اثرات پرایمینگ بذر با استفاده از پلاسمای سرد بر افزایش جوانه زنی و رشد بذر گوار (Cyamopsis tetragonoloba) در شرایط تنش شوری

فروغ فیروزکوهی؛ فاطمه نصیبی؛ بتول کرامت؛ هادی نوری؛ عفت السادات احمدی موسوی

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 13 دی 1403

https://doi.org/10.22092/ijsst.2024.364182.1507

چکیده
  اثرات تخلیه سد دی الکتریک (DBD) تیمارهای پلاسمای هلیوم بر جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه گوار (Cyamopsis tetragonoloba) مورد بررسی قرار گرفت. بذرها با صفر، 44/1 و 68/0 وات پلاسمای سرد به مدت 60 ثانیه پیش تیمار شدند. آزمایش تنش شوری شامل سه سطح شوری کلرید سدیم ( صفر، 50 و 100 میلی‌مولار) بود. نتایج نشان داد که تیمارهای پلاسما تأثیر مثبتی بر جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه ...  بیشتر

تاثیر باکتری‌های Pseudomonas fluorescens متحمل به شوری بر شاخص‌های جوانه‌زنی و رشد گیاهچه دو رقم کنجد تحت تنش شوری

سارا یاوری رامشه؛ فاطمه دهقان نیری

دوره 13، شماره 1 ، اسفند 1402، ، صفحه 37-57

https://doi.org/10.22092/ijsst.2023.361110.1468

چکیده
  در این پژوهش خصوصیات موفولوژیکی و بیوشیمایی 10 جدایه Pseudomonas fluorescens، تحمل به شوری و تاثیر جدایه‌ها بر جوانه‌زنی و شاخص‌های رشد گیاهچه‌های کنجد تحت تنش شوری بررسی شد. براساس نتایج تمام جدایه‌ها گرم منفی و دارای تحرک مثبت و خاصیت فلورسنتی بودند. قدرت حل‌کنندگی فسفات در محیط جامد برای جدایه‌های P2، P3 و P9 بیشتر از سایر جدایه‌ها بود. توانایی ...  بیشتر

تأثیر هالوپرایمینگ بر خصوصیات جوانه‌زنی گیاه دارویی مریم‌گلی مصری (Salvia aegyptiaca) تحت تنش شوری

محمد پیچند؛ قاسمعلی دیانتی تیلکی؛ حسین مرادی؛ محمدعلی علیزاده

دوره 12، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 1-11

https://doi.org/10.22092/ijsst.2023.360046.1453

چکیده
  تنش شوری یکی از مهم‌ترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان است که تقریباً بر تمام مراحل رشد و نمو اثر منفی داشته و با ایجاد مسمومیت یونی و اختلال در جذب آب باعث کاهش کیفیت و کمیت گیاهان می‌گردد. هالوپرایمینگ، خیساندن بذور در محلول نمک و یک تیمار قبل از کشت، باعث افزایش جوانه‌زنی و سبز شدن یکنواخت بذور تحت شرایط نامطلوب محیط زیستی می‌گردد. ...  بیشتر

ارزیابی تغییرپذیری جوانه‌زنی بذر کینوا (Chenopodium quinoa var. Titicaca) در پاسخ به دما، تنش شوری و خشکی

آرش مامدی؛ فرزاد شریف زاده؛ رضا معالی امیری

دوره 10، شماره 4 ، آذر 1400، ، صفحه 57-67

https://doi.org/10.22092/ijsst.2021.353918.1388

چکیده
  در این تحقیق تغییرپذیری مولفه‌های جوانه‌زنی‌ بذر کینوا (Chenopodium quinoa) به دما و تعیین دماهای کاردینال با آزمون جوانه‌زنی بذر در سطوح مختلف دمایی 1- تا 45 درجه سانتی‌گراد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مدل دندان-مانند نشان داد که دمای پایه و دمای سقف کینوا به‌ترتیب 04/3- و 45/45 درجه سانتی‌گراد و دمای بهینه از 20 تا 35 درجه سانتی‌گراد بودند. برای ...  بیشتر

بررسی اثر اسید هیومیک بر شاخص‌های جوانه زنی و برخی صفات رشدی مرزه خوزستانی (Satureja khuzistanica Jamzad) اکوتیپ اندیمشک تحت تنش شوری

حدیث زراع منش؛ حمیدرضا عیسوند؛ ناصر اکبری؛ احمد اسماعیلی؛ محمد فیضیان

دوره 10، شماره 4 ، آذر 1400، ، صفحه 149-161

https://doi.org/10.22092/ijsst.2021.351915.1364

چکیده
  به منظور کاهش اثرات شوری بر خصوصیات جوانه زنی و رشدی مرزه خوزستانی توسط اسید هیومیک، دو آزمایش انجام شد. آزمایش نخست در آزمایشگاه با پرایمینگ بذرها در غلظت های صفر ، 20، 40 و 60 میلی گرم بر لیتر اسید هیومیک (به ترتیب H1، H2، H3 و H4) و بررسی جوانه زنی آنها در شوری صفر، 50،25، 75 و 100 میلی مولار کلرید سدیم ( به ترتیب S1، S2، S3، S4 و S5) در پتری دیش انجام شد. ...  بیشتر

تعیین اثر تنش های خشکی و شوری بر خصوصیات جوانه زنی و گیاهچه ای چغندر وحشی (Beta vulgaris ssp. maritima) در مقایسه با چغندرقند (Beta vulgaris)

بهزاد قلی پور؛ افشین مظفری؛ عباس ملکی؛ محمد میرزای حیدری؛ فرزاد بابایی

دوره 10، شماره 3 ، آبان 1400، ، صفحه 57-74

https://doi.org/10.22092/ijsst.2020.125547.1263

چکیده
  تیمارهای آزمایشی شامل فاکتور ژنوتیپ (شامل 15 نمونه چغندر وحشی از استان‌های خوزستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان و دو نمونه زراعی چغندرقند حساس و مقاوم به تنش) و فاکتورهای شوری (غلظت‌های صفر، 50، 100، 200 و 400 میلی مولار) و خشکی (5 سطح صفر، 3-، 6-، 9- و 12- بار) بود. یافته‌ها نشان داد اثر تیمارهای شوری و خشکی روی درصد جوانه زنی، طول ریشه‌چه ...  بیشتر

بررسی اثر پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه سیاهدانه (sativa Nigella (در شرایط تنش شوری

رزیتا کبیری؛ مهدی نقی زاده

دوره 4، شماره 1 ، فروردین 1394، ، صفحه 61-72

چکیده
  ارزیابی تحمل به شوری گیاهان دارویی به منظور کشت در مناطق شور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سالیسیلیک اسید یک تنظیم کننده رشد است که نقش آن در ایجاد تحمل گیاهان به تنش های محیطی از جمله تنش شوری مورد بررسی قرار گرفته است. برای مطالعه اثر این ماده بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاه دارویی سیاهدانه (sativa Nigella (تحت شرایط تنش شوری، آزمایشی بصورت ...  بیشتر

اثر تنش شوری و برآورد پارامترهای ژنتیکی برخی ارقام و لاین های جو (Hordeum vulgareL.) در مرحله جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه

سید محمدرضا احتشامی؛ زهرا امین دلدار؛ خداداد مصطفوی؛ محمد گلباشی؛ علی ایزدی دربندی؛ مهدی ضرابی

دوره 1، شماره 2 ، مهر 1391، ، صفحه 117-127

چکیده
  افزایش تحمل به شوری در جو نیاز اساسی جهت پایداری تولید این محصول در مناطق شور محسوب میشود. به این منظور لزوم دسترسی به منابع جدید ژنتیکی تحمل به شوری و روشهای غربالگری سریع وکــارآمد، روشن میباشد. این پژوهش به منظور ارزیابی میزان تحمل به شوری هشت رقم جو در مراحل اولیه رشد و نمو اجرا گردید. بذرهای ارقام و لاین ها تحت شرایط بدون تنش شوری ...  بیشتر