فراصوت (130، 180 و230 وات) و دمای فراصوت (10، 20 و 30 سلسیوس) و هم چنین تیمار شاهد بر جوانهزنی و شاخص بنیه بذر زیره سیاه بود. نتایج بیانگر تاثیر معنیدار تیمارهای زمان و توان امواج فراصوت بر صفات مورد مطالعه بود ولی متغیر دما بر صفات مورد مطالعه تاثیر معنیداری نداشت. بیشترین میزان جوانهزنی (61 درصد) و شاخص بنیه بذر (800) در توان 180 وات و مدت زمان اعمال تیمار فراصوت 7 دقیقه و دمای °C 20 مشاهده شد و کمترین میزان جوانهزنی (5/24 درصد) و شاخص بنیه بذر (462) مربوط به تیمار 230 وات و مدت زمان 9 دقیقه در دمای °C 20 بود. همچنین نتایج بهینهسازی نشان داد که بهترین نقاط برای توان، زمان و دما برای دستیابی به بیشترین مقادیر درصد جوانهزنی و شاخص بنیه بذر به ترتیب 47/175 وات، 37/6 دقیقه و دمای°C 36/19 بود و مقادیر خروجی (درصد جوانه زنی و شاخص بنیه بذر) به ترتیب در این نقاط 02/63 درصد و 39/808 به دست آمدند. نتایج نشان داد که افزایش و یا کاهش زمان و توان اعمال فراصوت از محدوده معینی باعث کاهش درصد جوانهزنی و شاخص بنیه بذر میگردد.
احسان شاکری؛ یحیی امام؛ مریم جهانی دوقزلو؛ سید علی طباطبایی
دوره 5، شماره 2 ، بهمن 1395، ، صفحه 65-75
چکیده
به منظور ارزیابی اثر تنش شوری بر شاخصهای جوانه زنی گیاهچه سورگوم، آزمایشی در سال 1393 در آزمایشگاه غلات دانشکدهی کشاورزی دانشگاه شیراز، بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل 5 سطح شوری (شاهد، 3/5، 6/5، 9/5 و 12/5 دسیزیمنس بر متر) و 44 نوع بذر سورگوم بود. نتایج تجزیه واریانس نشان ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثر تنش شوری بر شاخصهای جوانه زنی گیاهچه سورگوم، آزمایشی در سال 1393 در آزمایشگاه غلات دانشکدهی کشاورزی دانشگاه شیراز، بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل 5 سطح شوری (شاهد، 3/5، 6/5، 9/5 و 12/5 دسیزیمنس بر متر) و 44 نوع بذر سورگوم بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد سطوح مختلف شوری اثر معنیداری بر شاخصهای جوانهزنی از جمله سرعت و درصد جوانهزنی، طول و وزن خشک گیاهچه و شاخص بنیهی بذر داشت. نتایج مقایسه میانگین نشان داد لاین KDFGS19 از نظر شاخصهای درصد جوانهزنی (86%)، طول گیاهچه (386/2 میلیمتر) و شاخص بنیهی بذر (332/33) و رقم قلمی هرات از لحاظ سرعت جوانه زنی (12/6 تعداد در روز) بیشترین میزان را به خود اختصاص دادند. مقایسه گروهی بین لاینها و ارقام نشان دادکه در تمامی شاخصهای مورد بررسی (به استثنای وزن خشک گیاهچه) بین این دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت بطوریکه میانگین شاخص سرعت و درصد جوانه زنی در لاینها، و میانگین طول گیاهچه و شاخص بنیه ی بذر در ارقام برتری نشان دادند.
روزبه فرهودی؛ مریم مکی زاده تفتی
دوره 3، شماره 2 ، مهر 1393، ، صفحه 241-249
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی تیمارهای شکست خواب بذرکرفس کوهی (odoratissma Kelussia (در قالب طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار در سال 1391 در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع ایران انجام شد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از سرمادهی( دمای 4 درجه سانتیگراد بالای صفر به مدت 4 ،6 ،8 و 10هفته)، اسید جیبرلیک (محلول 250 ،500 و 1000 پی پی ام) و ترکیب تیمارهای سرما و اسید جیبرلیک ...
بیشتر
این تحقیق به منظور بررسی تیمارهای شکست خواب بذرکرفس کوهی (odoratissma Kelussia (در قالب طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار در سال 1391 در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع ایران انجام شد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از سرمادهی( دمای 4 درجه سانتیگراد بالای صفر به مدت 4 ،6 ،8 و 10هفته)، اسید جیبرلیک (محلول 250 ،500 و 1000 پی پی ام) و ترکیب تیمارهای سرما و اسید جیبرلیک (محلول 500 پی پی ام اسید جیبرلیک توام با دمای 4 درجه سانتیگراد بالای صفر به مدت 4 ،6 ،8 و 10هفته). نتایج نشان داد جوانه زنی و رشد گیاهچه کرفس کوهی تحت تاثیر تیمارهای شکست خواب بذر قرار گرفت (01.0
اسید جیبرلیک (% 86 و% 88 (مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد بیشترین طول ساقه چه و ریشه چه کرفس کوهی پس از 40 روز نیز تحت تاثیر این دو تیماربه دست آمد. بیشترین فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز بذر کرفس کوهی تحت تاثیر تیمارهای تحت تاثیر تیمارهای 8 و 10 هفته سرمادهی توام با محلول 500 پی پی ام اسید جیبرلیک (به ترتیب 2/14 نانومول بر بذر بر دقیقه و 8/13 نانومول بر بذر بر دقیقه) مشاهده شد. تیمار های 8 و 10 هفته سرمادهی توام با محلول 500 پی پی ام اسید جیبرلیک بهترین تیمار جهت تحریک جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه کرفس کوهی در این آزمایش بود.